Dutch Birding

Witstuitbarmsijs

Acanthis hornemanni  ·  Arctic Redpoll

Datum 4 December 2013
Locatie Assen
Fotograaf Toy Janssen Toy Janssen
Bekeken 24381 ×

Discussie

Rutger Wilschut

Rutger Wilschut
 ·  4 December 2013  17:54, gewijzigd 4 December 2013  17:58

Moet een witstuitbarmsijs geen ongetekende onderstaartdekveren hebben...? Sowieso een andere vogel dan die van afgelopen zondag; die had ongestreepte flanken.
Pieter van Veelen

Pieter van Veelen
 ·  4 December 2013  22:44, gewijzigd 4 December 2013  22:45

Chris vroeg om betere kwaliteit foto's, en hier zijn ze. Maar waarschijnlijk bedoelde Chris foto's van de witstuitbarmsijs van afgelopen zondag ;-) Grappig beestje wel dit. Het is in ieder geval niet de vogel die wij zondag uitvoerig hebben kunnen bekijken. Die vogel had volledig ongetekende osdv en zeer vage dunne flankstreepjes. Ook was de bovenborst vrijwel ongetekend, etc. Ik ga mijn beschrijving niet nogmaals oplepelen :) Deze vogel heeft klaarblijkelijk ook een witte stuit, iets waarvan we weten dat flammea dat ook kan hebben. De dikke donkere schachtstreep van de langste osdveer en meerdere schachtstreepjes op andere osdv pleiten m.i. niet voor witstuitbarmsijs.
Lazar Brinkhuizen

Lazar Brinkhuizen
 ·  4 December 2013  23:31

Inderdaad een leuk beesje en leuke platen, Toy. De Witstuit van Selwerd uit Groningen in 2006 was zeker geen uitgesproken vogel en viel totaal niet op tussen de andere Barmsijzen. Geduld en veel zoekwerk was destijds nodig om de vogel te zien te krijgen. Alle kenmerken paste welliswaar wel op Witstuit en de vogel uit selwerd werd met twee streeptjes op de osdv aanvaard. Naar mijn wetens was de stelregel in dit geval, indien de vogel meer dan twee streepjes bevat op de osdv pleiten deze idd m.i. niet voor Witstuit. Ik tel bij deze vogel drie of wellicht vier streepjes?
Remco Wester

Remco Wester
 ·  4 December 2013  23:31

In de Belgische determinatietabel (via www.bahc.be, van M Demeulemeester) hebben ze het over Carduelis flammea flammea form holboellii (oa blz 28). Vind 'm daar wel wat weg van hebben...
Frank Neijts

Frank Neijts
 ·  4 December 2013  23:48

Dat is waarschijnlijk toeval omdat 'holboellii' geen witstuitige vorm is maar een naam voor langsnavelige types van flammea.
Chris van Rijswijk

Chris van Rijswijk
 ·  4 December 2013  23:56, gewijzigd 5 December 2013  07:01

Zie ik aan de onderkant vd stuit een rose zweem (ik kijk via m'n iPhone, dus geen optimale weergave)? Dan zou het een adulte man zijn. Ik vind de tekening op de onderstaartdekveren behoorlijk zwaar voor een witstuit...
Peter de Knijff

Peter de Knijff
 ·  5 December 2013  20:59

Op bestelling, zie de allernieuwste british birds voor een 28 pagina's dik barmsijzen verhaal, veel foto's, geen tekeningen.In ieder geval een goed overzicht, zo op het eerste gezicht.
Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  5 December 2013  22:54

Ik heb nu in het BB-artikel voor flammea de volgende opmerking gevonden: "Birds of other [d.w.z. geen ad.♂] plumage classes typically show a broad dark shaft streak on the longest undertail-covert and similar marks on adjacent feathers too." Er staat echter ook: "Some birds may be a little less streaked on the rump, however, and may show a narrow unstreaked area." Nu is dat helaas niet al te duidelijk op de andere foto – er zouden inderdaad wat strepen te zien kunnen zijn, maar het witte gedeelte lijkt toch vrij groot? British Birds schrijft niet voor niets: "Redpolls are the new gulls"
Frank Neijts

Frank Neijts
 ·  5 December 2013  23:16

Behalve dat "narrow" en "vrij groot" zonder te kwantificeren lastig hanteerbare begrippen zijn, blijkt vaak dat eventuele donkere tekening op een spierwit vlak moeilijk te beoordelen is, zelfs op goede foto's. Denk maar aan de vele foto's/meldingen van al of niet duidelijke Witkopstaartmezen. Daarnaast herinner ik me een stukje in 'Birding World' over (o.a.) Groenlandse Witstuitbarmsijzen waarbij aangetoond werd dat bij sommige (?) vogels de stuitveren door een bepaalde 'schikking' helemaal niet zo duidelijk ongestreept (b)leken.
Peter de Knijff

Peter de Knijff
 ·  6 December 2013  10:41

dus bovenstaande vogel is misschien toch gewoon een grote B? jammer dat door het perspectief o.a. snavel en kop structuur slecht te beoordelen is. de stuitveren lijken nat te zijn, dus een beoordeling daarvan is haast onmogelijk.
Theo Muusse

Theo Muusse
 ·  6 December 2013  12:28, gewijzigd 6 December 2013  12:28

Zijn de twee foto's wel zeker van dezelfde vogel? Ik meen wat verschil te zien in de koptekening (streping en keelvlek)... Staart Theo
Toy Janssen

Toy Janssen
 ·  6 December 2013  20:09, gewijzigd 6 December 2013  20:23

@Theo, Foto's zijn van dezelfde vogel. Er zat er maar één op het moment van fotograferen. Ik zal nog wat extra foto's uploaden op de determinatie.
Tjeerd Burger

Tjeerd Burger
 ·  10 December 2013  08:26, gewijzigd 10 December 2013  11:14

In de nieuwe British Birds staat een artikel over Barmsijzen, wellicht dat dat nog wat aanvullende info oplevert. p.s. zie nu pas dat het artikel hier al genoemd is..
Johan van 't Bosch

Johan van 't Bosch
 ·  10 December 2013  21:57

Wordt het niet eens tijd dat deze foto - óf naar het determinatiedeel wordt verplaatst - óf naar het 'algemene' vogels deel. Ik krijg de indruk weinig mensen hier een Witstuitbarmsijs in zien (ik ook niet) en ik zou er dan dus hoogstens een Grote met een vraagteken maken.
Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  10 December 2013  22:39

Op één van de (te) vele foto's in het determinatiegedeelte is m.i. goed een "smalle witte stuit" met veel streping te zien --> Grote dus.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?