Dutch Birding Vogeldag 2023
10 February 2023 · Tim Langerak · 5689 × bekeken
Afgelopen 4 februari was het weer tijd voor de jaarlijkse Dutch Birding Vogeldag. In de afgelopen twee jaar moest deze traditie noodgedwongen online plaatsvinden maar dit jaar was het dan eindelijk weer mogelijk om de dag fysiek te organiseren. De dag vond voor de tweede keer plaats in Naturalis. Uiteraard waren er dit jaar ook weer de nodige standhouders aanwezig waarbij je tussen de lezingen door je boekenkast kon uitbreiden, een nieuwe verrekijker kon scoren of informatie vergaren over een mooie vogelreis. Wij willen de standhouders graag bedanken voor hun aanwezigheid. Ook bedanken wij Vogelbescherming Nederland voor hun bijdrage.
De dag werd afgetrapt door dagvoorzitter Peter Links met een kort welkomst praatje en een paar huishoudelijke mededingen. Gevolgd Marten Miske die namens het bestuur de ontwikkelingen binnen de club deelde. Zo werd er een update gegeven van het most wanted spel en er werd een oproep gedaan voor vrijwilligers die zich in willen zetten voor Dutch Birding. Met name in het bestuur kunnen we een extra kracht goed gebruiken, mocht je hier geïnteresseerd in zijn of vragen hebben nemen dan contact op met marten.miske@dutchbirding.nl.
Daarna namen Koen Stork en Hugo Wieleman ons mee met de reis van tien jonge vogelaars die afgelopen kerstvakantie door Oman en VAE trokken opzoek naar specialiteiten uit het Midden-Oosten. Ze vertelde uitgebreid over het zoeken naar Arabische endemen en het vinden van lokale zeldzaamheden.
Na een korte koffie pauze nam Peter de Knijff het woord, want iets wat haast niet kan ontbreken op een dag als dit is een verhaal van Peter. Ditmaal ging het weer over de oostelijke taxa van Gele Kwikstaarten. Peter legde ons zoals altijd op een duidelijk en begrijpbare manier de resultaten van DNA-analyses uit. De spanning werd lang opgebouwd maar uiteindelijk tot teleurstelling van vele werd de Kwikstaart Moddergat ontmaskerd als een niet zuiver oostelijk taxon. Er zit dus niets anders op dan door blijven zoeken tot we een ‘echte’ oostelijke gele kwikstaart hebben.
Hierna was het tijd voor een lunchpauze en na een uur kwam Arjan Dwarshuis aan het woord. Hij nam ons mee in de wereld van het ontdekken van zeldzaamheden, dit deed hij samen met vier bekende namen die de nodige zeldzaamheden op hun naam hebben staan, Ruud Brouwer, Diederik Kok, Thomas Luiten en Gijsbert Twigt. Zij deelde hun tactieken die ze toepasten in het veld en er werden mooie anekdotes verteld over de knallers die ze hadden mogen ontdekken.
Na een korte pauze was het tijd voor de laatste lezing van de dag en dat was een echte klassieker, het jaaroverzicht van Wim Wiegant. Van 1991 tot 2008 was dit vaste prik op de Dutch Birding vogeldagen. Nu 15 jaar later is Wim terug op de planken om op een humoristische manier het vogeljaar 2022 samen te vatten. Nadat we alle hoogtepunten en missers op een rijtje hadden zien langskomen was het aan de dagvoorzitter om deze dag alweer af te ronden.
Ook dit jaar was er na afloop van de dag een etentje voor alle vrijwilligers van Dutch Birding. Hier werd gezellig de dag besproken en nog veel meer.
Wij hebben er van genoten en willen iedereen die zich heeft ingezet om deze dag mogelijk te maken nogmaals bedanken. Tot in het veld of tot volgend jaar op de Dutch Birding Vogeldag!
Discussie
Dennis Meeuwissen
·
10 February 2023 12:23
Super dit, erg handig voor de (verplichte) thuisblijvers!
Phil Koken
·
10 February 2023 16:12
Top, bedankt voor "het kunnen terugkijken"!
Hans Gebuis
·
10 February 2023 17:05
Mijn smeekbede werd zeer snel gehonoreerd. Ging dat altijd maar zo. Dank aan allen.
Folkert Jan Hoogstra
·
10 February 2023 18:52
Zeer fijn om het nu alsnog te kunnen zien!
Diedert Koppenol
·
10 February 2023 18:53
Volgend jaar verwachten we natuurlijk iedereen gewoon in de zaal. ;)
Wim Wiegant
·
10 February 2023 20:14, gewijzigd 12 February 2023 23:09
Het nare van de openbaarmaking van een lezing, althans in mijn geval, is dat er allerlei leugens worden beweerd, en dat er dingen rechtgezet moeten worden:
- De eerste groepsfoto bij de Geelbrauwgors is van Luuk Punt. Ik denk dat ik vergeten ben dat te vermelden.
- Ik zeg ergens bij “Oude en nieuwe wintergasten”, dat het overwinteringsgebied van de Kleine Zwaan per jaar 30 km naar het oosten verschuift. Dat moet 13 km zijn.
- De foto van de Grote Burgemeester is van 24 januari, genomen in Wijk aan Zee, en is van Roef Mulder.
- De foto van de Roodpootvalk op 17 september is van Floris Kouters; ik zeg per ongeluk Floris Klouters, waarvoor excuus.
- De foto's van de Grijze Strandloper zijn niet van Folkert Jan Hoogstra, maar van Jaap Denee.
- De valk op de foto van Jan Bisschop van 27 juli op Ameland is natuurlijk een Sakervalk, en geen Lannervalk.
- De foto van de ontsnapte Steppearend van de Groote Peel is van 2 oktober, en is gemaakt door Jeroen van Nus.
- De foto van de Geelsnavelkoekoek van de Maasvlakte op 12 oktober is van Wilma van Holten.
- De datum bij de foto van de Steppekiekendief van Sent Regeling is onjuist. Dat moet 24 december zijn.
- Het citaat van Niels Bohr (“Prediction is very difficult, especially about the future” wordt ook aan andere mensen (onder andere Mark Twain en mijn held, de tophonkballer en ultrafilosoof Yogi Berra) toegeschreven...
Volgend jaar beter, en ook het jasje dicht...
Wim Wiegant
·
10 February 2023 23:43, gewijzigd 10 February 2023 23:45
BTW, de lezing staat aangekondigd als:
"De matig tot zeer zeldzame vogels van 2023".
Dat lijkt me maar matig juist...
Laten we hopen dat 2023 nog spannender wordt...
Toy Janssen
·
11 February 2023 09:13
Ai Wim, dat is een foutje mijnerzijds. Kan het alleen helaas niet aanpassen.
Leo JR Boon
·
11 February 2023 11:16
En de gemelde Lanner in je verhaal is natuurlijk een Saker ;-)
Folkert Jan Hoogstra
·
11 February 2023 12:14
Wim, als je dan toch bezig bent. De foto van de Grijze Strandloper zal wellicht door Jaap bewerkt zijn, maar is ook door Jaap genomen ;) Ik heb alleen staan filmen.
Wim Wiegant
·
11 February 2023 13:09
De laatste correcties zijn boven in de lijst opgenomen...
Max Berlijn
·
13 February 2023 21:31
Teruggekeken. Erg leuk, spijt dat ik niet gekomen ben. Vraag, waarom hebben we Lunteren verlaten eigenlijk? Meer ruimte, goedkoper parkeren, en centraler gelegen.
Eduard Sangster
·
18 February 2023 22:24
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.