Dutch Birding

Rio Claro naar de magische kolibirituin bij Jardin

13 December 2013  ·  4821 × bekeken

Dag 7 – zondag 8/12 Rio Claro – Medellin – Cauca Valley - Jardin
Er zijn van die soorten die je dagen zoekt en waarvan je het geluid kunt dromen, de voor de Magdalena Valley endemische Beautiful Woodpecker is er zo een. Zoeken in Bellavista en drie dagen in Rio Claro, niks. We hadden nog twee uurtjes voordat we uit het gebied zouden rijden dus wat is de beste strategie? Hier kwam de nieuwe Birdwatching in Colombia gids goed van pas, de beste plek voor Beautiful Woodpecker bleek bij de start van de trail naar de Oilbirds te zijn, waar we gisteren waren dus! Voor zonsopgang waren we ter plaatse maar ook hier leek het er lang op dat het niks zou worden. We liepen langzaam terug naar de bus en plotseling komen er twee spechten aanvliegen die recht boven ons in een boom gingen zitten. Inderdaad, twee Beautiful Woodpeckers, jiehaa! Nr 3 en 4 kwamen er ook nog bij (zo gaat dat altijd, je zoekt je een ongeluk en als je ‘m eenmaal hebt zijn ze niet weg te slaan). Hele fijne afsluiting dus voor ons bezoek aan Rio Claro, we zijn klaar voor de volgende etappe!

Beautiful Woodpecker Melanerpes pulcher Laurens Steijn (BirdingBreaks)
Beautiful Woodpecker Melanerpes pulcher (Laurens Steijn /BirdingBreaks)

En dat was die naar Jardin, een plaatsje op 1700m in de Andes en dé plek voor Yellow-eared Parrot, een soort die bijna uitgestorven was en die in 2001 in het nevelwoud bij Jardin nog een kleine populatie bleek te hebben. Intensieve beschermingsprogramma’s hebben er voor gezorgd dat er hier nu enkele honderden individuen rondvliegen. De soort is sterk afhankelijk van zogenaamde Wax Palms en die werden ooit massaal gekapt. Nu wordt er in rap tempo land aangekocht door ProAves (een vogelbeschermingsorganisatie in Colombia) en worden er nestkasten aangebracht. Overigens gaat een deel van de opbrengst van deze BirdingBreaks reis naar ProAves. Onderweg naar Jardin reden we door de Cauca Valley die iets droger is en dat resulteert meteen in een aantal soorten die je weer alleen hier kunt zien: Greyish Piculet, Antioquia Wren, Apical Flycatcher en Bar-crested Antshrike. De laatste twee werden eenvoudig gezien maar de piculet en de wren was andere koek. Olivaceous Piculet reageerde goed op het geluid van de Greyish, maar van de Greyish zelf geen spoor. Maar goed, het was ook maar een korte stop, over een paar dagen moeten we hier weer langs en proberen we het opnieuw, Aankomst in Jardin was laat in de middag en we konden nog net voor donker een White-capped Dipper vinden bij de rivier. We zaten in een hotel aan de Plaza Mayor met een prachtig uitzicht op het plein. De enorme kerk en het plein zelf was vrolijk verlicht met de kerst op komst. Tijdens het lijsten die avond bleek er ook nog een vuurwerkshow te zijn maar die ging – naast flinke knallen – geheel aan ons voorbij.

Dag 8 – maandag 9/12 Jardin
Om een kans te maken op de Yellow-eared Parrot moet je ervoor zorgen dat je voor het eerste licht op bij de slaapplaats bent. Het is ongeveer 1,5h rijden dus dat werd een kort nachtje. Iedereen had er echter zin in en om 4.30h vertrokken we richting de parrots. Dat lukt overigens niet met een gewone bus want de weg is te slecht dus we gaan met zogenaamde ‘Willy’s’, half open jeeps uit de jaren 60 met een meer dan gemiddelde uitlaatstank, de berg op naar 2700m hoogte. Het was bewolkt maar gelukkig ook droog en we kwamen met het eerste licht op de plek. Even een mooi uitzichtpunt zoeken met goed zicht op de wax palms, we waren er klaar voor! Enkele Rufous-bellied Nighthawks vlogen nog rond en waren best goed te zien. Al na 15 minuten vloog er een groep van 24 Yellow-eared Parrots uit de dichtstbijzijnde wax palm met hoge snelheid van ons af. We konden ze volgen tot ze over een berghelling uit het zicht verdwenen. Wel gezien dus maar ook niet echt bevredigend!

Yellow-eared Parrot Ognorhynchus icterotis Laurens Steijn (BirdingBreaks)
Yellow-eared Parrot Ognorhynchus icterotis (Laurens Steijn / BirdingBreaks)

Hopelijk krijgen we nog meer kansen. Vlakbij was een huis met hummingbird feeders dus we besloten daar te gaan kijken in de hoop dat er mogelijk nog wat parrots over zouden komen vliegen. De feeders waren te gek! In een uur zagen we minstens 5 Sword-billed Hummingbirds en verder Collared Inca’s, Tourmaline Sunangel, Mountain Velvetbreast en Buff-tailed Coronet. En alle buitengewoon fraai te zien en te fotograferen!

Buff-tailed Coronet Boissonneaua flavescens Laurens Steijn (BirdingBreaks)
Buff-tailed Coronet Boissonneaua flavescens (Laurens Steijn / BirdingBreaks)

Collared Inca Coeligena torquata Laurens Steijn (BirdingBreaks)
Collared Inca Coeligena torquata (Laurens Steijn / BirdingBreaks)

Mountain Velvetbreast Lafresnaya lafresnayi Laurens Steijn (BirdingBreaks)Mountain Velvetbreast Lafresnaya lafresnayi (Laurens Steijn / BirdingBreaks)

Sword-billed Hummingbird Ensifera ensifera Laurens Steijn (BirdingBreaks)
Sword-billed Hummingbird Ensifera ensifera (Laurens Steijn / BirdingBreaks)

We hadden tot het halverwege de middag de tijd om langs de weg te vogelen in het cloudforest. Ook hier weer prachtige bossen met bemoste bomen met bromelia’s en orchideeën. Langzaam begon het te regenen en lichte regen werd hevige regen. Toen er ook wolken binnen kwamen drijven was het duidelijk dat we even een pauze moesten nemen. Gelukkig was er een prachtige overdekte veranda waar we konden schuilen. Vanuit hier was er een schitterend uitzicht over de beboste vallei. Prima plek dus om te schuilen en te vogelen. Eigenlijk zagen we hier de meeste soorten met in korte tijd Golden-headed Quetzal, Masked Trogon, Saffron-crowned, Beryl-Spangled, Blue-black en Blue-capped Tanagers. De regen bleef echter lang aanhouden zodat we uiteindelijk besloten om met de jeeps naar beneden te gaan. Er was namelijk nog een middagprogramma: bij het dorp bevindt zich een lek van Andean Cock-of-the-Rock die vooral aan het eind van de middag actief is. Rond 1600h kwamen we aan op de plek, het was een stuk bos tegen de rivier. Al snel zagen we 5 prachtige rode mannetjes in een boom. Bij de lek zelf zaten er wel 10!

Andean Cock-of-the-rock Rupicola peruvianus Laurens Steijn (BirdingBreaks)
Andean Cock-of-the-rock Rupicola peruvianus (Laurens Steijn / BirdingBreaks)

Andean Cock-of-the-rock Rupicola peruvianus Laurens Steijn (BirdingBreaks)
Andean Cock-of-the-rock Rupicola peruvianus (Laurens Steijn / BirdingBreaks)

Echt een spektakel! Sommige vogels zaten op maar 6 meter afstand, geen telelenzen nodig… een tamme Andean Motmot (was Highland Motmot) completeerde het geheel. De dag werd in stijl afgesloten met Flame-rumped Tanager, Western Emerald en natuurlijk een heerlijk biertje op de Plaza Mayor.

Laurens Steijn

Feedback?