Dutch Birding

Fotogalerij · Italiaanse Mus · 23-04-2022 · Garderen · Pieter Hilgeman

Rob Poot

Rob Poot
 ·  25 april 2022  15:34

Moest me ff bijscholen hoe het ook al weer zat het hybrideverhaal tussen Huismussen en Spaansemussen (good old Cramp). In het middellandsezeegebied relatief veel en in Noord en midden Italia gestabiliseerd. In het zuiden meer invloed van Spaanse. Kan je zulke mengvormen tot soort rekenen? We doen het wel vaker zoals met de Europese Wisent maar dat is niets meer dan het overblijfsel van hybridisatie tussen het Oeros en de Steppewisent. Geen eigen genetische geschiedenis.     De Duitser geloofden niet dat hun geval op eigen kracht zo ver Noordelijk was gekomen en daarin hebben ze gelijk. Het zijn standvogels pur sang.


Peter de Knijff

Peter de Knijff
 ·  25 april 2022  15:42

Rob,

Cramp is in opzicht erg verouderd. Op de DB-site zijn inmiddels alle relevante wetenschappelijke DNA-studies herhaaldelijk geciteerd. Lees die eerst eens.

Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  25 april 2022  17:29

Plus nog een artikel waaruit bleek dat het helemaal geen standvogels pur sang zijn. Lees die daarna.

Jaap Denee

Jaap Denee
 ·  25 april 2022  17:57

En omdat iets me zegt dat Rob wel een beetje van het gemak is, vind je eerdere discussie en de zaken waar Peter en Jan naar verwijzen hier en hier.

Gert Ottens

Gert Ottens
 ·  25 april 2022  19:00

Het is hier al vaker genoemd, maar dit artikel (vanaf pag. 54) lijkt me voor iedereen hier verplichte kost (incl. de CDNA). Zowel determinatie (hybriden) als ook de vagrancy potential van de soort worden uitvoerig besproken. En wat dat laatste betreft ligt het een stuk genuanceerder dan wat de Duitse 'lijstcommissie' (niet te verwarren met de Duitse 'dwaalgastencommissie') uiteindelijk heeft besloten. Zal 'es kijken of ik het kan scannen, of anders een pdf van het stuk opvragen bij de auteurs.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?