Dutch Birding

Zeldzaamheden België

Kleinst Waterhoen
Zapornia pusilla
1
7 June 2024 1168 × bekeken

Viersels Gebroekt  ·  Joachim Pintens

Waanzinnig te bekijken als je een opening vond tussen de oevervegetatie! 

Kleinst Waterhoen
Zapornia pusilla
12 June 2024 877 × bekeken

Zandhoven, Antwerpen. Belgium  ·  Wouter Van Gasse

Afgelopen woensdag toch maar eens gaan kijken en wat een geluk gehad. Eerst kort gezien onderin de schaduw, later zat een vogel bovenin de pitrus, wat ook een leuk zicht was, en de derde keer kwam een vogel enige tijd op en bloot in het zonnetje, zich poetsen en foerageren.

Groene Fitis
Phylloscopus nitidus
1
4 June 2024 1502 × bekeken

Wenduine  ·  Joachim Pintens

Kleinst Waterhoen
Zapornia pusilla
4 June 2024 731 × bekeken

Kleine Netevallei - Viersels Gebroekt  ·  Ludo Van Dorst

Vandaag nu en dan en telkens kortstondig gezien.

Groene Fitis
Phylloscopus nitidus
1
4 June 2024 1048 × bekeken

De Haan  ·  Billy Herman

Deze ochtend werd een nieuwe soort voor België ontdekt door Davy Bosman. Zijn tweede nieuwe belg al na bonte tapuit. Knappe vondst, nu nog swinhoes en het rijtje is compleet. 
Kleinst Waterhoen
Zapornia pusilla
1 June 2024 810 × bekeken

Kleine Netevallei, Antwerpen  ·  Lennart Verheuvel

Mijn dag begon vandaag in België en eindigde (uiteraard) in Zoetermeer. In het eerste duur van de dag liet deze kleinst waterhoen zich uitstekend zien! Na 7 uur werd hij vandaag niet meer gezien en nog nauwelijks gehoord. Het blijven stiekeme rakkers. De foto is een still uit een filmpje waarop hij zingend te zien is. Zie Youtube.

Monniksgier
Aegypius monachus
13 May 2024 1535 × bekeken

Wezelse Heide, Wuustwezel  ·  Johannes Jansen

Onvoorstelbaar, minder dan anderhalf uur nadat ik een aasgier vind, ontdek ik deze kanjer vanaf ongeveer dezelfde plek, vanuit België (om 12h50) vervolgens Nederland zien binnen vliegen (om 13h00). Ditmaal slaag ik er wel in om (bewijs)foto's en filmpjes te maken door de tele. Zie https://waarnemingen.be/observation/309340786/

Ik ben nog niet helemaal bekomen van de aasgier, en sta iets verderop langs de begijnemoerweg bij een veldje met enkele pruttelende veldleeuweriken. Met de verrekijker volg ik een van de leeuweriken, en ik zie in de verte een dikke stip. Ik wissel van verrekijker (8x) naar telescoop (30-70x) en zoom helemaal in op de roofvogel. Om 12h50 krijg ik die zware rover in beeld (op pakweg 2 km), vrij laag ter hoogte van het Sterbos (Wuustwezel, BE), iets boven de horizon en ver weg, al cirkelend hoogte aan het winnen. De vogel geeft een zeer grote indruk, met afhangende kop en vingers. Ik bedenk onmiddellijk dat het een arend of iets van dat kaliber moet zijn. Op die afstand kan ik er niks zeker van maken, de veronderstelling van een slangenarend ligt voor de hand. Maar hoe langer ik observeer, hoe meer het daagt dat dit een wel heel fors beest is, met zeer brede en lange vleugels, vrij korte staart en grote afhangende hand. Dan zal het wel een onvolwassen zeearend zijn of zo, maar de jizz klopt niet, bedenk ik me. De vogel wint wat hoogte en komt langzaam mijn richting uit geschoven, al thermiekend. De afstand en belichting wordt iets beter en ik zie overduidelijk dat het een gier is, met een afhangende kop. Ik slik even, want ik denk aan monniksgier en probeer te focussen op de kenmerken. Ik zie bijna geen contrast op de bovenvleugel, hoogstens wat lichter bruin op de schouder dan op de vliegveren. De onderkant is ook vrij egaal zwart, de gezaagde achterrand van de vleugel bemerk ik en naarmate de vogel nog wat opschuift zie ik in de tele geen kleurverschil in de kraag, en ook de koptekening met witte delen boven en onder het oog en de bleke snavelbasis. Ik besef nu voor 100% waar ik op sta te kijken, en stuur een berichtje in de rare birds belgium whatsapp. Ondertussen probeer ik de monniksgier verder te volgen en maak ik enkele foto's en filmpjes door de telescoop. Enkele minuten later hangt de gier bijna boven mij hoog tegen de wolken, iets ten zuiden van de weg, en glijd hij af richting noordoost. Ik loop nog naar de auto om mijn reflexcamera te nemen, maar dat komt te laat.


Ik kijk op de beelden nog even na dat het wel degelijk een 2e kalenderjaar moet zijn, zonder tekenen van rui in de vliegveren en de typische bleke delen van de kop duidelijk zichtbaar in de tele. Ik zag er op de beelden en door de tele ook geen GPS-zender of andere merktekens aan, ik heb ook geen ring(en) kunnen bespeuren.


Terwijl de gier nog hoog boven mij hangt, stuur ik nog een update naar de lokale waarnemers (opnieuw jammer, Glenn...) alsook in de whatsapp-groep, en ik stuur de waarneming in op waarnemingen.be. Omdat de vogel Nederland is binnengevlogen richting noordoost, bel ik Thomas Luiten in Breda terug op die ik al aan de lijn had ivm de aasgier. Dankzij dat telefoontje slaagt Thomas er een half uur na mijn waarneming (om 13h24) in de vogel te zien en te fotograferen boven Breda (NL): https://waarneming.nl/observation/309360624/ onafhankelijk en gelijktijdig met enkele andere waarnemers.
Om 14h15 wordt de vogel nogmaals gezien en gefotografeerd ten noorden van Waalwijk: https://waarneming.nl/observation/309377478/
en rond 16h45 zien meerdere waarnemers een monniksgier overvliegen bij Zwolle: https://waarneming.nl/observation/309383288/

Wat het volgen van zang- en voedselvluchten van veldleeuwerik kan opleveren... Vandaag stond ik precies onder de mull lijn.


Lammergier
Gypaetus barbatus
12
17 May 2024 3162 × bekeken

Mazy, België  ·  Lieven De Temmerman

Eerder deze maand heb ik een paar uur op een mesthoop in Wallonië staan kijken, want er werd daar een pleisterende ortolaan gemeld.

De geschiedenis herhaalt zich, want gisteren stond ik opnieuw op een mesthoop in Wallonië te staren. Een lokale boer had immers, de avond voordien, middels een foto met 5 pixels toch echt wel een lammergier op die mesthoop gefotografeerd. De boer berichtte nog dat hij de gier laag zag wegvliegen, in de richting van een (vrij onoverzichtelijk) bos op een helling, een paar 100 meter verderop. Bij aankomst (samen met Toon S.) stond er niemand, en hoorde ik een Jambers stemmetje in mijn hoofd: "wie zijn ze, wat drijft hen". Een paar uur op een mesthoop kijken (met gele en witte kwik) leek ons de meest degeneratieve vorm van trainspotting, dus liepen we richting de bomen en bestudeerden aandachtig iedere tak die een gier kon dragen. Na ca. 1u30 bomen afkijken stonden we terug bij de mesthoop (vandaar was het zicht op de omgeving prima), maar wegens de aangekondigde regen in de namiddag, slonk de hoop op een vliegende gier met de minuut. Intussen was Felix (lokale vogelkijker op de fiets) vanuit de vallei gekomen (daar stond hij met Robin G. vanuit zuidelijk richting de bomen te scannen), maar ook daar was het niets en het leek die dag niet meer te gebeuren.

Plots kwam daar toch een bakbeest laag over de akker gevlogen, recht op ons af, en warempel ging hij op de mesthoop zitten (we stonden aan de straat, ca. 40m ervandaan). Snel gebeept, Robin gebeld die kwam aangestoven, maar nog geen 10 minuten later (na een eerste vliegrondje en landing) ging de gier er hard vandoor, richting zuidoosten, in (waarschijnlijk) het enige window-of-opportunity om hoogte te winnen. Het beestje is later die middag nog ingevoerd op de originele ontdekplek, maar geen idee of dat klopt.  

Volgens de BAHC regels geldt voor deze vogel de omgekeerde bewijslast (= bewijzen dat hij helemaal wild is, door kennis van het individu enzo). Gelet op kweek- / herintroductie- / andere projecten valt dat, ondanks de ongeringde poten en niet-gebleekte pennen, bij deze vogel niet te bewijzen. Desondanks een spectaculaire soort en waarneming. 

Ringsnavelmeeuw
Larus delawarensis
14 January 2024 948 × bekeken

Breendonk (AN)  ·  Bjarne Verhaeghe

Kajzerka terug van weggeweest! 

Ringsnavelmeeuw
Larus delawarensis
13 January 2024 857 × bekeken

Breendonk (AN)  ·  Bjarne Verhaeghe

Kajzerka terug van weggeweest!!

Blauwe Rotslijster
Monticola solitarius
3
5 January 2024 3041 × bekeken

Durbuy  ·  Ludo Van Dorst

Een mooi begin van 2024

Aziatische Roodborsttapuit
Saxicola maurus
29 October 2023 984 × bekeken

Oudenburg  ·  Ludo Van Dorst

Izabeltapuit
Oenanthe isabellina
2
16 October 2023 1997 × bekeken

Zeebrugge  ·  Ludo Van Dorst

Na enkele dagen terug geweest om het specifieke staartpatroon te zien.

Graszanger
Cisticola juncidis
0
2 October 2023 1155 × bekeken

Heist  ·  Ludo Van Dorst

Minstens 3 exemplaren in de Baai van Heist die bovendien regelmatig rondvlogen.

Raddes Boszanger
Phylloscopus schwarzi
10 October 2023 1169 × bekeken

Zeebrugge  ·  Ludo Van Dorst

Hij zit er wel, maar je hoort en ziet hem bijna niet.

Izabeltapuit
Oenanthe isabellina
11 October 2023 991 × bekeken

Zeebrugge  ·  Ludo Van Dorst

In tegenstelling tot de Siberische sprinkhaanzanger, bonte zanger en Raddes boszanger, allen in dezelfde omgeving vorige dagen, een gemakkelijke soort om te zien. 

Ross' Gans
Anser rossii
11
11 October 2023 4726 × bekeken

Vlissegem  ·  Ludo Van Dorst

Deze blijkbaar wilde exemplaren, waarvan 1 geringd in Canada,  vliegen steeds mee met een groep kleine rietganzen.

Ross' Gans
Anser rossii
23
9 October 2023 5208 × bekeken

Stalhille  ·  Joachim Pintens

En het blijft maar doorgaan, indien aanvaard de tweede nieuwe voor België in misschien wel het beste najaar dat we ooit gekend hebben, en 't is nog maar begin oktober! Ontzettend veel dank aan Vincent en Peter om uit te pluizen waar deze vogels vandaan komen!

Ross' Gans
Anser rossii
24
9 October 2023 6345 × bekeken

Stalhille  ·  Johan Buckens

Teruggevonden door onze vaste ganzentellers. De ring is net zichtbaar (rechtervogel, rechterpoot).

Betreft de vogels die in september in Noorwegen zijn gezien.

Bastaardarend
Clanga clanga
1
27 September 2023 1949 × bekeken

Desselgem  ·  Billy Herman

Deze vogel kon ik deze middag opvangen boven de tuin! Heel benieuwd naar de meningen van roofvogelspecialisten maar alles pleit wel voor een zuivere bastaard. 7 vingers, opvallende komma's, dikke snavel, mondhoek tot onder oog, zwaar gestreepte buik, donkere dekveren onderaan (bovenaan niet gezien), fletse kleur snavel (thx to Joachim, kende ik niet), geen bandering op slagpennen (behalve een beetje op armpennen), ...

Bonte Zanger
Mniotilta varia
5
24 September 2023 2611 × bekeken

Sashul, Heist  ·  Anton Cnudde

Eentje erbij kan nog wel, denk ik! Was doorheen de dag vrij moeilijk, maar uiteindelijk toch een aantal keer ook goed zichtbaar. Zeker 's avonds kwam hij toch nog een aantal keer kort open zitten. Topvondst van Jonathan Meire, nogmaals bedankt!

Bonte Zanger
Mniotilta varia
24 September 2023 1068 × bekeken

Heist  ·  Billy Herman

En nog een ruimer beeldje voor de sfeer.

Bonte Zanger
Mniotilta varia
19
24 September 2023 7208 × bekeken

Heist  ·  Billy Herman

Dat we deze soort in België te zien krijgen, is als een donderslag bij heldere hemel. Het is de eerste 'zanger' voor België en onmiddellijk één buiten categorie. Bijzondere vondst van Jonathan Meire!
Bonte Zanger
Mniotilta varia
3
24 September 2023 2259 × bekeken

Heist  ·  Johan Buckens


Roodpootvalk
Falco vespertinus
23 May 2023 1213 × bekeken

Kalmthoutse heide  ·  Ludo Van Dorst

Graszanger
Cisticola juncidis
13 February 2023 1435 × bekeken

Doel - Prosperpolder-Noord  ·  Ludo Van Dorst

Alpenheggenmus
Prunella collaris
28 January 2023 1074 × bekeken

Bouillon, Luxemburg, België  ·  Eduard Sangster

België is momenteel the place to be met een Zwartkoprietzanger, Ringsnavelmeeuw, Dwergaalscholver en deze Alpenheggemus. Sinds 22 januari aanwezig bij Kasteel Bouillon, in het uiterste zuiden van het land.

Soms is geduld nodig, maar de vogel is niet schuw en laat zich regelmatig prachtig bekijken.

Dwergaalscholver
Microcarbo pygmaeus
1
1 February 2023 1727 × bekeken

Mol - Molse zandputten  ·  Ludo Van Dorst

Alpenheggenmus
Prunella collaris
5
24 January 2023 2452 × bekeken

Bouillon  ·  Joachim Pintens

Deze Alpenheggenmus is afgelopen zondag ontdekt door Thierry Debaere op het kasteel van Bouillon, die daar was voor een vleermuizentelling. De vogel is niet altijd makkelijk te vinden door de vele geschikte hoekjes en kantjes in en rondom het kasteel, maar hier zat hij plots op een 10-tal meter afstand op ooghoogte rustig te foerageren op de rotsen. Magnifiek!

Humes Bladkoning
Phylloscopus humei
19 December 2022 1345 × bekeken

Sint-Amandsberg  ·  Ludo Van Dorst

Blijkbaar een overwinteraar. Gisteren nog steeds aanwezig in het park samen met de Pallas' boszanger.

Zwartkoprietzanger
Acrocephalus melanopogon
5
18 January 2023 3933 × bekeken

Harelbeke - De Gavers  ·  Ludo Van Dorst

Pech dat de vogel zich zo weinig liet zien. Dus moest ik, al was het maar met de helft van deze nieuwe soort, toch tevreden zijn.

Witkopgors
Emberiza leucocephalos
1
3 January 2023 2748 × bekeken

Leefdaal (Vlaams-Brabant)  ·  Tibbout Van de Walle

In het veld geen gele veren te bemerken op buitenvlaggen, oksel of hoofd. Maar de vaag witte wenkbrauwstreep bezorgt de vogel een vreemd hoofdpatroon voor een zuiver adult beest.

Open voor discussie...


Taigarietgans
Anser fabalis
7
21 December 2022 4537 × bekeken

Wachtebeke - Provinciaal Domein - Potdam (1250B) (OV)  ·  Julien Hainaut

Up to discussion, very interesting bird but for me it's lacking some good features like the swan head and neck shape but I'm far from knowing every criterias for Taiga. The bird is much bigger than the other Tundra Bean Geese with a long beak and rather long neck. I hope someone will put a name on this bird :) 

Izabeltapuit
Oenanthe isabellina
10 November 2022 1500 × bekeken

Sint-Maria-Lierde  ·  Ludo Van Dorst

Izabeltapuit
Oenanthe isabellina
10 November 2022 1291 × bekeken

Sint-Maria-Lierde  ·  Ludo Van Dorst

Zeker goed gecamoufleerd op de foerageerplaats.

Kleine Spotvogel
Iduna caligata
27 October 2022 1591 × bekeken

Zeebrugge  ·  Ludo Van Dorst

Grote Pieper
Anthus richardi
1
7 October 2022 1958 × bekeken

Bazel, Oost-Vlaanderen. Belgium  ·  Wouter Van Gasse

Zo zie je ze niet vaak bij ons...
Siberische Sprinkhaanzanger
Locustella certhiola
15
2 October 2022 6906 × bekeken

Heist  ·  Johan Buckens

Siberische Sprinkhaanzanger
Locustella certhiola
1 October 2022 1343 × bekeken

Zeebrugge  ·  Lennart Verheuvel

Ik had mij voorgenomen om leuke lifers in België wat vaker te gaan twitchen en dit was natuurlijk een hele leuke. Gisteren deed ik nog een ultieme poging na het werk, maar het zoeken in mijn kantoorkloffie en met nog anderhalf uur daglicht bracht geen succes. Vanochtend miste ik aanvankelijk dat de vogel was teruggevonden en was ik na een ochtend vogelen bij Westkapelle al weer thuis. Toen de vogel toch gezien bleek te zijn, kon ik de verleiding niet weerstaan om het nog eens te proberen. Bij aankomst zou de vogel in een bosje zitten, maar daar vloog uiteindelijk alleen een gewone sprinkhaanzanger uit. We konden dus weer opnieuw gaan zoeken... Gelukkig lukte het om met een gecoördineerde 'sweep' de vogel op te stoten (pas bij de tweede keer over dezelfde plek...) waarna het uiteindelijk ook lukte om de vogel mooi vrij in zit te zien. De vogel was me te snel af voor plaatjes in zit, maar in vlucht lukte wel!

Rosse Franjepoot
Phalaropus fulicarius
24 September 2022 891 × bekeken

Oostende, strand oost  ·  Joop Scheijbeler

Ralreiger
Ardeola ralloides
0
13 June 2022 1832 × bekeken

Gent - Zeehaven  ·  Ludo Van Dorst

Koningseider
Somateria spectabilis
32
1 June 2022 11429 × bekeken

Knokke  ·  Ludo Van Dorst

Amerikaanse Wintertaling
Anas carolinensis
17 May 2022 1630 × bekeken

Mechelen - Zennegat  ·  Ludo Van Dorst

Zat vrij ver.  Bovendien moeilijk te zien vanwege de veelvuldige begroeiing langs de kant van de kreek. Slechts een opening van enkele meters. Na zeer lang wachten toch een povere foto kunnen maken.


Bergfluiter
Phylloscopus bonelli
2
8 May 2022 2690 × bekeken

Herselt - Hertberg  ·  Ludo Van Dorst


Roodstuitzwaluw
Cecropis daurica
4
23 April 2022 3643 × bekeken

Zeebrugge - De Fonteintjes  ·  Joachim Pintens

Gisteren weer eens naar de telpost gegaan, eigenlijk zonder al te veel verwachtingen. Het werd een absolute topdag. Krenten waren 4 Reuzensterns, 2 Lachsterns, 2 Morinelplevieren, Bonte Kraai, 2 Draaihalzen langsvliegend en... 2 Roodstuitzwaluwen! Deze kwam netjes langs en was gelukkig tijdig opgepikt waardoor dit beeld mogelijk werd. Ik ben er wel fier op :-)

Zanggors
Melospiza melodia
27 February 2022 2281 × bekeken

Prosperdorp  ·  Ludo Van Dorst

Zanggors
Melospiza melodia
1
19 February 2022 2919 × bekeken

Prosperdorp  ·  Joachim Pintens

Zanggors
Melospiza melodia
20 February 2022 1327 × bekeken

Doel - Prosperdorp  ·  Tseard Mulder

Volop zingend, later prachtig te zien op de voederplek

Zanggors
Melospiza melodia
20 February 2022 1277 × bekeken

Doel - Prosperdorp  ·  Tseard Mulder

Zanggors
Melospiza melodia
19 February 2022 1422 × bekeken

Prosperdorp, BE  ·  Sven Valkenburg

Feedback?