Zeldzame vogels in Duitsland 2014 verschenen
6 juni 2016 · Peter de Vries · 4437 × bekeken
In de pas verschenen vierde uitgave in de serie “Seltene Vögel in Deutschland” (zeldzame vogels in Duitsland) wordt een overzicht gegeven van het voorkomen van zeldzaamheden in Duitsland in 2014. Dit boekwerk bestaat uit 64 bladzijden en het grootste deel bestaat uit een overzicht van zeldzaamheden in Duitsland in 2014. Tot de hoogtepunten behoren de eerste Siberische gierzwaluw en de tweede Brilstern van Duitsland. Voor de derde keer werden Wenkbrauwalbatros, Woestijnvink en Maskergors vastgesteld. Mongoolse Pieper werd voor de vijfde keer vastgesteld. Pas voor de tweede keer sinds 1950 werd een (vermoedelijk) wilde Witkopeend vastgesteld, voor de vierde keer was dit het geval bij Steppenarend. Deze en meerdere honderden andere gevallen worden met talrijke foto’s en verduidelijkende grafieken gedetailleerd beschreven.
In het verslag zijn naast het genoemde jaarverslag meerdere artikelen opgenomen. Christopher König beschrijft het voorkomen van Canadese Kraanvogel buiten het reguliere verspreidingsgebied. Deze soort is pas negen keer in de Westelijke Palearctis vastgesteld. Enkele individuen werden over langere tijd in meerdere landen van Europa gezien – onder andere in Duitsland. Naast een uitvoerige bespreking van alle gevallen in de Westelijke Palearctis en een discussie over de mogelijke herkomst van de Europese gevallen, wordt ook een overzicht gegeven van het voorkomen van deze soort buiten de broedgebieden in andere delen van de wereld.
In het voorjaar van 2014 vond een opvallende influx van Struikrietzangers plaats in zowel Duitsland als in Midden-, Noord- en West-Europa. Christian Wegst analyseert in een artikel het optreden van deze soort in Duitsland. Tot 2013 waren er in totaal 29 gevallen, maar tussen mei en juli 2014 werden er maar liefst 24 vogels vastgesteld. Op de geografische verdeling van deze gevallen en de verblijfsduur van de vogels wordt ingegaan. Er worden mogelijke oorzaken voor het regelmatige voorkomen buiten de reguliere broed- en overwinteringsgebieden en de influx van 2014 besproken.
Het laatste artikel gaat over de eerste Duitse Siberische Gierzwaluw op het waddeneiland Mellum in mei 2014. Naast het verhaal van de ontdekking wordt op de determinatie en verspreiding van deze Aziatische soort ingegaan. Tevens is er aandacht voor de Europese gevallen van deze soort en hoe dit eerste Duitse geval in het Europese voorkomen past.
Deze uitgave is in de Duitse taal maar de bijschriften bij de grafieken zijn ook in het Engels, die bij de foto's echter niet. Alle artikelen zijn wel voorzien van een Engelse samenvatting. Deze fraai vormgegeven en rijkelijk geïllustreerde vierde uitgave van „Seltene Vögel in Deutschland“ kan besteld worden door een mail te sturen (kan in het Engels) naar schriftenversand@dda-web.de. De prijs (inclusief verzendkosten naar Nederland) is € 14,00.
Meer info (in het Duits) is hier: http://www.dda-web.de/index.php?cat=pub&subcat=svid te vinden.
Het derde deel uit deze serie („Seltene Vogelarten in Deutschland 2013“) kan overigens gedownload worden via: www.dda-web.de/downloads/svid2013/
Peter de Vries
Discussie
Gert Ottens
·
6 juni 2016 17:54
Altijd leuk en interessant inderdaad, die verslagen van de DAK. Opvallend dat ze er al 24 aanvaarde gevallen van Zwartkoprietzanger hebben en maar liefst 60 Balkankwikken (beide soorten met name in het zuiden van Duitsland)!
Daarnaast zijn er nog een paar bekende grensoverschrijdende dwalingen te vinden: zo is de Roze Pelikaan van Hengelo/Callantsoog etc. ('knobbel') - die ook Duitsland aandeed tijdens zijn tochten - er niet aanvaard, want 'zeker ontsnapt'. En een Jufferkraan die achtereenvolgens in Zweden, Noorwegen en Duitsland is gezien (en daar nog is getwitched vanuit Nederland), is vooralsnog alleen in eerstgenoemd land in de A-categorie terechtgekomen (cat. D in N & D)...
Jan Hein van Steenis
·
6 juni 2016 20:55
Moet ik ook maar bestellen. Als het goed is staan er een of twee vondsten van mij in, kaum zu glauben...
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.