Dutch Birding

Keizerarend op de Brobbelbies Noord

27 September 2017  ·  Toy Janssen  ·  11445 × bekeken

Een dag die weer begon met mist dus we arriveerden pas op de telpost rond 9 uur. De mist was inmiddels aardig verdwenen en de lucht was blauw zonder een wolkje te bespeuren. Niet de ideale omstandigheden voor vogeltrek maar in de middag zouden er stapelwolken komen er was dus nog kans op wat roofvogels.


Rond 11:45 uur zag ik links van de telpost een grote rover cirkelen. Eerste indruk met de verrekijker was meteen een arend. Met de telescoop werd dit al meteen bevestigd en het was duidelijk dat het (gelukkig) geen Zeearend was. Schreeuw of Bastaard denk je dan maar ik ben meteen foto’s gaan maken, determinatie komt straks wel.

De arend vloog richting noordwest en we sprongen in de auto om dichterbij foto’s te kunnen maken. Dit lukt maar de vogel vloog inmiddels al weer recht terug naar de telpost. Terug bij de telpost kon ik nog een paar platen maken. De arend vloog nu in zuidwestelijke richting en verdween langzaam uit zicht. De arend werd op de DB Alerts gepiept als Schreeuw/Bastaard en ik plaatste één van de foto’s. Ook via de DB app groep werd de foto gedeeld. Snel kwamen de eerste reacties dat het om een Keizerarend moest gaan. Ruud van Beusekom belde me en wees me er ook op dat het hier om een Keizerarend ging. We gingen natuurlijk helemaal uit ons dak op de telpost.


Na ongeveer 20 minuten zag Maartje de Keizerarend opnieuw boven de bosrand vliegen. Het was inderdaad de vogel en dit hadden we natuurlijk absoluut niet verwacht. Hij vloog rustig voor de telpost uit en we piepten dat hij nog aanwezig was. De eerste lokale vogelaars waren inmiddels gearriveerd. Soms leek de Keizerarend weg te vliegen maar kwam dan toch steeds terug naar het gebied voor de telpost. Eén keer leek hij zelfs te landen in een boom maar een Kraai jaagde hem weer op de vleugels.

Nu kwamen ook de eerste twitchers aangescheurd en konden de vogel mooi zien. Soms leek hij weg te vliegen, maar kwam toch iedere keer terug naar de Brobbelbies. Dit ging zo ongeveer 2 uur door totdat de Keizerarend langzaam (niet hoog) in zuidoostelijke richting verdween. De verwachting was eigenlijk dat hij nog wel terug zou keren maar dit keer keerde de vogel niet terug. Helaas voor degenen die nog steeds arriveerden op de telpost. Er werd nog gepost tot de zon onder ging maar dat mocht niet baten.


Voor mijzelf is dit de tweede Keizerarend (indien aanvaard natuurlijk) in Nederland. Op 3 april 2005 had ik mijn eerste op telpost Kamperhoek. Ik deel echter met plezier deze blokker op mijn eigen telpost in Uden. Bij deze ook excuses voor de vele piepjes. Ik werd plat gebeld en geappt dus dit was de beste manier om iedereen op de hoogte te houden.


Discussie

Jaap Denee

Jaap Denee
 ·  27 September 2017  20:17

Geen enkele twitcher die onderweg was, zal zich geërgerd hebben aan die piepjes in de rug. Integendeel! Bij zo'n knaller van een soort, die ieder moment weg kan zijn, werkt dat alleen maar hoopgevend. Dank voor alle moeite en nogmaals van harte gefeliciteerd met het ontdekken van deze knaller. 
Remco Hofland

Remco Hofland
 ·  27 September 2017  20:20

Geen excuses nodig voor de vele piepjes Toy, dat werd ongetwijfeld zeer op prijs gesteld door velen! (Alleen die ene dat 'ie was verdwenen, die had van mij niet gehoeven ;-))

Jaap Denee

Jaap Denee
 ·  27 September 2017  20:24

Dat was ik. Mijn welgemeende excuses... ;)

Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  27 September 2017  23:19, gewijzigd 27 September 2017  23:28

Nogmaals gefeliciteerd. Heeft iemand een idee tot welk tijdstip de vogel nu herkenbaar te zien was? dit voor mijn eigen gemoedsrust (zelf 10+ min te laat).

Diederik Kok

Diederik Kok
 ·  27 September 2017  23:42

Jaap en ik reconstrueerden dat vanaf beide locaties (paar 100m uit elkaar) de vogel rond 13.45u voor het laatst met zekerheid gezien is. 

Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  28 September 2017  07:54, gewijzigd 28 September 2017  07:55

Dank, helder, dan was het voor mij ruim niet haalbaar (ben gaan rijden toen Maartje melde dat hij weer rond hing (12.20, 142 km). Ik begreep dat er mensen waren gaan rijden op de eerste melding (11.57, overtrekkend ZW), nooit aan gedacht...

Jaap Denee

Jaap Denee
 ·  28 September 2017  11:12

Ik drukte na de initiële melding "Bastaard/Schreeuw/..." mijn telefoon weer diep in mijn broekzak en heb daarna nog uitgebreid een paar klanten geholpen.

Om 12:24 uur trok ik mijn telefoon wéér uit mijn broekzak n.a.v. de melding van Maartje van 12:20 uur en toen pas zag ik dat het een Keizerarend betrof en dat de vogel min of meer tp hing. Om 12:25 uur stapte ik in mijn auto en reed weg vanaf de zaak in Harderwijk. Een uur en drie minuten later stond ik naast de keet door de scoop van Reinoud Vermoolen naar de vogel te kijken. Vijftien minuten eerder dan mijn navigatie aangaf en dat terwijl op 18 minuten na mijn aankomst de vogel definitief verdween... Er had dus niets tegen moeten zitten. 

Lennart Verheuvel

Lennart Verheuvel
 ·  28 September 2017  11:19, gewijzigd 28 September 2017  11:20

Gefeliciteerd alle mensen die hem hebben! Piepjes in de rug waren erg fijn, de piep om 13.54 was alleen erg vervelend... Wij hebben tot ongeveer half zeven in de omgeving gezocht samen met nog een behoorlijk aantal andere auto's. Daar bleek wel dat verreweg de beste plek in de nabije omtrek bij de Brobbelbies was. We waren helaas een half uur te laat... Ik heb al berekend dat ik er met geen mogelijkheid eerder had kunnen zijn (ik was al blij dat ik mee kon rijden met Frank van Duijvenvoorde), maar hij doet toch pijn. Maar goed, wat een mega! 

Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  28 September 2017  12:25, gewijzigd 28 September 2017  12:29

Midden van het land wonen loonde bij deze twitch. Ik ken er niet zo veel waarbij je dat kan zeggen; Sib Sprink, Groene Bij, Audouins Meeuw, Lammergier, Goudlijster en Buwler's?

Folkert Jan Hoogstra

Folkert Jan Hoogstra
 ·  28 September 2017  12:44

Groene Bij is ook door mensen uit Groningen gehaald. Verder denk ik aan de Bartrams Ruiter? De Noordelingen hebben als enige troost denk ik de Kalanderleeuwerik van de Eemshaven. En de Bulwers staat niet meer op de lijst..

Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  28 September 2017  13:19

Ik denk dat de vogel nog ergens in de buurt zit, vanochtend was het weer niet best, dus dat heeft hem wellicht nog tegengehouden om te gaan vliegen, dus geef het nog niet op.

Remco Hofland

Remco Hofland
 ·  28 September 2017  13:37, gewijzigd 28 September 2017  13:37

Ik had de vogel kunnen halen als ik, zoals doorgaans het geval, meteen weg had gekund bij het eerste tp-piepje. Had gister echter een deadline ... en miste de vogel op zo'n 25 minuten ...

Wie heeft trouwens dat prachtige mobiele frietkot / koek-en-zopie / mobiel toilet geregeld op zo'n korte termijn?

Jaap Denee

Jaap Denee
 ·  28 September 2017  15:37

Volgens mij heeft Toy dat standaard achter zijn auto hangen. 

Peter de Knijff

Peter de Knijff
 ·  28 September 2017  19:12

Ha Remco,

Zie hier

Toy Janssen

Toy Janssen
 ·  28 September 2017  20:30

Heb extra foto's toegevoegd die eventueel mee kunnen helpen voor de determinatie.

Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  28 September 2017  23:12

Mooie foto Toy (en Maartje), loon naar werken!!

Vincent van der Spek

Vincent van der Spek
 ·  29 September 2017  08:43, gewijzigd 29 September 2017  08:45

Daar zeg je wat, Toy. Ik zie geen enkele determinatiediscussie (ten minste, online; offline gebeurt er wel het e.e.a.). Nu is Spaanse Keizer 1 vd 5 Europese soorten v h vasteland die ik niet heb, en beperkt mijn ervaring met Keizer zich tot < 10 adulte, dus ik ben bepaald niet diep ingevoerd. Maar ik hoor bij dit kleed graag waarom dit diagnostisch een (discussieloze) Keizer zou zijn!

Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  29 September 2017  09:37

Gisteren al her en der gekeken plus mail van Diederik met nuttige linkjes en toen werd duidelijk dat juist deze leeftijdcategorie (4-5e jaars) voor de meeste hoofdbrekens zorgt. Spaanse en 'gewone' lijken dan heel erg op elkaar.

Hopelijk gaat de vogel hier ergens overwinteren en ruit hij nog een paar belangrijke veertjes..

Toy Janssen

Toy Janssen
 ·  29 September 2017  17:27, gewijzigd 29 September 2017  17:55

Foto's Keizerarend zijn voorgelegd aan Dick Forsman. Hij maakt er in ieder geval een 4 KJ vogel van. Het moeilijkste kleed om Oosterse en Spaanse Keizerarend uit elkaar te houden. Op basis van de pale forhead and crown is hij echter wel vrijwel zeker dat het een Oosterse Keizerarend is. Hij heeft om meer foto's gevraagd, wordt vervolgd.....

Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  29 September 2017  21:07

Vage claim: https://waarneming.nl/waarneming/view/144547552

Jaap Denee

Jaap Denee
 ·  2 October 2017  12:33

Ik ben heel benieuwd naar het vervolg van de reactie van Dick Forsman, Toy. Wat betreft dat 'pale forehead': om die donkerbruine wig op dat voorhoofd kunnen we toch moeilijk heen, lijkt me.

Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  3 October 2017  13:06

Kleur van het voorhoofd zou op deze leeftijd een weerspiegeling moet zijn zoals het bij een adult moet zijn. Vogels meteen licht voorhoofd zie je bij Oostelijke Keizer meer. Neemt niet weg dat je ook Oostelijke vindt met een donker voorhoofd zoals deze vogel uit India.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?