Sakervalk op Wieringen
22 July 2019 · Johan van der Vegt · 8802 × bekeken
Op donderdag 18 juli 2019 kwamen mijn vrouw Ada en ik vanaf het wad toen we rond het middaguur bij Stroe, Wieringen, Noord-Holland, een ons onbekende roofvogel zagen vliegen. Hij vloog anders dan andere roofvogels, en door zijn aanwezigheid vlogen alle andere vogels op. Ik dacht op dat moment alleen 'eerst foto's nemen, dan vragen stellen'. 's Avonds vroegen we op onze plaatselijke whatsapp-groep of iemand ons kon vertellen welke soort het was. Onder anderen Fred Visscher en Otto de Vries noemden toen al 'Saker' als mogelijkheid.
Sakervalk Falco cherrug, Stroe, Wieringen, 18 juli 2019 (Johan van der Vegt)
De volgende dag, vrijdag 19 juli, reden mijn vrouw en ik zoals gebruikelijk langs onze vaste plekken op Wieringen toen we kort na het middaguur weer bij Stroe opnieuw de grote valk tegenkwamen. Hij vloog nu recht boven mijn hoofd, keek me schuin naar beneden aan, en ik kon hem prachtig fotograferen. Die dag bleek Bart Bos de vogel ook te hebben gezien maar niet op soort gedetermineerd en hij kon geen foto's maken. Omdat mijn foto's op waarneming.nl stonden, werd het voor iedereen steeds duidelijker dat het inderdaad een juveniele Sakervalk Falco cherrug was. Dat is een in heel Europa zeldzame soort die nog nooit eerder in Nederland was gezien. Aan het eind van de middag tot diep in de avond kwamen daarom uit het hele land een 10-tal vogelaars zoeken maar de vogel werd niet meer gevonden.
Sakervalk Falco cherrug, Stroe, Wieringen, 19 juli 2019 (Johan van der Vegt)
Op zaterdag 20 juli reden mijn vrouw en ik om 13:10 uur opnieuw langs de Bierdijk bij Stroe toen we zes enthousiaste vogelaars tegenkwamen die een paar minuten eerder de Sakervalk heel mooi en dichtbij van west naar oost hadden langs zien vliegen. Het bleken Arnoud van den Berg, Dick Groenendijk, Nick van der Ham, Charles en Maurits Martens en Rob Struyk te zijn. Ze hadden de vogel niet meer achter de bomen langs de Bierdijk vandaan zien komen. Dick vond hem al snel in het gras op de zeedijkhelling waar de valk zich vanuit de auto mooi liet bekijken totdat er een fietser langskwam. Opnieuw konden we hem prachtig fotograferen. Op de foto's was te zien dat de poten ongeringd waren en dat het verenkleed heel gaaf was, zoals dat bij een kortgeleden uitgevlogen jong hoort. Hij vloog daarna langs de binnenkant van de dijk oostwaarts tot vlakbij Den Oever. Hier werd hij gevonden door Edward van IJzendoorn en Ferry Ossendorp maar voordat anderen arriveerden verdween hij alweer. In het uur daarna kwam hij tot geluk van vogelaars die later arriveerden nog een keer in beeld, hij zat zelfs nog even op een paal, voordat hij uiteindelijk in westelijke richting wegvloog.
Sakervalk Falco cherrug, Stroe, Wieringen, 20 juli 2019 (Maurits Martens)
Sakervalk Falco cherrug, Stroe, Wieringen, 20 juli 2019 (Arnoud B van den Berg)
Sakervalk Falco cherrug, Stroe, Wieringen, 20 juli 2019 (Johan van der Vegt)
Op zondagmiddag 21 juli reed ik voor de vierde achtereenvolgende dag langs de Bierdijk bij Stroe. Er stonden nu verbazend veel vogelaars op de dijk te posten, iemand schatte dat er 300-400 waren. Het maakte extra duidelijk hoe speciaal en zeldzaam deze vogel was maar helaas liet hij zich niet meer zien. Of hij met de weersomslag is verdwenen of zich toch nog ergens op of rond Wieringen ophoudt, zal de tijd uitwijzen. Volgens alle kenners is het een zuivere Sakervalk en ik heb de vogel dan ook bij de CDNA ingediend.
Johan van der Vegt
Vogelaars (vergeefs) wachtend op Sakervalk, Stroe, Wieringen, 21 juli 2019 (Arnoud B van den Berg)
Discussie
Leo Stegeman
·
23 July 2019 13:46
Niemand reageert op dit verhaal, daarom nu maar; gefeliciteerd met deze geweldige vondst!!
Jan van der Laan
·
23 July 2019 16:11
@Leo, iets met zure druiven ;-)
Johan, geweldige ontdekking en goed gehandeld. Kunnen velen hier nog wat van leren.
Max Berlijn
·
23 July 2019 18:01
Je hebt gelijk Leo, Gefeliciteerd allemaal en hulde aan de ontdekker. Hopelijk komt er (ooit) een herkansing voor die die het om verschillende redenen niet konden halen.
Wim van Zwieten
·
24 July 2019 09:31
Dank Johan. Het is een voorrecht om de vogel te hebben kunnen zien en om tot de kleine groep van gelukkigen te mogen horen. En wat een prachtige platen heb je gemaakt. Proficiat.
Daanjan Wisselink
·
24 July 2019 09:36
Ik kijk nog niet zo heel lang vogels (sinds dit voorjaar actiever vogelaar) en heb voor deze reactie hier een account aangemaakt, omdat deze ontdekking (verhaal en foto's) mij geïnspireerd hebben de hobby door te zetten. Complimenten!
Roel Schwartz
·
25 July 2019 12:13
Proficiat Johan, prachtige ontdekking van deze tot de verbeelding sprekende roofvogel en een mooi ontdekkingsverhaal. Once in a lifetime.
Wim Wiegant
·
25 July 2019 23:10
Leo had helemaal gelijk…!
Gefeliciteerd, Johan, met deze fantastische ontdekking! Volgens mij verdient de vogel meteen een plaats in de top-tien van de zeldzaamste vogels ooit in Nederland. Mooi gezien, super-zeldzaam (lees het artikeltje bij een commentaar van Enno Ebels er maar op na), snel weg, weinig waarnemers, beter kan het niet …! Wat een knaller …!
Top-tien ? Daar zouden Grijskop- en Indische Kievit ook meteen in terecht komen. Verder stonden daar al: Brilstern, Renvogel, Reuzenzwartkopmeeuw, Bartrams Ruiter, Harlekijneend, Daurische Kauw, Brilgrasmus en Canadese Kraanvogel, dus het wordt héél druk aan de top …!
Leo Stegeman
·
26 July 2019 09:11
Wim je vergeet de Bruine Gent en natuurlijk de Schildraaf, Geelkoptroepiaal en de zeldzaamste van allen; de Glanstroepiaal (enige waarneming WP)......!!
Of tellen die niet mee voor je top 10 omdat ze niet twitchbaar waren?
Rob Halff
·
26 July 2019 09:52, gewijzigd 26 July 2019 11:28
Johan van harte gefeliciteerd met deze supervondst van een nieuwe soort voor Nederland! Erg blij dat ik hem heb mogen zien. Er zijn maar weinig soorten die als nieuwe voor NL zo kort twitchbaar waren en door zo weinig mensen zijn gezien, wat dit geval extra speciaal maakt. Zanggors, Brilgrasmus, Daurische Spreeuw en Audouinsmeeuw passen ook mooi in dat rijtje.
Wim Wiegant
·
26 July 2019 12:08
Leo, ik dacht inderdaad aan twitchbare. Anders horen de door jou genoemde soorten er ook bij, plus: Kleine Torenvalk, Eleonora's Valk, Spaanse Keizerarend, Groene Fitis, en misschien nog een paar … Maar je hebt gelijk: niets komt boven de Glanstroepiaal uit …!
Jelle Scharringa
·
26 July 2019 12:28
Krokodilwachter in De Bilt bij Utrecht, Stellers Zeearend adult (ben vergeten waar)..
Wim Wiegant
·
29 July 2019 00:19, gewijzigd 29 July 2019 00:30
Ik zie aan de reacties dat ik mijn huiswerk maar eens over moet doen …! Ik ben het matig eens met Audouins Meeuw (inmiddels al drie gevallen, dus die valt af), maar natuurlijk wel met Brilgrasmus (maar ja, broedde vorig jaar "naast de deur"), Daurische Spreeuw (mmm ...) en Zanggors (de Schildraaf van het Westen) . Stellers Zeearend (Breskens) was aanwijsbaar ontsnapt, dus die maakt geen kans. De Krokodilwachter, daar ben ik even mijn tekst kwijt. Volgens mij zijn er zelfs meerdere gevallen van, maar een patroon is nog onduidelijk …! Zelf zag ik ook ooit een Herdersplevier in Enschede, jammer genoeg niet helemaal jofel, en de Epauletspreeuw op een van de eerste Texelweken (soort Daurische Spreeuw, maar net iets minder kansrijk).
De Saker blijft natuurlijk echt een knaller, maar de concurrentie is moordend …
Gert Ottens
·
29 July 2019 09:40
Epauletspreeuw op Texel?! Indienen die hap. Als het in de UK kan...!
Wietze Janse
·
2 August 2019 15:43
Vanavond rond 17 uur gaat de DBAlert info App open voor de zoekactie.
Mocht je je aangemeld hebben en toch niets hebben gehoord, meld dat even bij mij of Peter de Vries, dan wordt je alsnog toegevoegd.
We hebben een redelijke dekking, maar alle hulp is welkom.
Wietze Janse
·
2 August 2019 23:13
Vanavond een goed verlopen zoektocht gehad, helaas zonder het gewenste resultaat. Peter de Vries, bedankt voor je (Duitse) onderzoek vooraf en het regelen en organiseren van de zoektocht. Ook de 30+ man bedankt, we hebben ons best gedaan, ooit gaat dit toch eens resultaat opleveren!
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.