Geluidengalerij · Oostelijke Gele Kwikstaart · 26-11-2022 · Paesens · Jacob Bosma
Daniël Boer
·
27 november 2022 19:38
Mooi werk, Jacob, zaten er ook roepjes bij die er uitzien als WGK?
Jacob Bosma
·
28 november 2022 20:35
Voor zover ik kan nagaan bij de vogel van Paesens is er bij alle duidelijke roepjes sprake van modulatie, ook al is het soms minimaal. Wel laten de stijgende lijnen soms minder sterke parallellie zien. Maar ik weet niet of dat westelijke invloed is of dat dit 'mag' bij roepjes buiten het broedgebied.
Overigens liet ook de vogel van Vlieland 2008 (aanvaard als oostelijke spec.) 'gladde' roepjes horen met zelfs nog minder modulatie.
Arnoud B van den Berg
·
11 mei 2023 20:22
de Texelse vogel lijkt me perfect
Max Berlijn
·
11 mei 2023 20:57, gewijzigd 11 mei 2023 21:05
Moet die wel ingediend worden en dat gaat vooralsnog niet gebeuren door de personen die er het meeste werk van gemaakt hebben begreep ik. Het geval/de soort/ het taxon is ook uit de telling/ranking gehaald begreep ik., omdat men denkt dat het zonder DNA toch niks gaat worden.
Edwin Schuller
·
11 mei 2023 21:31
Tsja. Zonder indienen gaat het zeker niks worden.
Max Berlijn
·
11 mei 2023 22:08, gewijzigd 11 mei 2023 22:20
Ik vind het echt raar om hem niet in te dienen. Ik zou persoonlijk al blij zijn met een superspecies “Oostelijke Gele Kwikstaart” op mijn NL lijst zeker als we over gaan naar een IOC telling, hetgeen toch op termijn gaat gebeuren. Als ik nog archivaris was had ik zelf een roulatie dossier aangemaakt…
Rinse van der Vliet
·
12 mei 2023 06:11, gewijzigd 12 mei 2023 08:38
@Max, wat weerhoudt je ervan de vogel zelf in te dienen? Je hebt 'm immers zelf ook gezien, evenals c 400 anderen. Zoals je weet is het niet de primaire taak van de archivaris om gevallen zelf in te dienen. Zie een recent verzoek hierover op DA.
Max Berlijn
·
12 mei 2023 06:32, gewijzigd 12 mei 2023 07:32
Klopt, dat zou kunnen maar ik heb de vogel slechts ordinair getwitcht en dit taxon is verre van mijn specialiteit (als ik die al zou hebben 😃) dus voor de volledigheid van de indiening en dossier vorming zou dat minder goed zijn maar als niemand van de personen, die zich kundig hebben bemoeit met het geval, de handschoen op pakt zal dit op termijn dan maar moeten... Ik begrijp echter de terughoudendheid van de mensen niet die wel kundig zijn met deze taxa.
Arnoud B van den Berg
·
12 mei 2023 11:53
@Max: als zowel uiterlijk als roep geheel overeenstemmen met 'wat we Oostelijke Gele' noemen, wat moet het dan anders zijn? Je hebt toch pas een DNA-analyse nodig als roepjes net niet helemaal standaard zijn?
.
Max Berlijn
·
12 mei 2023 12:26
Eens Arnoud maar waarom zijn de meest betrokken mensen dan zo passief/afwachtend of negatief?
Maarten Wielstra
·
12 mei 2023 22:25
@Max: gezien de vermoedelijke hybride oorsprong van de Paessens vogel, moet je goed kunnen uitleggen waarom de roep van de Texelvogel anders is en waar de grens ligt tussen "klassieke" (Texel) en "niet klassieke" (Paessens) roepjes. Het onderzoek naar roepjes, waar o.a. ik en Dick betrokken zijn, is voorlopig nog niet afgerond (maandenlange pauzes i.v.m. privé en baan prioriteiten), maar zou uiteindelijk tot een publicatie moeten leiden. Dit zou moeten gaan helpen om de zuidelijke, oostelijke en Citroen taxa in de meeste gevallen te onderscheiden op basis van roepmateriaal uit de broedgebieden. Of dat vervolgens toepasbaar is op dwaalgasten en genetische zuiverheid durf ik nog niet te beweren.
Max Berlijn
·
13 mei 2023 02:53, gewijzigd 13 mei 2023 03:02
Dank Maarten, dat uitleggen kan ik dus zelf niet, alleen de Texel vogel is toch (minimaal) gelijk aan deze aanvaarde vogel? Zou het dan niet beter zijn de Texel vogel als zodanig te aanvaarden (na indiening)? In de jaren daarna zou je dan kunnen kijken of je nog verder kan met de twee gevallen. Nu is er niets van de Texel 2022 vogel terug te vinden op de NL lijst. Indien ook deze Vlieland vogel uit 2008 (door het Peasens geval) (voorlopig) niet goed genoeg meer is zou die na herroulatie moeten worden “afgewezen” maar dan nog zou indiening van de Texel vogel nuttig zijn want bij herroulatie na publicatie van dat onderzoek is het dossier in ieder geval bij de CDNA.
Maarten Wielstra
·
13 mei 2023 10:39
Ik zou ook zeggen dat die minimaal gelijk is. Ik heb het sono van de geaccepteerde vogel overigens nooit bekeken, maar de Texel vogel is inderdaad perfect (als je plexa tenminste als perfect beschouwt). Het uitleggen heeft denk ik weinig nut als je dat niet statistisch kunt onderbouwen. Ik zou uit mijn hoofd niet weten hoeveel broedvogels er zijn die net zo roepen als de Paessens vogel (al verwacht ik dat dit minimaal is). Ik heb veel gemeten, maar er moet nog hard worden gewerkt aan een zo goed mogelijke analyse.
Maarten Wielstra
·
13 oktober 2024 19:13
De vogel die vanavond in Noordwijk is gezien is op roep van noordoostelijke herkomst. Ik wacht nog betere opnames af, nu is het een opname van een opname. Lijkt niet perse een klassieke roep (kort uiteinde), maar past i.e.g. in het beeld van veel dwaalgasten in Europa. Hybride nog niet uit te sluiten, tenzij orginele recording beter blijkt.
Maarten Wielstra
·
13 oktober 2024 22:05
Bij zien originele opnamen blijft mijn mening hetzelfde. Duidelijk een Oostelijk beest, zowel op sono als op gehoor! Voor de twitchers zou ik zeggen: ga! Maar voor een uiteindelijk zekerheidje is het in geval van een roep die niet perfect matcht met de broedgebieden (zoals ook hier) handig om een netje op te hangen lijkt mij.
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.