Mirtezanger op Schiermonnikoog
24 October 2019 · Joop van Ardenne · 3848 × bekeken
Het zou voor dit jaar mijn derde vangweek worden op Schiermonnikoog. Met de veerboot gaan we op 12-10-2019 naar de overkant om mijn voorgangers af te lossen, zij hebben er een week vangen en ringen inmiddels opzitten.
VRS Schiermonnikoog bestaat uit een groep ringers die bij toerbeurt een week het ringstation bemensen om vogels te vangen en te ringen, van half juli tot en met half november. Hier staat ongeveer 600 meter mistnet verdeeld over verschillende secties, waar we dan in die week verantwoordelijk voor zijn. Wij vangen hier zonder vogelgeluid af te spelen. Met uitzondering van het geluid van de Waterral, dat draaien we alleen in de nacht. Deze keer was ik met Kees van Kleef om deze week in te vullen. We lossen dan de voorgaande groep om 12.00 uur af en wij nemen deze keer de ringtang over van André van Loon en Jos van de Staaij. Zij zouden het eiland weer met de boot van 13.30 uur verlaten.
Mirtezanger Setophaga coronata, Schiermonnikoog, 12 oktober 2019 (Joop van Ardenne)
Precies om 12.15 besluiten Kees en ik om onze eerste ronde te gaan lopen. Ieder een baal vogelzakjes op de rug en beginnen bij het eerste net van sectie 1 en na 6 à 7 netten te hebben ontdaan van de nodige gevallen boomblaadjes lopen we pardoes tegen onze eerste vogel van de week aan. We stonden beiden als aan de grond genageld, in gedachte zo van krijg nu …. wat is dit nu?? We wisten wel binnen enkele ogenblikken dat dit iets bijzonders was. Leek in de verste verte niet op iets dat je in Europa kan aantreffen. We zagen een vogel met een soort vliegenvanger achtig kopje en een helgele stuit. Dus onze eerste gedachte was een Amerikaan, maar wat voor één.
Beide harten gingen van rikketik. Snel haalde ik de toen nog onbekende vogel uit het net en zonder deze in een vogelzakje te doen liep ik terug naar de ringtafel. Gelukkig was André van Loon nog druk bezig zijn tas voor vertrek gereed te maken, hij zag al aan ons dat we iets bijzonders hadden gevangen. Zonder enige twijfel zei hij dat het een Mirtezanger was, die ik in de hand hield. Er kwam bij mij nog een beetje adrenaline bij.
Binnen 2 minuten heb ik onze vangst op de Schierapp gezet om de op het eiland aanwezige vogelaars te informeren. Tevens gemeld dat de vogel precies om 13.30 uur weer zou worden vrijgelaten. Die gewaarschuwde vogelaars kwamen op hun beurt in no time aangesneld.
Mirtezanger Setophaga coronata, Schiermonnikoog, 12 oktober 2019 (Joop van Ardenne)
Inmiddels hadden we de vogel geringd en gemeten enz. en in eerste instantie gedetermineerd als man eerste kalenderjaar, en opgeslagen in onze database. Dat moest eerst nog onder een andere soortnaam omdat deze Mirtezanger daarin niet voorkwam. De snel gewaarschuwde collega ringer André Duiven heeft de database snel aangepast zodat de vogel op eigen naam in het systeem vastgelegd kon worden
Een groep vogelaars die op het eiland verbleef kwam met grote snelheid ons terrein op om de bijzondere vangst te bewonderen. Een geratel van fotocamera’s was het gevolg en veel blije gezichten. Ik was van plan de vangst op Dutch Birding te melden maar ik hoorde het signaal al op vele telefoons, iemand anders had de vogel al gemeld.
In overleg met Kees en André Duiven heeft André de vogel weer de vrijheid gegeven nabij de begraafplaats “Vredenhof” zodat de kans op terugvangen kleiner is en de vogelaars de vogel de volgende dag eventueel kunnen waarnemen en op hun lijst kunnen bijschrijven.
Joop van Ardenne
Discussie
David Uit de Weerd
·
24 October 2019 17:38
Joop en Kees: mijn/onze dank is groot!!
Henry Noorman
·
24 October 2019 18:45
Mooi verslag van mijn oude mentor in Bleiswijk.
Max Berlijn
·
25 October 2019 08:17
Volgende keer een Blackpoll Warbler graag.😉
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.