WP-soorten
Chrysococcyx caprius
Cabo Verde, Ilha do Sal ·
Max Dettori
Found on January 1st by Uwe Thom.
Lanius lahtora aucheri 2
Sisr fields, Empty Quarter, Oman ·
Eduard Sangster
Van die klapeksters begreep ik al een tijdje niet veel meer. Ik was het overzicht kwijt na diverse splits, hersplits en relumps. Daarom heb ik een kaartje gemaakt. De grijze taxa worden door iedereen gesplitst: Iberische Klapekster meridionalis en de Noordelijke Klapekster borealis, die ook in Noord-Amerika voorkomt. De rest van de taxa wordt 'door diverse onduidelijkheden' nu door het IOC 'voorlopig gelumpt tot 1 soort', de Klapekster.
De CSNA ziet dat uiteraard iets scherper. Zij volgen Olson et al 2010 die de klapekster groep verdeelt in vier soorten: de rood/oranje groep excubitor ('gewone' Klapekster, waaronder Taigaklapekster), de blauwe groep lahtora (Aziatische Klapekster, waaronder Steppeklapekster en Levantklapekster), de groene groep elegans (Woestijnklapekster, waaronder Canarische en Donkere) en de klapekster op Socotra uncinatus die ik paars heb gekleurd.
In Israël bijvoorbeeld komen dan twee soorten voor: de Woestijnklapekster (broedend in de omgeving van Nizzana) voor en de Aziatische Klapekster (algemeen in de rest van het land).
N.B. de precieze verspreiding van homeyeri en leucopterus onderling plus de begrenzing met excubitor vond ik onduidelijk, dus feedback hierop is welkom.
N.B. de gekleurde pijlen moeten de trekbeweging van deze taxa voorstellen.
Anthus gustavi 1
Quendale, Shetlands ·
Ronald Messemaker
Petsjora vanuit een ander perspectief @peterdeknijff ;)
Dendrocygna bicolor 2
Kwahr Al Qurm, ten oosten van Salalah, zuid Oman ·
Eduard Sangster
Deze Rosse Fluiteend werd op 11 november ontdekt door Bjorn Alards in een kwahr, net ten oosten van Salalah. Vanwege de mulle zandweg was een 4wd geen overbodige luxe. De vogel liet zich in de dagen daarna soms lastig ontdekken, aangezien deze zich frequent verschool in de begroeiing. De vogel was alert en schuw. Dit is eigenlijk een 'knaller', want er zijn bij mijn weten maar 5 eerdere gevallen in de WP:
1. Salalah, Oman, aug 1999
2. Azoren, Portugal, aug 2000
3. Salalah, Oman, okt 2000
4. Lake Jizan, Saoedi-Arabië, okt 2000
5. Kenitra, Marokko, okt 2022, 5 exx
Gevallen in andere landen zijn afgewezen op status, maar vogels in de VAE, Israël of Spanje zouden ook best wild kunnen zijn (?)
Threskiornis aethiopicus 1
Wadi Raysut, Salalah, Dhofar, Oman ·
Eduard Sangster
Niet bepaald een droomsoort, maar wel een goede (grote) WP soort, aangezien de vogels in het zuiden van Oman als wild beschouwd worden. De laatste jaren zijn (vrijwel) jaarlijks 1-2 exemplaren aanwezig. Dit jaar twee exemplaren net ten zuiden van Salalah op een fraaie plek waar regelmatig een bijzonderheid wordt ontdekt, zoals 2 jaar terug een overwinterende African Openbill.
Anthus godlewskii 1
Helgoland ·
Peter de Knijff
De tweede Mongoolse pieper dit najaar op Helgoland.
Mimus polyglottos
Niederkassel, Duitsland ·
Leo JR Boon
Na ruim twee maanden is de vogel nog steeds aanwezig, voorlopig is er nog een goede voorraad appels aan de bomen en eet hij ook regelmatig regenwormen. Nu maar de Sperwers en Smellekens blijven ontwijken! Vandaag een Smelleken op de vogel af zien vliegen. Op het laatste moment had het Smelleken mij in de gaten en zwenkte hij af.
Gallinago stenura 3
Haima Public Park, Oman ·
Eduard Sangster
Het was een goed jaar voor Stekelstaartsnippen in Oman. In 9 dagen zag ik er 10+, waarbij 0-2 gebruikelijk is. Dit exemplaar foerageerde op een grasveldje langs de lange weg van Muscat naar Salalah. De vogel laat goed zien waarom ie Stekelstaartsnip heet. Check ook het ontbreken van de witte vleugelachterrand.
Lanius cristatus
Al Wusta, Oman ·
Enno Ebels
Zeldzame soort in Oman, met waarschijnlijk minder dan 10 gevallen. Deze vonden wij in een paar losse boompjes bij een tankstation langs de ca. 1000 km lange weg tussen het noorden (Muscat) en zuiden (Salalah) van Oman.
Scotocerca striata 8
Jabal Akhdar, Oman ·
Eduard Sangster
De CSNA heeft de woestijnzangers in drieën gesplitst: de Saharan Scrub Warbler, Levant Scrub Warbler en Striated Scrub Warbler. De IOC en Cornell zijn zover nog niet ;) Deze foto van de Striated Scrub Warbler is genomen in de bergen in noordelijk Oman, waar geen enkele vogel reageerde op het geluid van de Levant Scrub Warbler (voorheen Maquiszanger). Wel reageerde het sterk op andere geluiden, zoals White-eyed Vireo.
Het voorkomen van de Levant vs. de Striated kwam al eerder ter sprake op deze website. Op basis van foto's op ebird heb ik zelf een verspreidingskaart gemaakt van de drie soorten, waarbij opgemerkt wordt dat deze specifieker is dan BOW en afwijkt van de HWPB.
Het voorkomen in zuidelijk Irak, zoals weergegeven op deze graphic, is overigens onjuist. Alleen in oostcentraal Irak zijn enkele gevallen bekend.
Voor degene die de Striated Scrub Warbler in de 'kleine WP' willen zien, raad ik aan naar oostcentraal Irak af te reizen. Maar het kan zijn dat ze ook net binnen de WP grens in NW Saoedi-Arabië voorkomen, zie dit geval.
Pagophila eburnea 4
Wladislawowo haven, Polen ·
Henk Schut
Vanaf zaterdag 23 november aanwezig in de haven van Wladislawowo. Nadat Birdguides op maandagochtend deze beauty weer meldde maar snel een vlucht uitgezocht naar Gdansk. En de volgende dag liet de vogel zich vanaf het eerste licht prachtig zien. Een mooie adult die over het algemeen op afstand bleef maar op bovenstaand moment dichtbij kwam doordat een Poolse vogelaar hem op haring trakteerde. Dat was ook het enige dat we hem die dag hebben zien eten. Geslaagde twitch die weer een reisje naar het pakijs uitspaart. Wie weet komt er ooit weer een in Nederland…
Mimus polyglottos
Niederkassel, Duitsland ·
Remco Been
Mimus polyglottos
Niederkassel, Duitsland ·
Remco Been
Af en toe dook de Spotlijster vanuit de Appelboom naar de naast gelegen akker om daar wat rond te scharrelen.
Mimus polyglottos
Niederkassel, Duitsland ·
Remco Been
Afgelopen zondag toch richting Niederkassel gereden om de Spotlijster te fotograferen. Lang getwijfeld, toch maar gegaan.
Hydrobates monorhis 4
off Mirbat, Oman ·
Eduard Sangster
Dit stormvogeltje was meerdere dagen aanwezig in de wateren van Mirbat, vanwaar de meeste pelagics starten in het zuiden van Oman. In eerste instantie gedetermineerd als Japans Stormvogeltje (Matsudaira's Storm-Petrel), en zo ook meermaals ingevoerd op oa ebird, maar de consensus lijkt nu te gaan richting Chinees Stormvogeltje (Swinhoes Storm-Petrel).
De argumenten pro Matsudaira's: groter dan de aanwezige twee Swinhoes Storm-Petrels, met langere vleugels en een langzamere, 'zwaardere' vlucht.
Pro Swinhoes wordt aangegeven: de ruitijd past prima op Swinhoes en niet op Matsudaira's die nu zijn rui afgerond zou moeten hebben, Matsudaira's is is (nog veel) zwaarder gebouwd en ook de lengte van de witte handpen schachten past beter op Swinhoes.
Caprimulgus mahrattensis 0
Muntassar oasis, Oman ·
Lodi Nauta
Onze Birding Breaks groep olv Bram Ubels en co-gids Jillis Roos vond deze nachtzwaluw op de bekende plek bij Muntasar op 15 nov. (naast enkele Egyptische en een Europese). Zonder nog te weten van de informatie van Joachim over deze vogel vond onze groep de vogel in het veld opvallend klein, en we zagen bij het opvliegen het wit in de staart en in de handpennen (zoals Joachim dat goed beschrijft in zijn bericht). Er werd even aan Nubische gedacht, en de volgende dag, toen we het bericht van Joachim hadden kunnen lezen, wisten we dat het om een vrij zekere Sykes moest gaan. Jammer genoeg zijn er geen vluchtfoto's gemaakt.
Antigone canadensis 0
Groß Heseper Moor, Niedersachsen, Duitsland ·
Max Berlijn
Nog een plaatje dan van gisteren. Met een linkje naar drie korte filmpjes waarop de soms plotselinge agressiviteit te zien is omtrent de Canadees. Dank voor de uiteenzetting van gevallen in Duitsland maar er zijn tussen okt 2011 en nu toch ook waarnemingen in andere landen van deze soort/vogel tussen Kraanvogels?
Ardea intermedia 4
East Khawr, Salalah, Oman ·
Enno Ebels
Zeldzame maar steeds vaker verschijnende soort in Oman. Dit is de Aziatische soort Intermediate Egret / Middelste Zilverreiger (te herkennen aan de zwarte snavelpunt), recent gesplitst van de Afrikaanse Yellow-billed Egret / Geelsnavelzilverreiger A brachyrhynchus en de Australische Plumed Egret A plumifera. Het is opmerkelijk dat er gevallen in Oman en ook in Saoedi-Arabië (allemaal?) betrekking hebben op deze soort, omdat je (zeker meer naar het westen) ook Geelsnavelzilverreiger zou verwachten, zeker omdat Afrikaanse soorten steeds 'talrijker' lijken te worden in het zuiden van het Arabische Schiereiland. Gezien tijden de BirdingBreaks Oman-reis van 9-21 november.
Haliaeetus leucoryphus 2
Daghmar, Oman ·
Eduard Sangster
Vanmiddag ontdekte ik de 7e Witbandzeearend voor Oman bij een fraaie lagune, 100km ten oosten van Muscat. Het gaat slecht met de soort, welke is geclassificeerd door birdlife als endangered. De populatie omhelst 'well below 2500 mature birds'. De vogel op de foto is uiteraard een onvolwassen vogel.
Antigone canadensis 12
Groß Heseper Moor, Niedersachsen, Duitsland ·
Max Berlijn
Was vanmorgen meteen prijs bij de Canadees. Ik kwam aanrijden en zag een auto staan met vogelaars die naar net vertrekkende Kraanvogels kijken en daar zat hij tussen. Het groepje (40+) lande achter de bomen en kon vrij snel teruggevonden worden waarbij de vogel zich een half uur liet bekijken waarna ik weer naar huis kon gaan. Ik vond het gebied niet veel verschillend van het landschap even verderop in NL, mogelijk met meer veenresten die ook op de akkers leek te zijn uitgestrooid? Jan Hein super dank voor de hulp in de dagen hiervoor met het doorzetten van de Duitse meldingen.
Nyctanassa violacea 2
Portugal, Algarve. (37.0250107, -8.0132235) ·
André Broen
Zat er al enkele dagen. Op 2 oktober ook al gezien in de schemering, maar niet als zodanig herkend. Vogelaars uit Noord-Portugal waren er om 01.00 uur voor opgestaan en hadden geluk, want hij zat op 20 m van het wandelpad aan de rand van het riet bij de vijver van de golfbaan San Lourenzo.
Caprimulgus mahrattensis 5
Muntasar Oasis, Oman ·
Joachim Bertrands
Een bijzondere ervaring om tijdens mijn huidige Oman reis op deze te stuiten. De ID heeft wat voeten in de aarde, maar lijkt alvast goed te zitten.
Verhaal van de vondst hier: https://ebird.org/checklist/S202595245
Columba trocaz 5
Funchal, Madeira ·
Marc Guyt
Prachtige endemische duif van Madeira. Niet zeldzaam in het juiste habitat (vooral laurierbossen), maar alleen in een botanische tuin in de hoofdstad waren ze handtam.
Antigone canadensis 16
Groß Heseper Moor, Niedersachsen, Duitsland ·
Thijs Glastra
Het duurde even voordat de Canadese Kraanvogel werd teruggevonden afgelopen zaterdag. Gelukkig kwam rond 14u het verlossende bericht dat de vogel een stuk verder richting het zuidwesten door een Duitse vogelaar gezien werd. Gave soort en mooi zo tussen de kranen! Grootteverschil vooral in zit zeer opvallend, wanneer de vogel op afstand in een groep vliegt valt het verschil beduidend minder op. Eenmaal kwam de vogel wat dichterbij overgevlogen, daarvan dit plaatje.
Antigone canadensis 30
Groß Heseper Moor, Niedersachsen, Duitsland ·
Jan Hein van Steenis
Hoewel ontdekker Holger Hagen zijn best gedaan had de waarneming ongeloofwaardig te photoshoppen, kon ik vanmorgen toch niet de kans op een Canadese Kraanvogel 70 minuten verderop laten liggen. Ik vond al snel wat Kraanvogels aan de Twister Weg, maar werd bij het bekijken van de volgende enkelingen aangesproken door Agnieszka Madej, een ander lid van de "Kanadakranich-WhatsApp-groep" waar ik tot mijn verrassing aan was toegevoegd: verderop zaten grotere groepen. We zochten deze zonder succes af en reden naar de oostkant van het gebied.
Hier stond een Nederlander, die hem zojuist gezien had. Net weggevlogen, hij wist niet waarheen, hij had geen bereik. Het soort paniek waar ik ook in zou verkeren! Maar dankzij Jan Miske kreeg de zoektocht een nieuwe impuls.
Toen ik mij op een voor een Yaris wel erg onaangename weg bevond, werd de vogel teruggevonden: ik bleek toevallig vlakbij te zijn. Ik wierp een korte blik door de gereedstaande scoop van Carsten Jansen, pakte mijn spullen en... daar vloog alles op. Ik vond hem binnen een kwartier terug, vlakbij de eerste plek van de dag. Met inmiddels vier man konden we hem goed bekijken, maar toen hij weer wegvloog was het tijd om naar mijn werk te rijden. Jammer dat hij na 11:50 onvindbaar bleek.
Platalea leucorodia
Tejina-Valle de Guerra, Tenerife (Canary Islands) ·
Rubén Barone
A juvenile bird. The Eurasian Spoonbill is a regular migrant and wintering species in the Canary Archipelago, mainly in the eastern and central islands (La Graciosa, Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, and Tenerife) and usually in low numbers. Many of the ringed birds seen on the islands are from the Netherlands.
Puffinus mauretanicus 0
Tarragona, Spanje ·
Marc Guyt
Een meest algemene van de 4 pijlstormvogelsoorten die dag, vanaf een pelagic aan de noordkant van de Ebro Delta.
Kwamen af en toe heel dicht bij de boot langs.
Calonectris diomedea
Tarragona, Spanje ·
Marc Guyt
Een van de 4 pijlstormvogelsoorten vanaf een pelagic aan de noordkant van de Ebro Delta.
De Scopoli's wat verder op zee (en meer richting de monding van de Ebro Delta) dan de Vale Pijlen.
Puffinus yelkouan 1
Tarragona, Spanje ·
Marc Guyt
Een van de 4 pijlstormvogelsoorten vanaf een pelagic aan de noordkant van de Ebro Delta.
De minst algemene van de 3 te verwachte soorten (Gauwe Pijl was voor de lokale zeevogelspecialist (Ricard Gutiérrez) pas de 2e waarneming in 40 jaar.
Larus audouinii
Tarragona, Spanje ·
Marc Guyt
Volwassen Audouins meeuw achter de boot tijdens een pelagic ten noorden van de Ebro delta in Spanje.
Georganiseerd tijdens (en door) het Delta Birding Festival, een leuk en goed georganiseerd jaarlijks vogelfestival in september.
Larus audouinii
Tarragona, Spanje ·
Marc Guyt
3KJ Audouins meeuw achter de boot tijdens een pelagic ten noorden van de Ebro delta in Spanje.
Georganiseerd tijdens (en door) het Delta Birding Festival, een leuk en goed georganiseerd jaarlijks vogelfestival in september.
Larus audouinii 5
Tarragona, Spanje ·
Marc Guyt
1e winter Audouins meeuw achter de boot tijdens een pelagische tocht ten noorden van de Ebro delta in Spanje.
Stuk minder algemeen hier, sinds de grootste kolonie ter wereld (in de Ebro delta) is gedecimeerd (van 15.000+ paar in 2006 naar 1300+ paar in 2019).
Broedsituatie nu kon ik niet achterhalen maar dacht mee gekregen te hebben dat ze helemaal niet meer in de Ebro Delta broeden.
Hydrobates melitensis
Tarragona, Spanje ·
Marc Guyt
Rondvliegend bij een grote tonijn-viskwekerij ten noorden van de Ebro delta. Zie tekst bij de juvenile vogel voor meer informatie.
Adulte vogels zien er in deze tijd van het jaar over het algemeen (erg) afgevlogen uit.
Hydrobates melitensis 10
Tarragona, Spanje ·
Marc Guyt
Net ten noorden van de Ebro delta, voor de kust van Tarragona, liggen grote kweekvis-vijvers. Het veroorzaakt een groot spoor met voedselresten wat als een magneet werkt. Vooral die van kweek-tonijnen trekken 10.000-den meeuwen aan, en ook veel zeevogels, waaronder 10-tallen tot soms enkele 100-den Mediterraan Stormvogeltjes.
Het seizoen om ze te hier te zien loopt ongeveer van mei tot september. De vogels broeden op de Balearen en komen hier af op het voeren van de tonijnen.
In theorie kunnen in deze tijd van het jaar hier, vermoed ik, ook 'gewone' stormvogeltjes voorkomen. Er zijn iig waarnemingen van Wilson's Stormvogeltje rond de viskwekerij (en wij hadden een Gauwe Pijl, schijnt ook heel zeldzaam te zijn in de regio).
Dit lijkt me een verse juveniel. Adulte vogels zien er over het algemeen (erg) afgevlogen uit.
Eudromias morinellus
Los Rodeos, Tenerife (Canary Islands) ·
Rubén Barone
Juvenile birds. The species is normally seen in Tenerife during the autumn migration, but it's also a wintering bird on other islands (mainly Fuerteventura and Lanzarote).
Calandrella brachydactyla
Helgoland - Duitsland ·
Rein Genuit
Oenanthe isabellina 1
Helgoland - Duitsland ·
Rein Genuit
Als de Katwijkse Izabeltapuit word teruggevonden word op vrijwel hetzelfde tijdstip deze vogel op Helgoland gemeld.
De vogel is aan het einde van de middag gevangen d.m.v. een valkooitje met meelwormen, en voorzien van ringen en een zender.
Oenanthe isabellina 1
Helgoland, Duitsland ·
Hans Overduin
Op hetzelfde moment als de vogel van Katwijk ;-)
Calandrella brachydactyla 6
Helgoland, Duitsland ·
René van Rossum
Soms zit het mee en soms zit het ZWAAR tegen ...
Voor de 23ste keer naar Helgoland en meestal zien we er de goede soorten. Maar deze keer zat het even goed tegen ! Zo zitten we net op de boot terug van Helgoland naar Cuxhaven, komt er een bericht binnen dat er een mannetje ROODKEELNACHTEGAAL is gevonden in Mittelland !!!
En dan ben je even stil ...
Het is wel eens eerder zo gegaan met een Steenortolaan op Kringel. En samen met Rein Genuït hebben we de Wenkbrauwalbatros op 5 minuten gemist ...
Toch nog een Kortteenleeuwerik als klein troostprijsje. Verder was er op het eiland een Mongoolse Pieper, Pallas' Boszangers, Bruine Boszanger en veel Bladkoningen aanwezig.
Tevens een malloot die een Noordse Boszanger en een Stekelstaartgierzwaluw met foto doorgaf die hij elders van het internet had geplukt. Deze malloot is gelijk uit de app-groep verwijderd !
Lanius isabellinus 7
Helgoland ·
Eduard Opperman
Deze klauwier zat op Dune en had de gewoonte om de graspiepers van het strand te halen en in de binnenduinrand te gaan opeten. Gedekte tafel dus, maar toch bleef de vogel niet lang hangen.
Lanius isabellinus 2
Helgoland ·
Eduard Opperman
Deze klauwier zat op Dune en had de gewoonte om de graspiepers van het strand te halen en in de binnenduinrand te gaan opeten. Gedekte tafel dus, maar toch bleef de vogel niet lang hangen.
Anthus gustavi 2
Quendale, Shetland ·
Ronald Messemaker
Voordat we opstegen vanuit Aberdeen naar de Shetlands hoorde we dat er een pechora pipit was ontdekt. Na nog geen kwartier op het eiland te zijn konden we aanschuiven bij een van de meest meewerkende pechora's van de afgelopen jaren. Naast deze lifer kon ik ook nog een kleine sprinkhaanzanger bijschrijven als nieuwe soort
Phylloscopus borealis
Burn of Njuggles water, Shetland ·
Ronald Messemaker
In de twee weken die we op Shetland spendeerde spande de loofzangers letterlijk de kroon. Met een eerste kroonboszanger voor Schotland en Shetland. En deze noordse boszanger.
Asio otus
La Guancha, Tenerife (Canary Islands) ·
Rubén Barone
A fledgling calling from a cultivated area. The bird in the image belongs to the subspecies canariensis, endemic to the Canary Archipelago, and fairly common in the central-western islands. June and July are typical months in which fledglings can be found on these islands.
Phoeniconaias minor
Salinas del Janubio, Lanzarote (Canary Islands) ·
Rubén Barone
One of two birds present in the area on that date. It is supposed they escaped from a local zoo. After this record, another bird stayed for a long time on Fuerteventura, in 1992.
Stercorarius pomarinus
Puerto de la Cruz, Tenerife (Canary Islands) ·
Rubén Barone
An old photo of a light morph bird injured and captured by hand. This species is relatively common in the waters around the Canary Islands, mainly in autumn.
Calonectris borealis
Montaña Clara islet, Lanzarote (Canary Islands) ·
Rubén Barone
An old photo of an adult bird in its breeding colony. Montaña Clara islet holds an important population of this pelagic seabird, estimated in more than 1,000 pairs. Landing in this islet is forbidden without permission from the Cabildo Insular de Lanzarote and the land owners.
Mimus polyglottos
Niederkassel, Duitsland ·
Hendrik Beukelman
De spotlijster verbleef grotendeels in een rij appelbomen en zong zo nu en dan.
Fregata magnificens 2
Ilhéu Curral Velho, Boa Vista, Kaapverdië ·
Gerard van Aalst
Waarschijnlijk een van de laatste keren dat deze vogel daar werd waargenomen