Van Minca naar El Dorado
20 December 2013 · 6424 × bekeken
Dag 13 – zaterdag 14/12 Santa Marta Mountains (Minca naar El Dorado)
Kolibries zijn er vroeg bij, het is nog maar nauwelijks licht of het is al een drukte van jewelste bij de hummingbird feeders. Met een koffie bij de hand dus even checken of er nog wat nieuws bij zat. Het meeste hadden we al gezien hoewel de aantallen White-necked Jacobins hier indrukwekkend waren. De eerste uren gingen we vogelen in het wat lager gelegen deel van de Santa Marta Mountains. In de tuin begon het meteen goed met een fraaie Keel-billed Toucan en Whooping Motmot (split van Blue-crowned).
Keel-billed Toucan Ramphastos sulfuratus (Laurens Steijn/BirdingBreaks)
In de weelderige begroeiing langs de weg was er ook volop activiteit, zeker toen Andres een Ferruginous Pygmy Owl nafloot. In een mum van tijd zaten er tientallen boze zangvogels boven ons hoofd! Purple Honeycreeper, Golden-faced Tyrannulet, Pearly-vented Tody-Tyrant, Bran-colored Flycatcher, Lesser Goldfinch, Rufous-capped Warbler, Golden-fronted Greenlet, Coppery Emerald, American Redstart, Tennessee Warbler en Golden-winged Sparrow zochten tevergeefs naar het gevaar. Vervolgens reden we in de jeeps naar het hoger gelegen El Dorado. Die jeeps zijn geen overbodige luxe, het was soms alsof je door een droge stenige rivierbedding reed. Natuurlijk maakten we stops onderweg want de hele route gaat door prachtige bossen en de endemen zitten netjes verspreid over de hoogte. De eerste stop was voor Santa Marta Foliage-Gleaner die we binnen 5 minuten hadden, dat begon goed! De volgende stop was voor Blossomcrown, een endemische kolibrie met een mooi oranje petje. De beste plek was een klein winkeltje langs de weg en inderdaad kwam ie daar even snel fourageren op de vele bloemen, dat ging dus ook goed.
Blossomcrown Anthocephala floriceps (Laurens Steijn/BirdingBreaks)
Na de middag arriveerden we bij de lodge waar we meteen aan konden schuiven voor de lunch. Wat een schitterende plek! Vanuit het restaurant gedeelte kijk je zo naar Santa Marta (30 km verderop) en dus naar zee. En ook hier weer feeders waar we onze ogen niet vanaf konden houden. Al snel kwam er een White-tailed Starfrontlet langs, net als enkele Santa Marta Brush-Finches, beide ook endemen. Andere soorten hier waren Violet-crowned Woodnymph (talrijk), Green en Sparkling Violetear maar ook Blue-naped Chlorophonia. Een wandeling naar een uitkijkpunt liep door schitterend bos met zwaar bemoste takken en vele bromelia’s. Naast het pad zaten Yellow-crowned Whitestart en Rusty-faced (endeem) en Streak-capped Spinetails. Terug bij de lodge zat er een paartje Black-throated Tody-Tyrants, erg blij mee! Zo’n soort die je al 20 jaar in je boek ziet staan….Vlak voor het donker werd konden we vanaf het balkon van de lodge nog een Sierra Nevada Brush-Finch (was Colombian Brush Finch) ontwaren, natuurlijk ook een endeem. Het eten en het bier smaakten vervolgens weer goed.
Santa Marta Brush Finch Atlapetes melanocephalus (Laurens Steijn/BirdingBreaks)
Yellow-crowned Whitestart Myioborus flavivertex (Laurens Steijn/BiringBreaks)
Dag 14 – zondag 15 december El Dorado Bird Reserve
Om de Santa Marta Parakeet te zien te krijgen moet je op tijd (lees: met zonsopgang) op de goede plek zijn, en die ligt op ongeveer 2600m hoogte, een stuk van de lodge vandaan dus. Sterker nog, het is 1,5 uur rijden, over een vergelijkbaar slecht pad als gisteren. Vroeg op dus! Het was gelukkig helder weer en bij aankomst zat er al meteen een groep van een stuk of 20 in een Eucalyptus boom, die is binnen! Maar binnen een half uur waren ze ook al verdwenen dus het was geen overbodige luxe dat vroege opstaan. Om de soort te ondersteunen zijn er door ProAves nestkasten opgehangen die overigens ook werden gebruikt door Scarlet-fronted Parakeets. Niet helemaal de bedoeling. Het pad naar de antennes ging door mooi bos en al snel zagen we Santa Marta Warbler, Santa Marta Mountain-tanager en Santa Marta Sabrewing, weer drie endemen. Een White-tipped Quetzal zat even mooi in een Cecropia en twee Plushcaps deden zich tegoed aan de bamboo. We probeerden Santa Marta Bush-Tyrant maar die liet zich niet zien. Een smalle trail door de bamboo liep onder de weg door en hier hoorden we Brown-rumped Tapaculo, Santa Marta Antpitta en Santa Marta Bush-Tyrant maar alleen de tapaculo liet zich even kort zien. We reden langzaam weer terug naar de lodge met onderweg een aantal stops maar dat leverde niets spectaculairs op. Terug bij de lodge konden we opnieuw genieten van banaan-etende Blue-naped Chlorophonia’s, Tennessee Warblers en Bay-headed Tanagers.
Blue-naped Chlorophonia Chlorophonia cyanea (Laurens Steijn/BirdingBreaks)
Even later kwam Andres de trap af rennen om te melden dat er Black-fronted Wood-Quails naast de lodge zaten. En inderdaad, een groep van maar liefst 11 vogels zat bij een kleine voederplek en waren ontzettend fraai te zien en te fotograferen, wauw! Gisteren nog naar gezocht toen we ze hoorden roepen bij de lodge. Na de lunch besloten we een stukje de weg naar beneden te wandelen maar al snel begon het te regenen en binnen een half uur stonden we al weer binnen. Niet erg want vanaf het overdekte balkon van de lodge heb je uitzicht over alle feeders. Bij de tweede poging hoorden we langs de weg de hoge fluittoon van Golden-breasted Fruiteater waarvan we even later een paartje zagen, geen endeem maar wel een van de doelsoorten hier. Je krijgt er trouwens wel nekpijn van, die beesten zitten echt recht boven je hoofd. Bij de lodge werden verder nog Santa Marta Toucanet (split van Emerald), Black-hooded Thrush en Black-chested Jay gezien. En zo was het opnieuw genieten van een prachtige dag op een fantastische locatie!
Black-fronted Wood Quail Odontophorus atrifrons (Laurens Steijn/BirdingBreaks)
Laurens Steijn