Dutch Birding

Westelijke | Moltoni's | Balkanbaardgrasmus

Sylvia inornata | subalpina | cantillans  ·  Western | Moltoni's | Eastern Subalpine Warbler

Datum 26 april 2014
Locatie de Robbenjager-Texel.
Fotograaf Eric Menkveld Eric Menkveld
Bekeken 17253 ×

Discussie

Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  26 april 2014  22:37, gewijzigd 26 april 2014  22:37

Op deze foto (http://waarneming.nl/waar...) is de witte insnijding in de vijfde staartveer te zien (t5). Diagnostisch voor Balkanb. Gaarne de Nederlandse naam aanpassen naar Balkanbaardgrasmus. De wetenschappelijke naam is al correct: Sylvia cantillans. Westelijke heet nu Sylvia inornata
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  27 april 2014  07:33

Wel de eerst als zodanig gedocumenteerde voor NL van een Balkan?
Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  27 april 2014  14:46, gewijzigd 27 april 2014  15:32

Nee, die van Den Helder uit 2012 had het en de najaarsvogel van okt 2010 Texel ook.
Arnold Meijer

Arnold Meijer
 ·  27 april 2014  21:54

Dus ik had nog door gemoeten naar Texel begrijp ik? Bij de volgende dan maar.
Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  27 april 2014  22:11

De in NL vastgestelde mannetjes met goede foto's lijken allemaal de kenmerken van Balkanbaardgrasmus te vertonen, wat als ik BB goed gelezen heb ook zonder staartkenmerken genoeg zou moeten zijn.
Arnold Meijer

Arnold Meijer
 ·  27 april 2014  22:12

Ah dan wacht ik nog even op een westelijke...
Jelle Scharringa

Jelle Scharringa
 ·  28 april 2014  10:01

Vlieland 2004 najaar was toch een westelijke??
Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  28 april 2014  10:26

Op grond van de kleur en kleurverdeling van de onderdelen en de roep een Westelijke ja. Het zou echter ook helpen als iemand betere foto's van de staart heeft, dus bij deze: wie heeft nog foto's waar de staart op staat. Check ook je slechte foto's!
Jelle Scharringa

Jelle Scharringa
 ·  28 april 2014  11:03

Hoewel ik zelf ooit in de CDNA heb gezeten, kan ik niet alles meer volgen. Alles wijst op een Westelijke Baardgrasmus maar zonder staart is het er geen een. Van de aanvaarde Moltoni is niet eens een foto, laat staan een geluidsopname..
Rob Halff

Rob Halff
 ·  28 april 2014  13:04

Goed punt Jelle. Vroeger namen ze dat allemaal niet zo nauw maar tegenwoordig...
Herman Bouman

Herman Bouman
 ·  28 april 2014  13:15

Heb nog wel wat foto's liggen van gisteren waar de staart op staat. Komt erop, vanavond....
David Uit de Weerd

David Uit de Weerd
 ·  28 april 2014  13:16

Het blijft arbitrair en het commissiewerk is mensenwerk. Goed doe je het nooit. Desalniettemin blijf ik er moeite mee houden dat zo'n Moltoni tot nu toe houdbaar is en een Wenkbrauwalbatros van Gerben Mensink (niet bepaald kort gezien, niet bepaald een moeilijke soort) uiteindelijk niet geaccepteerd is.
Jaap Denee

Jaap Denee
 ·  28 april 2014  13:23

Het gaat om de vogel van 2004 op Vlieland, Herman. Die van nu is al duidelijk.
Herman Bouman

Herman Bouman
 ·  28 april 2014  13:29

Mogge... die heb ik helaas niet
Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  28 april 2014  15:16

@David De moltoni is een goed geval omdat er zaken zijn beschreven (ratelende roep, kenmerkende zang) door de waarnemers die toen onbekend waren, want men kende Moltoni helemaal niet, en later diagnostisch blijken voor moltoni. Dus ze kunnen het nooit verzonnen hebben. Hoe eerlijk kun je het hebben?
David Uit de Weerd

David Uit de Weerd
 ·  28 april 2014  15:35, gewijzigd 28 april 2014  15:41

@Jan: dat las ik vanmorgen vooraf op Dutch Avifauna. Ik begrijp die motivatie ook. Maar of deze argumentatie op lange(re) termijn houdbaar is vraag ik mij af. We gaan immers steeds meer naar een 'bewijs'samenleving toe: je moet foto's, geluidsopnames, dna etc hebben. Ik snap daarnaast dat een 'gemiddelde' eenmanswaarneming van een nieuwe soort voor Nederland zonder hard bewijs (foto in dit geval) niet acceptabel is. Maar bij dit geval van Wenkbrauwalbatros vind ik dat (wat) ver gezocht en is er in mijn ogen een nieuwe soort voor Nederland (gevoelsmatig) onterecht van de lijst gehaald c.q. niet op de Nederlandse lijst gekomen. Maar dat is mijn mening en nogmaals, iedereen vindt er wat van en krijgt er een bepaald goed of minder goed gevoel bij. Ik ga nu maar eens wat endorfine aanmaken ;-)
Leo JR Boon

Leo JR Boon
 ·  28 april 2014  18:10

En over de Balkankwik maar niet te spreken......
Thijs Fijen

Thijs Fijen
 ·  28 april 2014  19:23

Kan iemand mij toch eens uitleggen waarom een eerste voor Nederland strenger beoordeeld moet worden dan een tweede of een 50ste voor Nederland? Of andersom, waarom zou je soepeler zijn als het al de 3e is?? Ik snap dat niet denk ik...
Diederik Kok

Diederik Kok
 ·  28 april 2014  20:56

Bij Moltoni's moet wel rekening gehouden worden met de vraag of een Balkanbaardgrasmus niet ook een ratel kan produceren. Dat maakt een beschrijving van de roep wel kwetsbaarder dan een opname. @ Jan Hein, zo heb ik het BB artikel niet geïnterpreteerd. Determinatie zonder staartpatroon (patroon t5) is wellicht mogelijk bij goed uitgekleurde mannetjes, maar daarbuiten lijkt het me bijzonder lastig. Een roepje als deze (met een duidelijke r klank) lijkt me daarnaast ook diagnostisch.
Jelle Scharringa

Jelle Scharringa
 ·  28 april 2014  21:13

@Diederik: dat is nu ook mijn punt, een beschreven rateltje voor een nieuwe soort voor Nederland is wel erg zwak. Als ik een beschrijving indien van de diagnostische zang van de Grauwe Fitis, wordt ie ook afgewezen, ook al is het de 60ste voor Nederland.
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  28 april 2014  22:13, gewijzigd 28 april 2014  22:28

Ik heb die Moltoni's niet maar weet wel dat de vogel en diens zang op meerdere dagen is gehoord door meerdere mensen. Het is dus niet "een toevallig rateltje". Doordat er nooit een artikel van is verschenen (waarop ik al jaren heb aangedrongen) ontstaan deze discussies/misverstanden.
Steven Wytema

Steven Wytema
 ·  28 april 2014  22:13

@Thijs: bij een nieuwe voor NL (of beter NW Europa) is er niet al eerder bewezen dat de soort op eigen kracht hier kan komen. Bij latere gevallen wel. Denk bijvoorbeeld aan de omstreden Bulwers Stornvogel. Het gaat ool niet altijd op, en elke beoordeelsoort wordt nog steeds streng beoordeeld natuurlijk (daarvoor is het tenslotte een beoordeelsoort). Maar dit eerste is wel het uitganspunt. Wellicht dat (oud) CDNAleden hier nog wat aan toe kunnen voegen.
Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  28 april 2014  22:33, gewijzigd 28 april 2014  23:01

@Diederik Even Svensson citeren: "..The call of both western cantillans and inornata is a monosyllabic, short dry clicking tec or tett, rather like Lesser Whitethroad S. curruca. The call of eastern cantillans is very similar but slightly fuller chep or trep, almost like the call of a Red-necked Phalarope Phalaropus lobatus or Radde's Warbler Phylloscopus schwarzii (pers obs.). The call of albostriata is similar to that of eastern cantillans but is usually (though not invariably) quickly doubles, te-ret or che'rep..." Moltoni daarentegen maakt een winterkoning-achtige ratel, langer aangehouden en wordt bij mijn weten nooit zo door een cantillans voortgebracht. Voorbeelden zijn te vinden op Xeno-Canto. @Steven Correct. Er is aan het begin van deze eeuw al afgesproken dat een eerste voor NL strenger wordt beoordeeld dan de daaropvolgende. Strenger in die zin dat een eerste unaniem zonder tegenstem moet worden aanvaard. Daaropvolgende gevallen kunnen met max één tegenstem toch aanvaard worden.
Peter Lindenburg

Peter Lindenburg
 ·  28 april 2014  23:09, gewijzigd 28 april 2014  23:10

Wat Thijs zich afvraagt vraag ik me ook al jaren af. Voor de Roodborstlijster gaat de redenering van Steven al niet op, want in allerlei landen in Noordwest-Europa is deze al gezien. Ik kan geen reden bedenken om de eerste Roodborstlijster strenger te beoordelen dan de tweede. Dit geldt voor een heleboel nieuwe of potentiële nieuwe voor NL.
Diederik Kok

Diederik Kok
 ·  28 april 2014  23:11

Jan, ter illustratie: de bovenste opname van een Balkanbaardgrasmus op Xeno-Canto laat al een roep horen die begint met een ratel. Weliswaar niet met de snelheid van een moltoni, maar een vergelijking met een winterkoning is mijns inziens hier best te maken.
Theo Muusse

Theo Muusse
 ·  28 april 2014  23:22

Heel erg eens met Diederik. Als deze opname komt waar die volgens het kaartje vandaan komt dan zijn we denk ik klaar. Theo
Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  29 april 2014  08:01

Sorry jongens ik hoor daar echt geen ratel in als van een winterkoning. Bovendien begeven we opns nu wel erg op glad ijs door hier een waarneming te gaan beoordelen waar je de details niet van kent. Wat ik wel weet dat een aantal van de waarnemers (zie http://www.dutchbirdalert...) in het veld altijd aantekeningen maakte (nog steeds bij minmaal één van hen) en dat er ook iemand bij was die ik qua geluidenkennis tot een iets andere categorie reken dan jullie en ik. Maar goed, een appeal to authority is geen geldige argumentatie, ik weet het.
Diederik Kok

Diederik Kok
 ·  29 april 2014  11:56

Jan, ik ken het geval en beschrijvingen niet en daar oordeel ik ook niet over, laat staan over de waarnemers. Ik geef alleen aan dat Balkanbaardgrasmus volgens mij ook een ratel kan produceren. Ik heb ook een opname afkomstig van een CD (ik weet even niet meer welke) van een (voor mij) ratelende Balkanbaardgrasmus waarbij de opname vermeldt dat die in Griekeland is gemaakt. Ik stuur je die opname even over de mail toe.
Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  29 april 2014  12:05

Een artikel over de Moltoni's met alle veldnotities was gereed voor publicatie in het volgende nummer maar de publicatie wordt vermoedelijk uitgesteld vanwege de herziening van alle baardgrasmustaxa. Overigens: 'de ene ratel is de andere niet'...
Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  29 april 2014  12:37

@Diederik Beluisterd, dank je! Inderdaad zou je dat als een ratel, of beter een snel achter elkaar geuite trek roep. Maar wat Arnoud zegt, de ene ratel is de ander niet. Overigens morgen ga ik een week naar Sicilie, ik ga die Baardgrasmussen even aan de tand (en staart) voelen!
Thijs Fijen

Thijs Fijen
 ·  29 april 2014  12:53

@ Jan en Steven. Prima dat het besloten is. Maar wat is nou écht de redenatie er achter. Zoals Peter al aangeeft kunnen we ook naar omringende landen kijken voor 'vagrancy potential'. Ik zie echt niet in waarom je de eerste strenger zou willen beoordelen als de tweede of de tweede losser dan de eerste. Allen strenger of allen losser zou ik beide prima vinden, maar deze ongelijkheid snap ik niet...
Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  29 april 2014  14:37, gewijzigd 29 april 2014  14:45

Thijs: naarmate de waarneming zeldzamer is, worden meestal strengere criteria toegepast. Dat gebeurt overal en is niet zo gek. En een eerste geval van een bepaalde soort voor een land is uiteraard per definitie zeldzamer dan het 30e. Het kan uiteraard gebeuren dat er na een afgewezen eerste een hele reeks wel aanvaarde gevallen volgen. Dan zul je nog eens terug moet kijken of je voor die afgewezen eerste niet te streng bent geweest (het mag niet zo zijn dat er alleen vanwege de chronologie ongelijkheid ontstaat tussen even sterk gedocumenteerde gevallen). Volgens mij is zoiets nu en dan gebeurd (Kleine Geelpootruiter, meen ik).
Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  29 april 2014  22:27

Ik raad iedereen die aan die Moltoni's twijfelt aan om eens naar een roepende Winterkoning te gaan luisteren. Leo: Balkankwikstaarten zijn in GB niet buitengewoon zeldzaam (15 tot 2010, waarvan de meeste in de laatste 30 jaar)... Ik kan ook geen Noordse zien in die foto. Het komt nog wel 's goed. De eerste gefotografeerde Lachmeeuw (van Harderwijk) werd ook pas uit de prullenbak gevist nadat iedereen de vogel van Groningen had gezien.
Theo Muusse

Theo Muusse
 ·  29 april 2014  22:50

Ja, dat was me een tijd. Lange avonden bomen met goede flessen whisky op Texelse DB-weken. Ik heb daar WW eens zwaar moeten overtuigen dat meeuwen in het najaar ruien en Haakbekken in Finland ook lange nagels hebben. Die goeie oude tijd... We weten nu gewoon teveel. Theo
Jelle Scharringa

Jelle Scharringa
 ·  30 april 2014  09:59

@ JanHein: als ik naar een Winterkoning luister, hoor ik een Winterkoning. De Moltoni kan ik niet terug luisteren omdat er geen opname van is. Ergo: ik begrijp het nog steeds niet...
Gert Ottens

Gert Ottens
 ·  1 mei 2014  09:31

Even een berichtje uit een broedgebied van Moltoni's (Mallorca). Eergisteren heb ik 4-5 mannetjes gezien/gehoord. Bij gebrek aan geluidsopnames van Moltoni's gebruikte ik de zang van Baardgrasmussen van het Spaanse vasteland. De Moltoni's hier reageerden daar furieus op; zang van beide taxa zijn in mijn oren identiek. De roep doet inderdaad denken aan Wiko, maar is minder hard (zowel qua kwaliteit als volume) en klinkt 'droger' en minder metaalachtig. Tot zover deze bijdrage...
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  1 mei 2014  10:30

Tot een jaar geleden was geluid alles, tijden veranderen snel....
Jaap Denee

Jaap Denee
 ·  1 mei 2014  11:52

Geluid is toch nog steeds alles? Moet je het wel hebben vastgelegd...
Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  1 mei 2014  13:08

Een baardgrasmus die frequent een Wiko-roepje laat horen is voor mij gewoon een Moltoni's...
Leo JR Boon

Leo JR Boon
 ·  1 mei 2014  13:19

Ik heb ooit geluid gedraaid van een niet 'moltoni' op Corsica maar die reageerden absoluut niet en naar mijn idee klonk de zang die ik daar hoorde echt anders dan de tape.
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  7 mei 2014  10:44, gewijzigd 7 mei 2014  10:57

Deze vogel http://waarneming.nl/waar... heb ik destijds zelf gezien. Ik heb even gezocht op het net maar kan tot op heden geen gespreide staart plaatjes vinden. Ik dacht dat de kleur van de onderdelen bij vrouwtjes ook nog wel een zacht kemerk zou kunnen zijn? De roep is opgenomen (zie sonogram). Mij is nu niet duidelijk of je de roep tussen oostelijke en westelijke nu via een sonogram kan onderscheiden? Ben benieuwd of we nog "watertaxi tafrelen" gaan krijgen bij de eerste gemelde Westelijke op een eiland (Vlie?).
Jaap Denee

Jaap Denee
 ·  7 mei 2014  11:09

Tuurlijk, Max. Vooralsnog lijkt dat een keiharde.
Jelle Scharringa

Jelle Scharringa
 ·  7 mei 2014  12:50

@Max: je bedoelde toch de eerst VOLGENDE WeBaGaMU op Vlieland??
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  7 mei 2014  13:04, gewijzigd 7 mei 2014  13:05

yep, is er dan een andere zekere? en eeeh indien die door mij net aangehaalde van 2008 nu een bewezen westelijke blijft ben ik er niet bij op de watertaxi..:-)
Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  7 mei 2014  18:07

Deze is aanvaard als Westelijke: http://www.dutchbirding.n... Vreemd genoeg is deze nu gelabeled als Balkan, terwijl qua onderdelen deze het meest op een westelijke lijkt?
Rob Halff

Rob Halff
 ·  7 mei 2014  18:20

Eens Jan. Waarschijnlijk wisten we toen nog niet wat we nu weten vandaar dat er eerst een Balkan van gemaakt werd? Maar ook deze vogel gaat opnieuw beoordeeld worden als ik mij niet vergis. Deze Vlieland vogel heeft idd alles mee om als Westelijke de boeken in te gaan, ik hoop daarom ook dat er ergens nog foto's opduiken van zijn staartpatroon om het geheeld compleet te maken maar die zijn er volgens mij niet helaas. Gisteren overigens een vangst van een Westelijke in Norfolk UK; http://pennyshotbirdingan...
Gert Ottens

Gert Ottens
 ·  7 mei 2014  19:20

Gezien de roep (met duidelijke r-klank) en het uiterlijk (donkerrode keel en bovenborst, met verder witte/zeer lichte onderdelen, en de brede baardstreep) zal dit toch een Balkan blijken te zijn? http://www.dutchbirding.n... http://waarneming.nl/waar... http://waarneming.nl/waar...
Norman Deans van Swelm

Norman Deans van Swelm
 ·  7 mei 2014  22:06

leuk die Western Penny bird. Zie je hier toch zelden.
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  7 mei 2014  22:42

Zou toch leuk zijn om te weten of je op basis van geluid (de 2008 vogel had geen R in de roep en sonogram) een westelijke (vrouw) kan binnen halen.
Guus van Duin

Guus van Duin
 ·  9 mei 2014  01:08

ik was laatst op Corsica en daar nam ik onder meer dit op van Moltoni (denk ik dan maar ...). ik zal door al mijn opnamen lopen om te zien of ik nog meer heb. een voorjaarsfilmpje van een westelijke baardgrasmus in de Ebrodelta voorjaar 2011 is te vinden op: http://youtu.be/QQb2VQfhz... de corsica-opname van april 2014 staat op http://observado.org/waar...
Guus van Duin

Guus van Duin
 ·  9 mei 2014  01:56

o ja, en op een roepende winterkoning lijkt het voor geen meter. wie van ons weet nog hoe een eenvoudige winterkoning klinkt .....?
Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  9 mei 2014  09:38

@Guus & Gert Het blijft natuurlijk een beetje hachelijk om in april op resp Mallorca en Corsica de waargenomen Baardgrasmussen op grond van de verspreiding alleen van een labeltje te voorzien. Immers het is dan trektijd en op beide eilanden kunnen dan doortrekkers van het vasteland (dus niet Moltoni's) voorkomen.
Gert Ottens

Gert Ottens
 ·  9 mei 2014  09:51, gewijzigd 9 mei 2014  09:52

@Jan: Dat is inderdaad een reeel 'gevaar'. Maar de vogels die ik op Mallorca zag en hoorde riepen (zo goed) als Winterkoningen, en hadden ook nog eens mooie zalmroze onderdelen. Heb er geen andere baardgrasmussen gezien trouwens. Maar zowel Westelijke als Balkan komen er voor, op trek.
Gert Ottens

Gert Ottens
 ·  9 mei 2014  09:54

Overigens wordt de roep van Moltoni's ook wel eens vergeleken met die van Staartmezen (ook op Mallorca viel me dat op). Daar doet de opname van Guus (van Corsica) me meer aan denken.
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  9 mei 2014  12:11, gewijzigd 9 mei 2014  12:12

Guus, wat een bleek ding (100% gelijk aan die Balkan van Texel van 2014), die van de Ebro, in NL zou ik hier een oostelijke van maken (zonder de staart te hebben gezien)...
Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  9 mei 2014  12:37

Die van Guus in de Ebro-delta zou ook nog een (adult?) vrouw kunnen zijn. Sommige vrouwtjes kunnen op mannetjes lijken.
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  9 mei 2014  12:41

...ik word te oud voor deze hobby.. In BB lijkt het allemaal goed te doen maar in het veld blijkt het allemaal veel gecompliceerder. De roep van die Ebro vogel lijkt overigens erg op die van de door mij aangehaalde vogel uit najaar 2008..
Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  9 mei 2014  12:51

Oostelijke vogels kunnen als ik de beschrijving van Svensson goed lees de roep doen als de Westelijke, maar Westelijke doen niet de roep van een Oostelijke. Dus als er een r klank in zit heb je een oostelijke, heb je een teck dan kan het allebei zijn.
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  9 mei 2014  13:01

okay, watertaxi dan maar voor een Westelijke..of is een sonogram nog wat? (de ene tek is de andere niet??) :-)
Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  9 mei 2014  13:37

Hier trouwens nog een foto van de Westelijke van Vlieland uit 2004: http://www.dutchbirding.n... Jack had helaas niet meer foto's kunnen vinden omdat zijn harde schijf was gecrashed. Dit was mijn enige plaatje: http://waarneming.nl/foto... Het oranje loopt hier wel erg door. Wie weet ga ik Svensson nog wel een mailtje schrijven.
Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  9 mei 2014  13:40

Overigens kun je in de DB-site alleen nog maar zoeken naar Balkanbaardgrasmus. Niet meer naar Baardgrasmus, of naar Westelijke Baardgrasmus. Voorgestelde naam voor Westelijke trouwens Iberische Baardgrasmus? Jan-Hein?
Gert Ottens

Gert Ottens
 ·  9 mei 2014  13:50

Ik ben Jan-Hein niet, maar Iberische Baardgrasmus dekt de lading niet helemaal. De soort komt naast het Iberische Schiereiland ook voor in Noord-Afrika, Frankrijk en (het uiterste westen van) Italie. Westelijke Baargrasmus zo slecht nog niet?
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  9 mei 2014  14:39, gewijzigd 9 mei 2014  15:04

Ha Jan, hoe weet je zo zeker dat dat dan een westelijke is? (staart plaatjes is toch het enige harde, zeker bij jonge vogels), de vogel riep blijkbaar als een Balkan met een R want waarom is die anders als zodanig aanvaard..
Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  9 mei 2014  15:09

Weet ik Gert, maar Spaanse Mus vinden we ook ok. Westelijk is juist te algemeen, denk maar aan Westelijke Willet, dus westelijk van wat? Balkanbaardgrasmus is natuurlijk ook niet helemaal ok, want de soort komt ook voor in Zuid Italie. @Max Omdat de onderdelen geheel oranjebruin zijn, er is geen verschil tussen de keel en de flanken. Die zijn even donker. Bij de vogel van Texel uit okt 2010 - een vergelijkbare periode en wrs ook vergelijkbaar qua leeftijd - was goed te zien dat de keel veel donkerder steenrood was tov de flanken die helemaal licht waren. Het principe van de onderdelen gaat m.i ook op voor najaarsmannetjes voor zover ik kon zien op foto's op het net.
Gert Ottens

Gert Ottens
 ·  9 mei 2014  15:27, gewijzigd 9 mei 2014  15:32

Er zijn blijkbaar nog wat mensen die denken dat de vogel van Mariendal vorig jaar (17 mei) een Westelijke/Iberische (ook goed, Jan;-) Baardgrasmus is: http://waarneming.nl/soor.... De foto's laten toch echt iets anders zien, en de geluidsopname laat iets anders horen: http://www.dutchbirding.n... [edit: ook aanvaard als Balkan]
Gert Ottens

Gert Ottens
 ·  9 mei 2014  15:29, gewijzigd 9 mei 2014  15:34

Maar laten we verder maar de revisie afwachten van alle overige baardgrasmussen.
Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  9 mei 2014  16:09

@Gert Maar het kan geen kwaad al een deel van die dsicussie hier al te voeren. Er kunnen nog fotografen zijn doe deze discussie lezen en die toch een stuk van een staart op de foto blijken te hebben waardoor een geval op soort kan worden gebracht. Zo gebeurde ook met de vogel uit Den Helder uit 2012. Die leek qua uiterlijk op de al als Balkan aanvaarde vogel uit 2013. Father & Son Martens gingen nog even in hun fotoarchief kijken en voilà: een foto met een duidelijke witte inkeping in t5, dus ook een goede kandidaat (vogel rouleert nog) voor Balkan.
Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  9 mei 2014  17:08

Zo kun je in dutch avifauna op foto's van de vogel van Schoorl/Bergen in mei 1986 zien dat de vogel een staartpen aan het verliezen was (de pen steekt een heel eind uit maar zit nog in de staart); uit de positie van de pen kun je denk ik opmaken dat het t5 betreft en dan wijst de grote hoeveelheid wit eveneens op Balkan. Zie http://www.dutchavifauna....
Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  9 mei 2014  19:53

Moorse Baardgrasmus kan ook nog (lekker kort!) Grappig dat de vogels op de Balearen en Corsica verschillend lijken te roepen. Ik wil geen slapende splitters wakker maken, maar...
Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  9 mei 2014  21:01

Moorse Baardgrasmus. Mijn weekend is nu al goed! Jan Hein je bent een held!
Gert Ottens

Gert Ottens
 ·  21 mei 2014  13:48

Op Helgoland de afgelopen dagen zowel een Westelijke/Iberische/Moorse- als Balkanbaardgrasmus. Leuk om te zien hoe de overige kenmerken (kleur onderdelen bijvoorbeeld) het staartkenmerk ondersteunen: http://www.oag-helgoland.....

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?