Dutch Birding

Het eerste bericht van Ruud van Beusekom vanuit Zuid Amerika

29 maart 2013  ·  7150 × bekeken

Ushaia, 29 maart 2013

Ieniemienie duifjes
Ik zal er niet omheen draaien: ik ben voor het eerst in Zuid-Amerika. In Buenos Aires was er woensdag 27 maart nog net gelegenheid om een uurtje bij het vliegveld te kunnen vogelen en ik voelde me als een kind in de snoepwinkel. Had ik maar mijn duivenboek meegenomen! Met het groepje van Inezia Tours onder leiding van Pieter van der Luit kon ik drie duivensoorten bijschrijven: Eared Dove, Picazura Pigeon en Picui Ground Dove. In tegenstelling tot de meeste vogelaars ben ik gek op duiven. De Picazura Pigeon is een houtduiftype in stoofpeerkleuren, de Picui Ground Dove zijn ieniemienieduifjes, niet groter dan een spreeuw! In een bosje zat een Roadside Hawk - sneue naam overigens - te gillen. Een Rufous Hornero was een nest van klei aan het bouwen. Rufous-collared Sparrow, een fijne Zonotrichia-soort. Twee vireos zorgen voor wat determinatieproblemen, niemand had een gids voor dit gebied bij zich, maar ik denk dat het Philadelphia Vireos waren. Op de terrasjes en parkeerplaatsen liepen Chalk-browed Mockingbirds. Verder White-faced Ibis, Bay-winged Cowbird en wolken Grey-breasted Martins. Elf nieuwe soorten, check!

El fin del mundo
Ushaia, el fin del mundo. Overal wordt het je toegeschreeuwd op borden. Het zuidelijkste zwembad ter wereld, de zuidelijkste bakker, de zuidelijkste kapper, enzovoorts. Vanuit de lucht zie je Vuurland in zijn volle pracht liggen, het ziet er ongerept en woest uit. Fjorden en machtige bergruggen zetten de toon. Op het vliegveld is de eerste vogel die we zien een Chimango Caracara. Een slim brutaal roofvogeltje dat in groepen leeft. Ze zijn hier in de niche van kraaien gedoken en plunderen vuilniszakken op zoek naar lekkers.  

Chimango CaracaraChimango Caracara Milvago chimango, Ushuaia (Marc Guyt/AGAMI)

Mallemokken!
Na het inchecken is onze groep bijna compleet en haasten we ons naar de haven voor een boottocht met een catamaran over het Beagle Kanaal. Deze tocht is gericht op de pinguïns en zeeleeuwen en trekt veel Argentijnse toeristen. De tocht draaide voor ons uit op een overweldigende ervaring. Er waren duizenden zeevogels, aangetrokken door grote scholen sardienen. Al na enkele kilometers zagen we de eerste Wenkbrauwalbatrossen – door vroege Hollandse zeevaarders mallemokken genoemd - en dat werden er steeds meer, tot we letterlijk door groepen van honderden Wenkbrauwalbatrossen doorvoeren. Ze foerageerden zwemmend op het water. Omdat er geen wind was konden de vogels zich nog maar ternauwernood uit de voeten maken voor de snelle catamaran. Letterlijk, want de albatrossen hebben een aanloop van wel honderd meter nodig om de lucht in te komen. Verder zagen we honderden Southern Fulmars en Southern Giant Petrels. Die laatste zijn echt griezels. Ze hebben ook geen verenkleed als een normale vogel, maar een groezelige viltige vacht als van een teddybeer die nooit gewassen is.

Black-browed AlbatrossBlack-browed Albatross Thalassarche melanophris Wenkbrauwalbatros, Ushuaia (Marc Guyt/AGAMI)

Southern Giant PetrelSouthern Giant Petrel Macronectes giganteus Zuidelijke Reuzenstormvogel, Ushuaia (Marc Guyt/AGAMI)

De eerste pinguïns!
Overweldigend was ook de stank bij de zeeleeuwenkolonie, we zagen Fur Seal (Manenrob) en Sea Lion (Zuidelijke Zeebeer). Op dezelfde rotsen honkten grote groepen Imperial Cormorants en daartussen schuimden Zuidpoolkippen – net aangekomen volgens de gids – en de werkelijk schitterende Dolfijnmeeuwen. Het lichte oog, de ronde snavel en de grijze kop geeft een voor een meeuw wonderlijke combinatie. Op een klein vuurtoreneilandje ontdekten we Rufous-chested Dotterel, Blackish Cinclodes en Grey-flanked Cinclodes. De catamaran werd dicht tegen het eilandje met de Magellaenpinguïns aangelegd. Daartussen liepen wat Ezelspinguïns en erboven patrouilleerden Chilean Skuas, Southern Caracaras en Turkey Vultures. Tegen de klippen broedden honderden Rock Cormorants. Verder nog in en langs het Beagle Kanaal: South American Tern, Kelp Goose. O ja, we zagen ook nog van heel dichtbij een Dwergvinvis. De eerste walvis dus; er zullen er nog vele volgen. Een opwindend vooruitzicht.

Grey-flanked Cinclodes
Grey-flanked Cinclodes Cinclodes oustaleti Grijsflankwipstaart, Ushuaia (Marc Guyt/AGAMI)

Kelp GooseKelp Goose Chloephaga hybrida Kelpgans, Ushuaia (Marc Guyt/AGAMI)

Magellanic PenguinMagellenic Penguin Spheniscus magellanicus Magelhaenpinguïn, Uhsuaia (Marc Guyt/AGAMI)

Ruud van Beusekom

Discussie

Luuk Punt

Luuk Punt
 ·  30 maart 2013  15:21

Geweldig leuk blog, Ruud! Veel plezier en hartelijk groet ook voor de anderen!
Kasper Hendriks

Kasper Hendriks
 ·  30 maart 2013  15:41

Dat zijn en worden prachtige verhalen! Ik zie het als een voorrecht dat ik dit vorig jaar mee heb mogen maken. Wat je beschrijft kan ik voor me zien als de dag van gisteren; de natuur en vogels hebben diepe indruk gemaakt toen!! Veel plezier de komende weken! Kasper

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?