Dutch Birding · A Birdwatching Guide to The Netherlands
Wim Wiegant
·
17 december 2020 20:34, gewijzigd 17 december 2020 20:35
Dit is een vrij slechte recensie...! Dat gebeurt toch niet zo vaak. Hulde, want ook slechte of matige recensies verdienen het om gepubliceerd te worden.
Ik kan me de hilarische en ronduit vernietigende recensie -ik denk ik DB, maar weet het niet eens zeker- van het eerste deel van de zeldzame vogels van België van Lippens et al. herinneren, waarin de auteurs (namen vergeten, maar ik dacht o.a. Gerald Driessens) zoiets meldden als: "We kijken met angst en beven uit naar het verschijnen van deel 2" ...! Ik weet niet eens of deel 2 ooit verschenen is.
Gert Ottens
·
18 december 2020 09:28
Slecht in welk opzicht, Wim? Want volgens mij heeft vooral het boek in kwestie die kwalificatie verdiend en niet de recensie zelf. Ik heb het in ieder geval met plezier gelezen. En inderdaad - en dat is misschien wat je bedoeld? - er moet ook ruimte zijn voor recensies van slechte/matige boeken.
Rudy Offereins
·
18 december 2020 10:10, gewijzigd 18 december 2020 10:11
Het boek krijgt vrij slechte recensies, en dit is er één van. Wel goed geschreven inderdaad.
Gijsbert van der Bent
·
18 december 2020 13:06
Ik ben toch benieuwd waarom die twee gidsen over Duitsland dan wel zo goed waren en die over Nederland niet zo goed. Zijn al die Duitse Umlauts wel goed geplaatst? Spelling van aardrijkskundige namen: altijd lastig (is er een where to watch in Wales? Beijing/Peking?). Ben ook geneigd dat iets minder belangrijk te vinden dan informatie over welke vogels precies waar te vinden zijn. Ben natuurlijk ook benieuwd of Katwijk en onze duinen en telposten en dergelijke er in staan....
Gijsbert van der Bent
·
18 december 2020 15:36
@Wim Leon Lippens en Wille. Waren ze niet van adel? Onderhoudend en vermakelijk boek, maar ik heb het niet bewaard blijkbaar (kan het niet meer vinden). Ik herinner me vaag een bloedstollend verhaaltje over een doodgeknuppelde 'albatros' op een piertje van Oostende.
Jan Hein van Steenis
·
18 december 2020 16:23
@Gijs: Graaf Lippens. Die Wille was ook kleurrijk trouwens. Wie vertaalt het Duitse wikipedia-artikel even?
Gerard van Aalst
·
18 december 2020 19:48
@Gijs: was inderdaad een Reuzenalbatros die op 27 april 1887 bij Blankenberge op een golfbreker met stokken was afgemaakt. Vlgs beide heren is de snavel wel bewaard ?!
Bert de Bruin
·
18 december 2020 20:16
Een fantastisch boek van twee romantische figuren en inderdaad vermakelijk kan ik me herinneren. Zo krijg je het tegenwoordig niet meer...
Ger Meesters
·
18 december 2020 21:38
Het boek van Leon Lippens en Henri Wille heet Uitzonderlijke vogels in België en West-Europa. Deel 1. Watervogels, dagroofvogels en steltlopers. ISBN 90 70481 75 8 (750 Bf). Ik kreeg mijn exemplaar van Maklu Uitgevers en het rook toen al muf en nu nog steeds! Opmerkelijk is verder dat de foto's over het algemeen niet in België (of zelfs in Europa) lijken te zijn gemaakt (en allemaal zonder datum of plaatsaanduiding). Veel meeuwenfoto's zijn van P.J. Grant en er staat een kleine burgemeester in van R. Pop.
Wim Wiegant
·
18 december 2020 23:14, gewijzigd 18 december 2020 23:15
Met excuus aan James Lidster ! Ik bedoel natuurlijk een goede recensie met een slechte beoordeling. Toch wordt dit vaak een slechte recensie genoemd! Dat is inderdaad voor tweeërlei uitleg vatbaar...!
Wim Wiegant
·
18 december 2020 23:22, gewijzigd 18 december 2020 23:22
Gert (zie reactie van 18/12, 09:28),
Dat het allemaal niet zo makkelijk is, valt op te maken uit de zin: "Ik heb het in ieder geval met plezier gelezen". Ik neem aan dat je niet het boek bedoelt, maar de recensie....!
James Lidster
·
19 december 2020 07:53, gewijzigd 19 december 2020 07:53
Niet nodig Wim, zo las ik jouw reactie ook.
Gijsbert heeft wel een punt, want ik kan niet veel Duits lezen en weet niet zeker of alle Duitse plaatsnamen kloppen. Maar de Duitse boeken zien er toch heel anders uit, de Engelse vogel namen kloppen (je zou denken dat ie een standaard vogel lijst heeft met Engelse en Latijnse namen maar alle fouten in dit boek staan niet in de Duitse boeken), de kaarten zijn goed gedaan (geen foto’s van papieren kaarten). Ik begreep van Roger White dat zijn zoon in Duitsland gewoond heeft, misschien heeft dat geholpen met woorden checken?
Gert Ottens
·
19 december 2020 08:38
@Wim: ik was misschien iets te snel met mijn reactie. Maar nu is het duidelijk, dank. En inderdaad: ik las de recensie met veel plezier. Ik heb het onderhavige boek trouwens ook, en het is te typeren als een gemiste kans.
Gijsbert van der Bent
·
19 december 2020 11:16
Begin toch best nieuwsgierig te worden naar het boek. Even lekker doorbladeren zit er niet in voorlopig (en waar zou dat moeten zijn dan?). Maar om het nu meteen te bestellen is ook weer zo wat.
Ik vraag me regelmatig af waarvoor buitenlandse vogelaars (lees: Britse vogelaars) nu eigenlijk naar Nederland zouden moeten afreizen, en het antwoord zou in dit boek moeten staan.
James Lidster
·
19 december 2020 11:51
mijn ervaring met klanten uit Amerika, Spanje en GB was altijd heel positief. In de winter oa, afhankelijk waar de klanten vandaan kwamen, de aantallen ganzen (ik heb in zuid Engeland ooit 10 kolganzen gezien!), zwanen, nonnetjes, spechten, gorzen, fraters, strandleeuwerik, appelvink, zeearend, pontische meeuwen, roerdomp, baardmannetjes, blauwe kiek, ruigpootbuizerd, oehoe, klapekster, havik, ransuil, duikers, kuifmees, vuurgoudhaan, boomkruiper, fuut achtige, kraanvogel, ijseenden. Veel van deze soorten kun je wel in GB zien, maar vaak zijn de aantallen minder (vooral rotjes en kleine rietganzen in Engeland) en je moet veel verder reizen.
In het voorjaar en zomer heb je dan sommige soorten van hierboven plus - blauwborst, wielewaal, snor, grote karekiet, bosriet, nachtegaal, spotvogel, zomertaling, purperreiger, stelten in broedkleed, 3+ soorten kiek, slangenarend, nachtzwaluw, houtsnip, grauwe klauw, morinel, zwarte stern, lepelaars.
Als je dat combineert met goede hotels, toegankelijke gebieden, lekker eten, biertjes uit Nederland en België :-)
Vincent van der Spek
·
19 december 2020 14:25
@ Wim e.a.
Mijn nieuwsgierigheid was gewekt! De slechte recensie van het Belgische boek staat hier (blz. 70) en was van Leo Janssen.
Jelle Scharringa
·
20 december 2020 11:10
@james: ja, de biertjes geven de doorslag..
Gijsbert van der Bent
·
20 december 2020 11:12
Je weet het goed te brengen James! Klinkt goed. Ik denk dat we het in Nederland vooral van de volumes moeten hebben. Begin dit jaar na de DBA-vogeldag met Pierre André Crochet en Arjan van Egmond rondje Noord-Holland gemaakt. Hij bleef zich verbazen (en wij eigenlijk ook wel) over de enorme aantallen (water)vogels. Wat soorten betreft blijft het wat armoeiig in Nederland. Een fanatieke Finse vogelaar die ik ooit rondleidde in onze duinen zag echt niets wat ze ook niet in Finland hadden, maar noemde ondertussen nog wel een melkweg aan soorten die zij wel maar wij niet hebben (en vele niet eens op de Nederlandse lijst). Wat moet je met die paar spechten in Hollandse bossen als je in Polen tien spechtensoorten kunt zien? Maar genoeg gezeurd. Eerst dat boek maar eens inzien.
Wim Wiegant
·
20 december 2020 11:33, gewijzigd 20 december 2020 11:33
Vincent,
Dan je wel voor de link! Ook bij herlezing blijft het een hoogtepunt op het gebied van negatief recenseren...!
Peter de Knijff
·
20 december 2020 16:58
Mag ik je er aan herinneren Gijs, dat Arjan Dwarshuis op de allereerste dag van zijn big Year in Nederland het hoogste aantal nieuwe soorten op 1 dag zag van het hele jaar! Ruim boven de 100! En dat op 1 januari!
Dat lukt je echt niet in Finland. Ik vermoed dat de vogeldiversiteit per vierkante kilometer in Nederland weleens veruit het hoogst van NW Europa is, ook in de winter.
Paul Gnodde
·
20 december 2020 19:07
Eigenlijk zijn dit soort boeken compleet achterhaald. En niet alleen omdat ze binnen de kortste keren gedateerd zijn. Ik ben groot fan van: https://www.birdingplaces.eu/nl/find-a-birdingplace . Op deze website worden duizenden vogelgebieden beschreven, hoe er te komen en wat je er kan zien in welk seizoen. En al die gebieden zijn opgevoerd door een (lokale) vogelaar die teksten en afbeeldingen met enige regelmaat actualiseert.
Wietze Janse
·
22 december 2020 09:30
Gijs, je had die Fin toch minimaal een Boomkruipertje kunnen aanwijzen, die hebben ze daar niet. Ook nog Vuurgoudhaan en Waterpieper, zo heb ik eens een bekende Fin na de DB Vogeldag, met windkracht 9, toch 3 mooie soorten bezorgd, in ruil voor heel wat Allula's ;-)
Gijsbert van der Bent
·
22 december 2020 16:29
Inderdaad Wietze, maar ik ben wel een gezellige gids maar niet zo'n hele goeie!
Wim Wiegant
·
23 december 2020 00:51, gewijzigd 23 december 2020 00:58
Paul Gnodde,
Uit door jou gegenereerde interesse heb ik de site waar je naar verwijst maar eens bezocht. Het idee is heel goed, daar niet van, maar ik weet niet of ik wel zo positief ben. Ik heb maar een willekeurig plekje aangetikt, en wat lees ik over de Lepelaarsplassen:
"Besides the Lepelaar, over three hundred other species of birds can be spotted here".
Twee dingen beangstigen mij:
+ alles in Engels, behalve de soortnamen, buitenlandse bezoekers hebben dus wel wat taalkennis nodig; het moet wel héél slechte ICT zijn;
+ 300+ species lijkt me een snufje overrated; het wekt de suggestie dat de locatie zou barsten van de soorten; in het echt is dat maar matig waar; er zijn dagen dat ik daar de 300 niet haal (volgens mij ook niet in 20+ jaar)...!
Toch maar mee met Gijsbert van der Bent naar Berkheide en zo.
Minder soorten, maar gezéllig ...! En -geheel in tegenstelling tot in de Lepelaarsplassen- kun je daar zo maar tegen een Bruine Boszanger, Perzische Roodborst of Westelijke Orpheusgrasmus oplopen.
Verder heb je natuurlijk helemaal gelijk...!
Lennart Verheuvel
·
23 december 2020 08:30
Ik snap het punt van die taal niet zo. Als je de taal verandert dan komen ook de soortnamen en de basisbeschrijving in die taal. Dat lijkt mij een hele mooie service. Het gaat wel wat ver om te verwachten dat de hele site volledig in tig verschillende talen is. Kan wel natuurlijk, maar van een vogelaar die naar het buitenland gaat, mag ook wel verwacht worden dat je iets van Engels begrijpt, ook makkelijk als je daar bent.
Wim Wiegant
·
24 december 2020 13:04
Lennart, je hebt helemaal gelijk.
Dat je de taal kunt kiezen, had ik helemaal gemist...!
Paul Gnodde
·
26 december 2020 18:04
Hoi Wim,
Of je opmerking is meteen ter harte genomen, of het stond er toch anders. Ik lees: Besides the Lepelaar, over three hundred other species of birds have been seen here. Dat is toch iets anders dan 'can been seen here' . Zie https://www.birdingplaces.eu/nl/birdingplaces/netherlands/de-lepelaarplassen.
Als ze het direct gewijzigd hebben, dan is dit eens te meer een bewijs dat deze site sneller kan reageren op feedback dan zo'n boek.
De Nederlandse beschrijvingen zijn in het Engels en Nederlands, ik zie nu b.v. dat de Spaanse vogelgebiedsbeschrijvingen in het Spaans en Engels zijn.
Wim Wiegant
·
26 december 2020 22:22, gewijzigd 26 december 2020 22:23
Paul,
Je zult wel gelijk hebben, maar ik blijf erbij dat Gijsbert van der Bent veel leuker is dan de Lepelaarsplassen...!
Jelle Scharringa
·
29 december 2020 14:34
Niet overdrijven, Wim!
Jelle Scharringa
·
29 december 2020 14:34
Vroeger, toen die popmuzikant was, met groupies enzo....
Gijsbert van der Bent
·
29 december 2020 21:53
Order! Order!
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.