Dutch Birding

De Atlantic Odyssey: het einde is bijna in zicht

5 mei 2013  ·  9087 × bekeken

Atlantische Oceaan op 5 graden Noorderbreedte en 19 graden Westerlengte, 2 mei 2013

De Plancius vaart met 11 knopen in NNW richting, op 338 graden; we zijn de evenaar gisteren gepasseerd. Het is de derde zeedag op rij.

Dinsdag 30 april. Aan ons lijf geen polonaise op deze laatste Koninginnedag, hoewel de kok ons verrast met zoute haring en oranje tompoezen. Wij hebben dekdienst: vogels kijken op het bovendek, het "monkeydeck". Het is warm en broeierig bij een graadje of 35, en er staat weinig wind. Omdat de zon vaak schuil gaat achter wolken, is het prima zoeken. Het is niet druk, maar verspreid over de dag sprokkelen we toch een paar mooie waarnemingen bij elkaar. Een tweede kalenderjaar Kleinste Jager bijvoorbeeld, die vlak lang het schip vliegt naar noord. Verder 2 Bulwers Stormvogels, 4 Madeirastormvogeltjes, 1 Vaal Stormvogeltje en 8 Kuhls/Scopoli's Pijlstormvogels. Aan tropische zeevogels zien we nog kleine groepjes Bonte Sterns en Zwarte Noddy's, 3 Maskergenten en een enkele Witstaartkeerkringvogel. Steeds vaker zien we Noordse Sterns.

bulwer stormvogelBulwers Stormvogel Bulweria bulwerii Bulwer's Petrel (Laurens Steijn/Birdingbreaks)

Fregatvogels en dolfijnen
Aan het einde van de dag zwermen voor ons uit enorme groepen zeevogels. Het zijn honderden Bonte Sterns, tientallen Kuhls/Scopoli's Pijlstormvogels en Noordse Sterns, die op grote hoogte worden gevolgd door tientallen fregatvogels, ongetwijfeld Ascension Island Frigatbirds. Ze worden aangetrokken door grote concentraties vis: tonijnen jagen op kleine vissen, en zowel tonijnen als de belaagde vissen springen regelmatig uit het water. We zien binnen korte tijd driemaal dergelijke concentraties. Bij een daarvan zwemt een immense groep dolfijnen, minstens 500. Waar je ook kijkt zie je dolfijnen springen, vaak tientallen tegelijk. De Plancius verlegt zijn koers; iedereen wacht opgewonden op het dek op wat er komen gaat. Als we op een halve kilometer van de groep zijn hebben de dolfijnen het schip in de gaten en zwemmen ze massaal naar ons toe. Even later zwemmen en springen ze overal rond het schip met ons mee. In het heldere water kunnen we heel goed
de tekening van de dolfijnen zien. Het zijn Clymenedolfijnen, die we eerder bij Tristan da Cunha zagen. Tussen de Clymenedolfijnen ontdekken we een Langsnuitdolfijn of Long-beaked Spinner Dolphin, een nieuwe tripsoort.

Ascension Island FrigatebirdAscension Island Frigatebird Fregata aquila (Marc Guyt/AGAMI)

Neptunus serveert sangria
Woensdag 1 mei is het erg warm en erg vochtig, de temperatuur loopt op tot 37 graden. Er staat iets meer wind en we krijgen steeds vaker met regen te maken. De aantallen zeevogels lijken op te drogen en de schamele oogst bedraagt niet meer dan vijf soorten: Madeirastormvogeltje, Vaal Stormvogeltje, Kuhls/Scopoli's Pijlstormvogel, Bulwers Stormvogel en Noordse Stern. De echt tropische soorten zijn we kwijt. Vandaag passeren we rond drie uur de evenaar. Een speciale gelegenheid waarvoor we in de Zodiacs achter het schip gaan varen. Rookbommen markeren de exacte plek van de evenaar, Neptunus serveert er sangria. 's Avonds is het feest, waar de late feestgangers eindigen in de als zwembadjes dienstdoende Zodiacs.

KuhlsKuhl's/Scopoli's Pijlstormvogel Calonectris diomedea Cory's/Scopoli's Shearwater (Laurens Steijn/Birdingbreaks)

Kleinste Jagers
Donderdag 2 mei 2013 is het aanmerkelijk koeler en aangenamer dan de dagen ervoor. In de loop van de dag krijgen we steeds vaker buien over ons heen, waaronder hele heftige met hagelstenen en windkracht oplopend tot 9 Beaufort. Vaal Stormvogeltjes worden wat algemener en eenmaal zie ik een groepje van 2 Vaal Stormvogeltjes met 1 Madeirastormvogeltje, mooi om beide soorten te vergelijken. Echt super zijn de 3-4 Kleinste Jagers, alle volwassen vogels. Een daarvan vliegt in een groepje van 20 Noordse Sterns. Hij profiteert net als de sterns van door tonijnen opgejaagde visjes. Verder zien we 4 Bulwers Stormvogels en 3 Kuhls/Scopoli's Pijlstormvogels. Dolfijnen laten zich met moeite zien vandaag: enkele kleine groepen zijn meestal te ver om op soort te determineren. Toch herkennen we Clymenedolfijnen en enkele Langsnuitdolfijnen, die mooie pirouetten draaien in de lucht. Nog steeds hebben we geen Potvissen gezien. Ik heb nog twee dagen de kans.

Kleinste Jager
Kleinste jager Stercorarius longicaudus Long-tailed Skua (Laurens Steijn/Birdingbreaks)


Ruud van Beusekom

Discussie

Menno van Duijn

Menno van Duijn
 ·  8 mei 2013  12:04, gewijzigd 8 mei 2013  12:05

Mogelijk nieuwe soort voor Nederland mee op de West Africa Pelagic

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?