Rosse Waaierstaart op de Maasvlakte: 2e waarneming voor Nederland
21 September 2016 · Jorrit Vlot · 8625 × bekeken
Na een fantastisch Deception Tours-weekend op Vlieland hadden wij - Jorrit Vlot, Mark de Vries en Thijs Fijen - de smaak te pakken en besloten we om vandaag, dinsdag 20 september, de Maasvlakte weer eens goed leeg te trekken. Met de 'Birding Basterds' (een vriendenclub fanatieke vogelaars red.) zijn we heerlijk op dreef dit najaar, dus er moest haast iets leuks in het vat zitten.
Met het eerste licht bezochten Mark, Thijs en ik de inmiddels welbekende greppel nabij de brandweerkazerne. Dat begon goed met mooie aantallen Fitissen en Tapuiten, maar daarna bleef het angstvallig stil… De vuurtorenvlakte was leeg. Het werd ook weer lekker warm in het zonnetje. De Westplaat heeft veel schaduw en er is altijd een goede kans op een Bladkoning. Op naar de Westplaat dus! Hier waren weer veel vogels te vinden, dat gaf weer wat moed! Vanaf de Westplaat baanden we ons een weg door de dudo’s (duindoorns) om vervolgens weer langs het Slufterdepot naar de auto te lopen. Mark en Thijs aan de rechterkant van de haag met duindoorns en ik tussen het hek en de bosjes.
Na wat Tjiffen te hebben gecheckt haal ik de verrekijker weer van mijn ogen, als ik plotseling een oranjebruine vogel met lange staart met witte toppen het pad over zie vliegen. Direct schiet ik in de ‘stress- modus’; dit was een Rosse Waaierstaart! Gelijk roep ik de jongens, maar die moeten een behoorlijk stuk omlopen om bij mij te komen. Ondertussen probeer ik de vogel in beeld te krijgen, maar door de stress en het hek lukt dit nog niet. Met Mark en Thijs erbij vonden we de vogel gelukkig gelijk terug en keken we naar een Rosse Waaierstaart! Wat een ongeloof en euforie! Nu nog de bewijsplaatjes… De autofocus snapt het hek voor de vogel niet en ik snapte niet dat mijn camera dit niet snapte. Het was zoals Thijs al schreef in de 'piep'; "Jorrit kan even niks". De vogel bleek gelukkig vrij tam en kwam ook nog even aan de goede kant van het hek tevoorschijn dus met de plaatjes zat het wel goed.
Rosse Waaierstaart Cercotrichas galactotes, Westplaat, Maasvlakte, 20 september 2016 (Jorrit Vlot)
Daarna begon het genieten! De vogel was continu in beeld waarbij de kenmerkende staart goed werd gebruikt! Al snel schoven de eerste vogelaars aan. Ondanks de betonnen rand waar de vogel soms achter zat was de vogel de rest van de middag en avond goed twitchbaar (al dan niet met een keukentrapje). De laatkomers werden zelfs nog getrakteerd op een prachtige juveniele Steppekiekendief!
Dit betrof het 2e geval van Rosse Waaierstaart in Nederland. Het eerste geval was op 25 t/m 27 september 2013 in de Harger- en Pettemerpolder nabij Petten. Ook nu lijkt het net als bij het vorige geval om de westelijke ondersoort galactotes te gaan.
Jorrit Vlot
Het verhaal over de ontdekking van het eerste geval in Nederland is via deze link te vinden op onze website. Een uitgebreid gevalsartikel van het eerste geval is verschenen in DB vol 35. nr. 6 pag. 380-383 In dit artikel is ook een overzicht opgenomen van alle gevallen in Europa. Dat de Rosse Waaierstaart een zeldzame dwaalgast in Noord-Europa is blijkt wel uit het geringe aantal waarnemingen in deze regio. Na het Nederlandse geval in 2013 was er slechts één geval in Finland op 4 juli 2016.
Redactie
Discussie
Michel Veldt
·
21 September 2016 00:07
Zoals je zelf ook al zegt Jorrit: de Bastards zijn bijzonder lekker bezig dit najaar en deze fraaie soort past heel goed in dat rijtje! Gefeliciteerd, wat een stoere vondst!!
Marc van der Aa
·
21 September 2016 08:06
Wat een vette ontdekking, Jorrit. Heerlijk gevoel, die adrenaline...
Congrats!
Arnoud B van den Berg
·
21 September 2016 13:39, gewijzigd 21 September 2016 14:46
Fantastische ontdekking, leuk verhaal!
Pim Wolf
·
21 September 2016 22:46
Dat beest bezoeken was al geweldig, ontdekken is nog een stuk fijner, van harte!
Hans Overduin
·
25 September 2016 15:51
Dank voor deze vondst ! Leuk hoor. G
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.