Dutch Birding

Update Rosse Waaierstaart

30 september 2013  ·  Steven Wytema en Michel Veldt  ·  21726 × bekeken

Rosse Waaierstaart nummer 505 voor Nederland!

Sinds een week of drie doken er in de landen om ons heen al erg goede soorten op. Met o.a. een Bonte Zanger, Wilsons Zanger, Koningstiran (Eastern Kingbird), Zwartkopzanger (Blackpoll Warbler) en Bruine Klauwier in Engeland/Schotland en een Canadese Kraanvogel in Duitsland deed menig vogelaar zich afvragen of er voor Nederland ook zo'n kwijlsoort in het verschiet lag. Gelukkig was dat het geval. . . .

Het begon redelijk onschuldig toen een vogelaar op het forum van waarneming.nl een foto plaatste met de vraag wat hij nou eigenlijk gefotografeerd had daar bij Petten. De foto's die de waarnemer bij zijn vraag plaatste waren niet van al te beroerde kwaliteit en uit de begeleidende tekst bleek dat hij zelf dacht aan een Gekraagde Roodstaart. O.a. de aanwezigheid van een oogstreep en de pootkleur waren reden voor twijfel. Gelukkig was de vogel vanuit zo'n beetje elke denkbare hoek gefotografeerd en niemand kon dan ook ontkennen dat er een heuse Rosse Waaierstaart op stond!

De volgende ochtend was een groep van zo'n 150 man al vroeg ter plaatse en het duurde ontstellend kort voordat werd vastgesteld dat de vogel nog steeds vrolijk rondliep op het erf van de boerderij aan de Kamperweg. Al na enkele minuten sloeg "paniek" toe toen een van de boerderij vertrekkende auto precies over de plek heen moest waar de vogel liep. Gelukkig vluchtte de vogel maar kort een struik in om weer snel terug te keren op de betonplaten om zich daar en in de directe omgeving tot laat in de avond soms schitterend te laten zien! Ook de volgende dag liet hij zich nog zien, maar kon helaas het geduld niet opbrengen om te wachten op de weekendbezoekers.

Bovenstaande is natuurlijk al lang en breed bekend en de vraag is natuurlijk wat dit betekent voor het Voorspelspel: lees door en het wordt allemaal duidelijk! Deze fraaie waaierstaart is door 11 deelnemers aan het Voorspelspel juist voorspeld. Deze deelnemers verdienen hiermee 110 punten.

Van de deelnemers die reeds punten hadden verdiend met het voorspellen van 1 van de eerder vastgestelde nieuwe soorten voor Nederland waren er vier die ook Rosse Waaierstaart voorspelden en daarmee een stukje hoger klimmen in de ranking: Miranda Zutt, Daniël Paalvast, Warner de Vries en Mark Zekhuis. Voor de overige zeven (Job de Boer, Lars Buckx, Gert Jager, Henk-Jan van der Kolk, Hans van der Meulen, Bouke Roosma en Bas van Schooten) geldt dat ze toetreden tot de groep van 87 succesvolle voorspellers van dit Voorspelspel (van de 242 deelnemers). Ons vermoeden is dat die lijst nog flink zal groeien voordat het spelletje is afgelopen. Er is één soort bijgekomen die er een abrupt einde aan kan maken, en dat is de Finsch' Tapuit van Job de Boer.
Door de Rosse Waaierstaart zijn er nu elf deelnemers (naast Miranda, Daniël , Warner en Mark, Erik Ernens, Garry Bakker, Nick van der Ham, Rob Hoeben, Gerben Mensink, Mario Renden, Jeroen van Vianen) die 2 soorten juist hebben voorspeld. Even ter herinnering: 1 van de mogelijkheden om te winnen is om 5 soorten juist te voorspellen. Hoewel deze negen dus praktisch gezien al bijna op de helft zijn, is een overwinning nog behoorlijk ver weg.

Het leukste in deze fase van het spel is om te kijken naar de puntenverdeling van de deelnemers en de kansen die zij op dit moment hebben om te winnen. De tweede manier om het Voorspelspel te winnen is door meer punten te hebben dan voor 1 soort te verdienen valt (1210). De koplopers is hier nog steeds Erik Ernens die de Langstaartklauwier en Bonte Stern juist voorspelde. Dat levert 363 punten op, ook nog geen vetpot. Wel leuk is om bij de 87 goede voorspellers te kijken welke soorten slechts 1x voorspeld zijn. Die soort zal dus 1210 punten opleveren, en met hun eerdere goede voorspelling hebben zij direct gewonnen. Voor een volledig overzicht verwijzen we u naar de tussenstand rechts in het menu.

Michel en Steven

ot slot nog de tussenstand van nieuwe soorten sinds 2010:
Eleonora's Valk (36x voorspeld)
Oosterse Tortel (29x)
Rosse Waaierstaart (11x)
Bonte Stern (10x)
Siberische Grijze Ruiter (8x)
Langstaartklauwier (5x)
Noordse Waterlijster (0x)
Glanstroepiaal (0x)

Discussie

Michel Veldt

Michel Veldt
 ·  1 oktober 2013  20:26, gewijzigd 1 oktober 2013  20:26

Het is misschien handig om nog even duidelijk te vermelden dat de soorten die in de tussenstand met groen worden gemarkeerd de soorten zijn waarmee op dit moment het voorspelspel gewonnen kan worden. Hoewel er een aantal zeer onwaarschijnlijke soorten tussen staan zijn er toch ook een aantal die zeker mogelijk zijn. Groet Michel
Folkert Jan Hoogstra

Folkert Jan Hoogstra
 ·  1 oktober 2013  22:24

Zag in het stuk voorspellers dat met oosterse tortel Leo Heemskerk de eerste was met alle 5 goed met een lijst uit 1996. Daarin staat ook dat Gary bakker met zijn lijst uit 1998 alleen nog rosse waaierstaart moest. Gary heeft dus ook een lijstje compleet. Zijn er nog meer mensen die vroegere lijstjes compleet hebben?
Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  1 oktober 2013  23:38

Als ik het goed bekeken heb: nee. Alex Wieland is er dichtbij, met als laatste niet geziene soort Sierlijke Stern (dat is toch wel ½ waard). Verder staan de volgende mensen op vier: Remco Hofland (Bengaalse Stern (1996), Teus Luijendijk (Rotsmus), Theo Muusse (Pallas’ Rietgors), Peter van Schepen (Bruine Klauwier), Arnold Veen (Bergkalander), Peter de Vries (Vale Spotvogel - dubbele kansen, want gesplit!) en Rob Sponselee (Yellow Warbler) (1998). Excuses aan wie ik over het hoofd gezien heb!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?