Dutch Birding Vogeldag 2019 - Lunteren, 2 februari
15 januari 2019 · Bestuur Dutch Birding Association · 11848 × bekeken
De komende Dutch Birding-vogeldag vindt plaats op zaterdag 2 februari 2019, op dezelfde locatie centraal in het land als de afgelopen jaren, Congrescentrum De Werelt te Lunteren, Gelderland. Het belooft een interessante dag te worden en iedereen is welkom!
De dag zal worden geopend door voorzitter Remco Hofland, die ons (kort) zal vertellen welke ontwikkelingen Dutch Birding het afgelopen jaar heeft doorgemaakt en wat de plannen zijn voor de toekomst. Na deze administratieve tick zullen René Dekker, Justin Jansen en Peter de Knijff tezamen een verhaal vertellen over het belang van musea en hoe het onderzoek dat daar gedaan wordt een bijdrage levert aan het kijken naar vogels en twitchen.
Na een eerste korte pauze zal Peter de Knijff ons een update geven van de stand van zaken rondom DNA-onderzoek in relatie tot veldwaarnemingen van de afgelopen tijd. Aansluitend zal Harvey van Diek een quiz verzorgen. Iedereen die Harvey kent of actief is op social media, zal het niet ontgaan zijn dat hij een fanatieke verzamelaar is van kleurafwijkingen in de natuur. In zijn “Wit is ook een kleur - quiz” zal Harvey laten zien waar dat zoal toe geleid heeft. De winnaar zal naar huis zal gaan met de nieuwe vogelatlas van SOVON.
Na de middagpauze zal niemand minder dan Magnus Robb zijn unieke verhaal vertellen. Het opnemen van geluiden van vogels wordt een steeds belangrijker onderdeel van het vogelen. Er zijn echter nog zo veel mysteries die ontrafeld moeten worden. Magnus zal ons laten horen en zien op welke manier hij te werk gaat.
Na een laatste korte pauze zal Sander Lagerveld ons meer vertellen over het Motus Wildlife Tracking Systeem, een techniek om trekbewegingen van vogels en vleermuizen te monitoren die sinds kort in Nederland wordt gebruikt. Dit systeem is nog erg onbekend maar zou ons zomaar eens een nieuwe soort op kunnen leveren. Aansluitend zal Harvey ons dan eindelijk de grote ontknoping geven van zijn “Wit is ook een kleur - quiz”. Wie gaat er naar huis met de nieuwe vogelatlas van SOVON?
Praktische informatie
In de ruime foyer van het congrescentrum is zoals altijd een vogelaarsbeurs ingericht met boeken, optische apparatuur, cd's en dvd's, collega-vogelorganisaties, aanbieders van vogelreizen en vogelkunst. Indien u ook interesse heeft om met een stand aanwezig te zijn, dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met Marten Miske (marten.miske@dutchbirding.nl).
Een mededeling van huishoudelijke aard is het verzoek van De Werelt om binnen geen zelf meegebrachte consumpties te nuttigen. We hebben De Werelt verzocht het lunch-aanbod uit te breiden, dus u kunt rekenen op een ruimer aanbod, waaronder soep en luxer belegde broodjes.
Zoals eerder genoemd is de locatie zoals u van ons gewend bent congrescentrum De Werelt in Lunteren (Westhofflaan 2). De zaal gaat open om 09:00 uur. Het programma duurt tot c 16:30 uur en tussen de lezingen door zijn ruime pauzes om de vogelaarsbeurs te bezoeken en/of gezellig bij te praten. De entree bedraagt EUR 5.00. Tenslotte is het goed om te weten dat de Dutch Birding Vogeldag voor iedereen te bezoeken is, u hoeft dus geen lid te zijn van Dutch Birding om op 2 februari 2019 aanwezig te zijn. Hieronder ziet u het volledige programma, (onder voorbehoud van wijzigingen).
Namens het bestuur, Marten Miske
Programma Vogeldag 2019
09:30 uur - Zaal open
10:00-10:30 uur - Welkomstwoord door dagvoorzitter Koen Stork. Korte terugblik op het Vogeljaar 2018 en ontwikkelingen binnen Dutch Birding door voorzitter Remco Hofland.
10:30-11:30 uur - "Het belang van musea: Naturalis en haar collecties" door René Dekker, Justin Jansen en Peter de Knijff.
Daarnaast vertelt Vincent van der Spek kort over wat je als vogelaar aan Naturalis hebt.
11:30-12:00 uur - Pauze.
12:00-12:30 uur - "Vogels identificeren met DNA: Kwik – and -dirty?" door Peter de Knijff.
12:30-13:00 uur - De “Wit is ook een kleur - quiz” door Harvey van Diek In de ‘Wit is ook een kleur’-vogelquiz laat Harvey van Diek, al zo’n 20 jaar albino-verzamelaar, eerst wat leuke afwijkingen der natuur zien en vervolgens een kleine quiz met de zaal. De winnaar krijgt een heuse Vogelatlas…
13:00-14:15 uur Lunchpauze.
14:15-15:00 uur - "Ten years of sound recording nocturnal bird migration in Portugal" door Magnus Robb.
Heb je ooit een Grote Lijster ‘s nachts horen overvliegen? Wist je dat sommige klauwieren nachtelijke vluchtroepjes hebben? Ondanks dat hij al meer dan tien jaar nachtelijke geluiden van trekvogels opneemt in Portugal, leerde Magnus Robb van The Sound Approach afgelopen najaar veruit het meest. Hij bezocht meerdere locaties, van Sintra, Cape St. Vincent en Corvo in de Azoren, tot andere locaties in de WP. Hij is stil bezig met de analyse van de 4000 verzamelde opname-uren en zal uitleggen hoe hij hierbij te werk gaat en enkele voorlopige bevindingen presenteren.
Have you ever heard a Mistle Thrush calling at night? Did you know that some shrikes have nocturnal flight calls? Despite having been recording nocturnal migration for ten years now in Portugal, Magnus Robb of The Sound Approach has never learned so much as during the last autumn. This is because he moved up a gear and making a much bigger effort, collecting recordings from Sintra, Cape St Vincent and Corvo in the Azores, as well as several other sites in the Western Palearctic. He is still analysing the 4000 hours of recordings, but will explain how he does this and present some preliminary conclusions.
15:00-15:30 uur - Pauze.
15:30-16:00 uur - "Het Motus Wildlife Tracking Systeem" door Sander Lagerveld.
Motus (https://motus.org/ ) is een internationaal netwerk van ontvangststations dat is ontwikkeld om vliegbewegingen te kunnen volgen van kleinere soorten vogels en vleermuizen. In Nederland zijn sinds vorig jaar meer dan twintig Motus ontvangststations operationeel. Sander Lagerveld zal ingaan op de mogelijkheden die dit systeem biedt, voor onderzoekers én voor vogelaars.
16:00-16:30 uur - De “Wit is ook een kleur – quiz” antwoorden door Harvey van Diek. Wie gaat er naar huis met de prijs?
16:30 uur - Samenvatting en sluiting door dagvoorzitter Koen Stork.
Discussie
Justin Jansen
·
8 januari 2019 11:36, gewijzigd 8 januari 2019 11:38
Belgische Vogeldag van 19 januari is goed om te delen.
Gijsbert van der Bent
·
1 februari 2019 12:11, gewijzigd 1 februari 2019 12:12
Dit event is ook mooi om te delen. Interessant programma! En spannend ook; zal prof. dr. De Knijff nog verrassingen in petto hebben???
Peter de Knijff
·
1 februari 2019 15:25
Ja.
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.