Dutch Birding

Zwartkeellijster - Heen en Weer

1 November 2009  ·  20733 × bekeken

Texel doet dit najaar zijn naam als Vogeleiland alle eer aan. Op vrijdag 30 oktober 2009 was het Kees Oosterbeek die een bijdrage leverde aan de reeks bijzonder goede ontdekkingen op Texel de afgelopen maanden. Vanuit zijn kantoor op het NIOZ op Texel zag hij een Zwartkeellijster Turdus atrogularis, etend van de bessen in de struiken. Een niet alledaags gezicht! Om zijn waarneming te bevestigen vroeg hij Casper Kraan en Hans Verdaat (beide werkzaam in het gebouw) om de vogel te komen checken. Toen zij ook de determinatie bevestigde is er direct een sms bericht uitgegaan naar de Texelse vogelaars. De Zwartkeellijster werd al snel door nog enkele toegesnelde vogelaars gezien. Arend Wassink had ondertussen Diederik Kok geinformeerd en vroeg hem ook de vogel te checken. Om 12:55 piepte Diederik de vogel door, en de Zwartkeellijster werd daarna nog door enkele toegesnelde vogelaars gezien. De zeldzame lijster bleek helaas niet makkelijk en kon zich langdurig in de bosjes verschuilen. Na half drie werd de vogel dan ook niet meer gezien.
Echter, in het halfduister namen Teun van Kessel en Toy Janssen de vogel toch nog waar. Al durfden zij de determinatie pas zeker te stellen nadat zij eerst nog even in de boeken hadden gekeken. De melding (eerst met verkeerde coƶrdinaten, maar dat werd snel in het DBAlerts-bericht gerectificeerd) werd door een aantal vogelaars met de nodige scepsis ontvangen. Die hadden de hele middag voor niets lopen zoeken... Maar de late melding gaf aan anderen ook weer de moed om de volgende ochtend vroeg te gaan zoeken.

Zwartkeellijster
Zwartkeelijster / Black-throated Trush Turdus atrogularis,
adult vrouw, 't Horntje, Texel, 31 oktober 2009 (Marc Plomp)
Zie hier voor een videoclip.

De eerste vogelaars zaten zaterdag 31 oktober al op de eerste boot van half 7. Ondanks dat het voor iedereen die na december 2002 met twitchen is begonnen een nieuwe soort betreft, was er in eerste instantie zeker geen stormloop van vogelaars. Luuk Punt had voldoende koffie bij zich om iedereen warm en wakker te houden, waaronder Frank van Duivenvoorde, Huig Ouwehand en Phil Koken. Op de volgende boot volgden meer vogelaars, waaronder Kees de Vries, Bertus de Lange en ondergetekende.
Na aankomst verbleven de meeste vogelaars even op het duintopje met uitzicht op de oude plek, om zich daarna te verspreiden over het terrein. Kees, Bertus en ik zagen gelukkig al snel een wat rare lijster langsvliegen. De altijd scherpe Kees sprintte het duintje op en kreeg als eerste de vogel in beeld. Bertus en ik snelden toe, waarbij ikzelf viel en de vogel niet meer in beeld kreeg. Maar we waarschuwden de anderen en er werd weer bij het bosje gepost. Kees, Bertus en ik besloten vervolgens van de andere kant te kijken en zagen de vogel daar uit een bosje komen en aan de andere kant van het NIOZ-gebouw verdwijnen. Opnieuw werd de groep gewaarschuwd, die nu gek werd van het feit dat zij weer niets gezien hadden. Toch ging het grootste deel mee zoeken aan de andere kant. Een paar vogelaars bleven posten op de oude plek, waaronder Luuk Punt, Roelof de Beer en ondergetekende. Zij zagen na een paar minuten de vogel terug komen vliegen. De Zwartkeellijster was zo vriendelijk om redelijk vrij in een topje van wat struikjes te gaan zitten, voordat hij weer naar de grond dook.
Een telefoontje naar de andere kant deed de groep (die gaandeweg toch was aangegroeid tot ongeveer 30 man sterk) terugkeren. Weer werd het geduldig wachten. Na een minuut of vijf kregen de vogelaars op de duintop de vogel weer in beeld, vrij zittend in een abeel. Een klein spurtje het duin op was voldoende voor mij om de vogel ook weer in beeld te krijgen.
Onze ervaringen werden netjes via DBAlerts met de vogelaars op het vasteland gedeeld. Met de veerboten kwamen dan ook meer en meer vogelaars naar het eiland om hun geluk te proberen. Tegen twaalf uur vindt Anton Duijnhouwer de vogel terug, vrij zittend op een grasveldje. Zo gaat het verder de gehele dag heen en weer, waarbij de meeste vogelaars de vogel uiteindelijk goed in beeld krijgen.

Publiek
De toeschouwers, 't Horntje, Texel, 31 oktober 2009 (Luuk Punt, zie zijn weblog)

Als je dan toch op Texel zit, dan wordt er verder gevogeld. Opvallend waren de vele Houtsnippen op het eiland (iedereen zag wel een of meer Houtsnippen en wij hadden er zelfs zeven) en de grote aantallen Merels. Het zag er letterlijk en figuurlijk zwart van! Een Ransuil rustend in een takkenbos langs het strand, Sneeuwgorzen, een Grote Jager en een Zwarte Rotgans waren wat andere krenten die gezien werden.
Mark de Vries, Peter ter Heide en Thomas van der Es vonden nog een mooie Siberische Tjiftjaf bij Dorpzicht, waarvan velen ook nog konden genieten. Een tweede spannende 'phyllo' met een markante wenkbrauwstreep kon helaas niet meer worden teruggevonden. Aan het eind van de middag besloten Luuk Punt, Frank van Duivenvoorde en Huig Ouwehand nog even de bekende akker langs de Watermolenweg af te kijken. Geef Frank een telescoop en een leuke akker en hij ontdekt wel wat leuks. Dit keer vond hij een Morinelplevier, die voor velen een leuke afsluiter van deze dag was. WIETZE JANSE

Discussie

Luuk Punt

Luuk Punt
 ·  1 November 2009  17:57

Erg leuk verhaal, Wietze! Hartelijke groet, Luuk

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?