Dutch Birding

Fotogalerij · 30-06-2022 · Beninger slikken · Ardi v.d. Wagt

Eduard Sangster

Eduard Sangster
 ·  1 July 2022  12:08

Hallo Arie, ja, dit is een juveniele Tureluur. Ik denk de combinatie van opgezette veren en optisch 'bedrog' dat de vogel groter lijkt.

Ardi v.d. Wagt

Ardi v.d. Wagt
 ·  1 July 2022  13:10

Als je spreekt van optisch bedrog moet ook de andere tureluur optisch bedrog hebben. Dit is duidelijk een grotere vogel dan de ouder. 
Liepen niet dan 20 meter bij ons vandaan en niet meer dan meter uit elkaar en ik zie geen opgezette veren.
Zal dan een wel juveniel met anabolen zijn :)

Fred Visscher

Fred Visscher
 ·  1 July 2022  13:26

Adri kijk hier even..

Albert Noorlander

Albert Noorlander
 ·  1 July 2022  13:42

Adri, de voorste Tureluur staat zo'n 45 graden t.o.v. de achterste Tureluur gedraaid waardoor deze al 'kleiner oogt'. Daarnaast heeft de achterste zijn veren iets opgezet waardoor hij boller lijkt (dus groter dan de voorste). En dan heb je nog het fenomeen size illusion en wellicht het effect van het gebruik van een telelens. De juiste grootte inschatten is in het veld al erg lastig laat staan van een enkele foto. Wellicht heb je nog andere foto's waar de verschillen minder groot zijn dan op deze.
Zo ontdekte we ooit op de Maasvlakte een kraanvogel. Er waren veel warmte trillingen dus de vogel was niet duidelijk herkenbaar, maar wel heel groot met lange nek en lange poten. Toen we dichterbij kwamen had deze echter meer de grootte van een rotgans en leken de nek en poten korter. Toen we zo dichtbij waren dat we geen last meer hadden van de warmte trillingen bleek het om een tapuit te gaan. Kortom, laat je niet foppen door allerlei invloeden. Ga vooral uit van uiterlijke kenmerken.

Ardi v.d. Wagt

Ardi v.d. Wagt
 ·  1 July 2022  14:14

Met een telelens of verrekijker snap ik dat, maar nooit geweten dan ons oog dat ook heeft. Of is het ons oog en niet de apparatuur die we gebruiken
Helaas geen andere foto's

Peter de Knijff

Peter de Knijff
 ·  1 July 2022  16:18

Dit is de eerste (voor zover ik weet) en nog steeds perfecte vogelgerelateerde uitleg over dit verschijnsel. Kijk maar eens naar figuur 140, waar een Kleine strandloper en een Bonte strandloper even groot lijken.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?