Dutch Birding

Dutch Birding-vogeldag op 9 januari 2010 GAAT NIET DOOR!!!

31 December 2009  ·  20895 × bekeken

 

Vanwege de weersverwachting, de verwachte situatie op de wegen en met name de te verwachten lage opkomst heeft het DBA-bestuur met pijn in het hart besloten de Dutch Birding-vogeldag van zaterdag 9 januari in Lunteren niet door te laten gaan en te
verplaatsen naar een latere datum. Dit zal mogelijk in februari zijn.

Natuurlijk zijn Dutch Birders voor geen kleintje vervaard, en achteraf kan het natuurlijk altijd meegevallen zijn op de weg. Maar bezoekers aan de Dutch Birding-vogeldag komen uit alle hoeken van Nederland, moeten voor dag en dauw op pad en maken hun afweging om te vertrekken toch op basis van de verwachting. Er bereiken ons signalen uit het veld dat de opkomst wel eens heel laag zou kunnen worden. Zowel voor de sprekers en de standhouders als voor Zalencentrum De Werelt zou dat erg jammer zijn.

Deze mededeling wordt ruim verspreid, via onder andere Dutch Bird Alerts, de websites www.dutchbirding.nl en www.waarneming.nl , maar schroomt u niet om mensen waarvan u weet dat die op pad gaan en die misschien het nieuws gemist kunnen hebben in te seinen!

De komende Dutch Birding-vogeldag vindt plaats op zaterdag 9 januari 2010 in Congrescentrum De Werelt te Lunteren, Gelderland. Na een openingswoord door aftredend voorzitter Gijsbert van der Bent zullen de Britten Alan Davies en Ruth Miller ons vertellen over hun ervaringen met The Biggest Twitch, hun geslaagde recordpoging (4.341 soorten!) om de wereldjaarlijst te verbeteren. Onze eigen Roef Mulder geeft een lezing met heel veel beeldmateriaal over vogelen in Panama, een van de vogelrijkste landen ter wereld als gekeken wordt naar de omvang van het land in het verhouding tot het aantal vastgestelde soorten. Een voorproefje hiervan verscheen in Dutch Birding 31:5.

Dick Groenendijk en Nils van Duivendijk zullen ons in korte sessies met behulp van beeld en geluid bijpraten over enkele interessante determinatievraagstukken, zoals de herkenning van Bergfluiter en Balkanbergfluiter, met speciale aandacht voor het verschil in zang. Verder komen aan de orde: de ´Vlieland-kwikstaart´, met analyse van het geluid van deze vogel, vergeleken met dat van oostelijke gele kwikstaarten, en herkenning van Kleine-Sykes´-Oostelijke Vale Spotvogel, met de nadruk op de laatste twee. 'Escapes op de Nederlandse lijst - een democratische herziening?´ is de opvallende titel van de bijdrage van Max Berlijn en Wim Wiegant. Op hun eigen wijzen en vanuit verschillende standpunten zullen zij de zaal meeslepen en onderdompelen in de mysteries en dilemma's van de escape-problematiek. Petje-op Petje af? Lagerhuisdebat? We zullen het zien en meemaken.

Programma

10.00-10.30 uur Welkomstwoord door voorzitter Gijsbert van der Bent. Tevens een korte terugblik op 2009 en ontwikkelingen binnen de DBA.

10.30-11.30 uur The Biggest Twitch door Alan Davis en Ruth Miller. Dit vogelaars-koppel uit Wales heeft in 2008 een geslaagde poging gedaan om het wereldwijde jaarlijstrecord te verbreken (4341 soorten!).

11.30-12.00 uur Pauze

12.00-12.15 uur Lepelbekstrandloper door Barend van Gemerden. Vogelbescherming zal ons bijpraten over de stand van zaken omtrent de Lepelbekstrandloper, de soort die de DBA in het kader van het Species Champion-programma samen met Vogelbescherming Nederland sponsort.

12.15-13.00 uur In de frontlinie van de Determinatie door Nils van Duivendijk en Dick Groenendijk. In twee sessies worden drie actuele,
lastige onderwerpen behandeld. Per onderwerp wordt ingegaan op
verenkleed (Nils) en geluid (Dick). Nils begint met de
´Vlieland-kwikstaart´, gevolgd door Dick met een analyse van het geluid
van deze vogel, vergeleken met dat van oostelijke gele kwikstaarten.
Daarna herkenning (verenkleed) Bergfluiter en Balkanbergfluiter.

13.00-14.00 uur Pauze

14.00-14.10 uur Voorspelspel-update door Michel Veldt en Steven Wytema. Een korte samenvatting met betrekking tot de tot dan toe opgegeven voorspellingen.

14.10-15.00 uur Vogelen in Panama door Roef Mulder. Roef is al diverse malen naar dit Midden-Amerikaanse land geweest. Dit relatief kleine land heeft een indrukwekkende lijst vogelsoorten.

15.15-15.45 uur Pauze

15.45-16.15 uur In de frontlinie van de Determinatie door Nils van Duivendijk en Dick Groenendijk. Deze sessie begint Dick met de geluiden
van de bergfluiters. Daarna herkenning van Kleine-Sykes´-Oostelijke Vale
Spotvogel, met de nadruk op de laatste twee.

16.15-17.00 uur ´Escapes´ op de Nederlands lijst - een democratische herziening?! door Max Berlijn en Wim Wiegant. Petje-op Petje-af? Lagerhuisdebat? We zullen het zien en meemaken. .

In de ruime foyer van het congrescentrum wordt de vertrouwde
vogelaarsbeurs ingericht, met stands met boeken, optische apparatuur,
cd's en dvd's, collega-vogelorganisaties, aanbieders van vogelreizen en vogelkunst. Hebt u interesse om aanwezig te zijn met een stand, dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met Arjan van Egmond
(arjan.van.egmond@dutchbirding.nl of 06-21585788). De zaal gaat open om 09:00. De entree bedraagt EUR 5.00. Het programma in de zaal begin om 10:00 uur en duurt tot circa 17:00. Tussen de lezingen zijn ruime pauzes opgenomen om de stands te kunnen bezoeken en/of gezellig bij te praten. Het definitieve programma, een overzicht van de standhouders en route-informatie naar Congrescentrum De Werelt, zal binnenkort op onze website te vinden zijn. ARJAN VAN EGMOND

ROUTEBESCHRIJVING

Standhouders Dutch Birding-vogeldag 9 januari 2010

Discussie

Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  29 December 2009  18:18

Let op Petje op of Petje af kan ook vervangen worden door kijker voor of kijker laag, dus neem hem mee...ha,ha... Groet Wim en Max
Jaap Denee

Jaap Denee
 ·  8 January 2010  12:23

Ik krijg er steeds meer een vervelend gevoel over dat ik er niet bij kan zijn zaterdag. Is het niet een idee om een aantal items (waaronder het petje op/petje af debat) op te nemen en die voor leden hier op de website beschikbaar te stellen of wordt de druk op de schouders van de sprekers daarmee te hoog?
Ivo Meeuwissen

Ivo Meeuwissen
 ·  8 January 2010  14:51

Lijkt me een goed idee. Zeker omdat het weer (er wordt weer veel sneeuw verwacht in combinatie met een harde wind) misschien wel eens tot grote vertragingen in het verkeer kan leiden. Een tweede 'verkeersinfarct' zoals afgelopen woensdagavond rondom Amsterdam hoef ik persoonlijk niet nog eens mee te maken. Op een later tijdstip items terugkijken op het internet lijkt me ideaal om achter de hand te houden. Groet Ivo Meeuwissen

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?