Dutch Birding

Ruppels & Roodstuit

27 February 2011  ·  7848 × bekeken

27-02-2011
Vanochtend opweg naar het ringstation zagen we twee Jakhalzen lopen. Aangekomen in het park bleek er weer lichte aankomst te zijn geweest. Minder Braamsluipers maar wat meer rietvogels. 's Middags halen we een adult vrouw Ruppels grasmus uit een van de Helgolandkooien. Een schaarse doortrekker in Eilat.

Roofvogeltrek: 8 Steppearenden, één Bastaardarend, één Arendbuizerd en een Dwergarend die met een spectaculaire duikvlucht een Turkse tortel uit de lucht sloeg.

In het park zien we twee Schokari sand racers, één van de meest algemene slangen hier en niet erg giftig. In de ringhut zit een Gekko.

's Avonds vangen we weer zwaluwen op de slaapplaats met voor het eerst ook Roodstuitzwaluwen! Drie stuks in de hand zorgden voor een harde plasser! Wat gaaf zeg. Er zullen er nog velen volgen.

Vangsten:

 nieuwterugvangsten
Boerenzwaluw28-
Roodstuitzwaluw3-
Kleine Karekiet31
Rietzanger9-
Snor41
Blauwborst-1
Kleine zwartkop31
Braamsluiper2-
Grasmus1-
Ruppels grasmus1-
Tjiftjaf35
Cetti's zanger-1
Arabische buulbuul21
Gestreepte prinia-1
   
Totaal5912

Ruppels grasmus
Ruppels grasmus adult vrouw (Bram Ubels)

roodstuit
Roodstuitzwaluw (Teun van Kessel)

De Kleine karekieten zijn hier van de Oostelijke ondersoort 'Fuscus'. Zijn klein (vleugel rond de 63 maar wel met lange notch) en lijken op Bosrietzangers kwa kleur (maar warmere stuit) en vooral de kop; erg stompe, brede en korte snavel. Poten als Kleine kar.

Fuscus
Kleine karekiet 'Fuscus' (Bram Ubels)

fuscus
Kleine karekiet 'Fuscus' (Bram Ubels)

's Middags een aantal uur gevogeld met B, Te, Ta, F en Roni (Finland). Bij the North Beach Witoogmeeuwen, Westelijke rifreiger, Bonte ijsvogel en Armeense meeuw.

Bij KM19 & 20 een groep van ongeveer dertig Moabmussen en bij de Eilat saltpans een aantal Poelruiters.

Morgenochtend vertrekken Fabian en Tammo weer richting Nederland en laten ons (Bram en Teun) achter in Eilat voor het echte werk over enkele weken....

Tot morgen!

Discussie

Richard Reijnders

Richard Reijnders
 ·  27 February 2011  23:47

Is lichte punten aan buitenste staartpennen ook niet iets aan fuscus wat onze gewone kleine kare niet heeft? Han Buckx heeft wel eens zoiets geopperd, en verdomd: ik zie het hier! Anybody?
Peter de Knijff

Peter de Knijff
 ·  28 February 2011  12:25

Heb ze jaren geleden daar (samen met Ruben Y) in november gevangen. Zal eens kijken hoe dit er "vers" in het najaar uitziet. Overigens lijkt het mij meer dan waarschijnlijk dat je daar beide ondersoorten van de KK vangt, dus oppassen voor te verregaande conclusies!
Gijsbert van der Bent

Gijsbert van der Bent
 ·  28 February 2011  12:39

Doe zo´n vrouwtje Ruppels eens in het voorjaar op Texel of zo! Ben benieuwd wat ik er van zou maken als zo´n apart geval door de bosjes skulkt...
Peter de Knijff

Peter de Knijff
 ·  28 February 2011  12:54

Ik hoop een vrouwtje Ruppels, Gijs, anders maar snel weer eens op id-herhaling!
Gijsbert van der Bent

Gijsbert van der Bent
 ·  28 February 2011  22:10

Ha ha die Peter. Hij is goed! Ik zeg het niet vaak, maar ik zou me wel comfortabeler voelen met een mannetje in de bosjes.
Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  1 March 2011  22:18

Het vrouwtje Rüppells dat ooit in de UK zat werd in eerste instantie ook verkeerd gedetermineerd. Ik zou sowieso liever een mannetje zien...

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?