Dutch Birding Break naar de Azoren
2 mei 2012 · 20069 × bekeken
Dit jaar organiseert Dutch Birding samen met BirdingBreaks.nl van 24 september t/m 2 oktober een Dutch Birding Break naar de Azoren! Deze vulkanische archipel ligt aan de rand van het West-Palearctisch gebied diep in de atlantische oceaan. Recentelijk hebben de Azoren zich een absolute hotspot getoond voor dwaalgasten. Denk hierbij aan Geelbuiksapspecht, Grijswangdwerglijster, Mirtezanger, Schoorsteengierzwaluw, Roodoog- en Geelkeelvireo.
Naast deze dwaalgasten heeft de Azoren één endemische soort, de Azorengoudvink. Daarbij kunnen zeevogels in grote aantallen voorkomen en is er een goede kans op het zien van walvisachtigen. Na aankomst in Terceira gaan we op zoek naar Nearctische steltlopers bij Cabo da Praia, dé steltloperplek van de Azoren (en waarschijnlijk van het West-Palearctisch gebied). Het is een van de weinige plaatsen met zoetwater op het eiland en een geweldige plek voor steltlopers en watervogels. Amerikaanse en Europese steltlopers zitten hier door elkaar en het is niet ongewoon om meerdere Grote Grijze Snippen, Gestreepte Strandlopers en Bonapartes Strandlopers te zien. Daarbij is er serieuze kans op Amerikaanse Bontbekplevier en Kleinste Strandloper. De volgende dag gaan we direct door met een binnenlandse vlucht naar Flores. Dit eiland, dat slechts 17 x 12 kilometer meet, heeft een aantal goede vogelplekken. Een daarvan is Fajã Grande, waarschijnlijk een van de beste plekken in het West-Palearctisch gebied voor Amerikaanse dwaalgasten. De kleinschalige velden en bossen zijn fantastisch om te verkennen. Een andere goede plek is Lagoa Branca dat eenden en steltlopers aantrekt. Er zit hier ook een residente populatie Zwarte Eenden (pas op met hybride vogels!). De haven van Flores kan interessant zijn voor Amerikaanse meeuwen zoals Amerikaanse Zilvermeeuw, Kleine Kokmeeuw en Lach- en Ringsnavelmeeuw. We zullen ook zeker tijd besteden aan zeetrek waarbij we kans maken op Grote Pijlstormvogel tussen de grotere aantallen Kuhls Pijlstormvogels. De volgende dag varen we naar het nog kleinere Corvo, dat slechts 6,5 bij 4 kilometer meet. De komende 2 dagen gaan we de beboste valleien en velden verkennen waar in recente jaren een indrukwekkende lijst aan zeldzaamheden is vastgesteld: Geelsnavelkoekoek, Amerikaanse Nachtzwaluw, Tenneseezanger, Gewone Maskerzanger, Sparrenzanger, Ovenvogel, Indigogors, Bobolink en Baltimoretroepiaal. Vanuit Flores vliegen we terug naar Terceira voor onze aansluitende vlucht terug naar Amsterdam.
Verlenging
Als optie kan er voor gekozen worden om Sao Miguel te bezoeken voor de Azorengoudvink. Deze zit aan de oostkant van het eiland. De vallei bij Miradouro da Tronqueira bestaat nog steeds grotendeels uit natuurlijke vegetatie. Terwijl we op zoek zijn naar de Azorengoudvink maken we goede kans op enkele andere soorten zoals Kanarie en de lokale ondersoorten van Vink en Goudhaan. De resterende tijd kan besteed worden besteed aan het bezoeken van verschillende goede gebieden op het eiland. Denk hierbij aan de meren van Sete Cidades (watervogels) en de haven van Mosterios wat opnieuw een geweldige plek is voor steltlopers. We maken kans op Kleinste, Gestreepte en Grijze Strandlopers, Amerikaanse Oeverlopers en Bontbekplevieren.
Dutch Birding Association & Birding Breaks
Procedure
Intekenen is interesse: Dit kan door te mailen naar info@birdingbreaks.nl. Uw deelname is pas definitief bij een aanbetaling van EUR 600,-.
Birdingbreaks stuurt binnenkort een email naar alle personen met interesse. Hierbij zit het verzoek tot overmaken van de aanbetaling en het verstrekken van de exacte gegevens volgens paspoort en de keuze voor een 1- of 2-persoonskamer.
Prijs: ca. EUR 1145,-
Discussie
Jan Hein van Steenis
·
3 maart 2012 22:12
Max Berlijn
·
4 maart 2012 14:46
Gerbrand
·
31 maart 2012 01:53
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.