Dutch Birding

Lachstern

Gelochelidon nilotica  ·  Gull-billed Tern

Datum 7 augustus 2014
Locatie Schagen
Fotograaf Fred Visscher Fred Visscher
Bekeken 12243 ×

Discussie

Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  7 augustus 2014  23:16, gewijzigd 8 augustus 2014  07:17

Wow, nu op drie plekken in NL toch, Schagen en twee plekken in Groningen?
Fred Visscher

Fred Visscher
 ·  7 augustus 2014  23:54

Wat je ziet in Groningen is vanaf 2006 al bezig; http://waarneming.nl/waar... en duiken ze in allerlei plasjes op rond Oude Pekela. De slaapplaats moet daar nog worden gevonden, maar het zou me ook niets verbazen als de jongens slapen op de buizen die daar in het water liggen. De vogels van Balgzand foerageren tot aan Oterleek en misschien nog wel wat verder.
Fred Visscher

Fred Visscher
 ·  8 augustus 2014  10:03

Ik heb de ringgegevens nog niet binnen, maar het zou mij verbazen als dit toch een 2kj blijkt te zijn. Ze worden nu voor het derde jaar gekleurringd en zoals ik verwachtte dook er vorig jaar geen adult uiterlijk op met kleurringen; http://waarneming.nl/soor... Dit jaar, en zoals ik verwachtte, zie je wel waarnemingen van gekleurringde vogels met adult uiterlijk; http://waarneming.nl/soor... Kortom een 2kj zou nog veel leuker zijn...
Klaas van Dijk

Klaas van Dijk
 ·  8 augustus 2014  21:26

Prachtige foto, wat is er precies bekend over de slagpenrui bij Lachstern?
Fred Visscher

Fred Visscher
 ·  8 augustus 2014  23:44

Daar is niet veel over bekend denk ik Klaas. Maar een mooie vergelijking tussen een adult en de twee gekleurringde vogels die ik vandaag en gisteren fotografeerde heb je natuurlijk net kunnen zien bij mij op facebook. Er zijn natuurlijk meerdere sterns die pas bij 4kj echt adult zijn..., en ik denk dat dat ook bij Lachstern het geval is.
Fred Visscher

Fred Visscher
 ·  9 augustus 2014  11:44

Ik heb zelf maar wat speurwerk gedaan omdat ik de ringgegevens nog niet heb ontvangen. Ik vond deze foto van Eric en die toont aan dat ik gelijk heb; http://waarneming.nl/foto... Dit is dezelfde vogel die ik gisteren fotografeerde en ook netjes op dezelfde locatie als in 2012; http://waarneming.nl/foto... en in bezit van een fraai jong; http://waarneming.nl/waar... Feit is dus dat de jonge vogels 1 jaartje overslaan om vervolgens (in hun derde kalenderjaar en met nog iets afwijkend kleed tov 4kj+) het jaar daar op mee te vliegen naar het broedgebied in Duitsland!
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  28 augustus 2014  06:34

Nog wat ring documentatie http://waarneming.nl/waar...
Peter de Knijff

Peter de Knijff
 ·  28 augustus 2014  08:21

Over de rui van Lachsterns is juist aardig wat bekend. Pyle, Cramp en Glutz (maar vooral Pyle) geven goede informatie, maar het kan altijd beter. Daarnaast, laat je niet voor de gek houden door het sterke contrast tussen de donkere buitenste 3 en de daaropvolgende, grijzere, 2 pp's. Kan, zoals bij veel sterntjes door normale slijtage worden veroorzaakt waardoor het lijkt alsof er drie generaties pp's zijn. Ook moet er een zeer gedegen studie van Anja van der Niet zijn (zeker 25 jaar geleden), die alle Lachsterns over de hele wereld uitvoerig heeft bekeken. Moet vast nog ergens in Naturalis rondzwerven (sowieso jammer dat daar nooit veel mee gedaan is in het openbaar).
Nils van Duivendijk

Nils van Duivendijk
 ·  28 augustus 2014  20:56

Nou Peter kijk maar naar de corresponderende handdekveren in dit geval, dat contrast lijkt toch wel door verschillende ruigolven te zijn ontstaan. Pyle geeft inderdaad veel info maar Pyle baseert zich waarschijnlijk vooral op de Amerikaanse populatie en het zou kunnen zijn dat de ruistrategie van de Euraziatische Lachsterns daar wat van afwijkt. Een eerste analyse mbv meer materiaal van bewezen 3kj's van Fred lijkt voor dat idee iig aanleiding voor te geven. Iets dergelijk is o.a. van Amerikaanse en 'onze' Zwarte Stern bekend.
Fred Visscher

Fred Visscher
 ·  28 augustus 2014  21:47

In de komende jaren zal ik doorgaan met bewezen 3kj vogels (en volgend jaar 4kj vogels..) te vereeuwigen in vlucht. Peter ik lees dat je het over de 3 donkere buitenste 3 pennen hebt, dit klopt niet, alleen p6 7 en 8 zijn donker. Dus p9 en 10 zijn ook lichter zie ook de hele serie van deze 3kj; http://waarneming.nl/waar... Mijn tweede zie je hier; http://waarneming.nl/waar... en nummer drie hier; http://waarneming.nl/waar... Alle adulten die ik dit jaar waarnam hadden keurig p1 geruid in augustus. Sommige p2 ook of was net gedropt..
Rik Winters

Rik Winters
 ·  28 augustus 2014  21:51

In het boek van Klaus Malling Olsen Hans Larson staat het ruigedrag beschreven. Vrij klassiek patroon voor sterns: binnenste handpennen in broedgebieden, rest na de trek in overwinteringsgebieden gevolgd door een incomplete tweede ruigolf in de overwinteringsgebieden. Dat levert een patroon op als bij deze vogel: p1&2 nieuw, p3 ontbreekt (actieve rui in/nabij broedgebieden), p4-5(6) tweede 'wintergolf', p(6)7-10 eerste 'wintergolf'.
Rik Winters

Rik Winters
 ·  28 augustus 2014  21:52

Zou het trouwens wel erg leuk vinden om het werk van Anja van der Niet te lezen. Peter, mocht je dat boven water kunnen krijgen, dan houd ik me aanbevolen!
Rik Winters

Rik Winters
 ·  28 augustus 2014  22:01

En omdat het zo leuk is: na het bekijken van andere foto's van deze vogel: p5 lijkt een stuk verser dan p4. Dat zou het gevolg kunnen zijn van 'naijlen' van de tweede wintergolf na de voorjaarstrek, dwz: die veer is dan na de voorjaarstrek in de omgeving van de broedgebieden vervangen. Een vergelijkbaar fenomeen is soms ook te zien bij (onvolwassen) fuscus kleine mantelmeeuw. Die kan in het voorjaar soms op twee plekken in de handvleugel actieve rui laten zien. Zou inderdaad een fenomeen kunnen zijn dat specifiek is voor niet-broedende (onvolwassen) vogels, ivm processen die rui tegengaan als voorbereidingen voor broeden gemaakt worden (fysiologisch).
Fred Visscher

Fred Visscher
 ·  20 augustus 2015  14:04, gewijzigd 20 augustus 2015  15:26

Naar aanleiding van deze vogel; http://waarneming.nl/waar... ben ik ondanks de al bekende documentatie zelf maar even een onderzoekje gestart. Ik heb daarvoor contact gelegd met Kate Goodenough uit Amerika; https://www.linkedin.com/... omdat zij al 6 jaar onderzoek doet naar de soort in San Diego (kortom, know how zat..). Ik heb haar gevraagd om eens naar "mijn" 2ekj vogel te kijken en te beoordelen of ik het goed heb. Haar antwoord was ja, en dit kleed was idd gelijkend aan een foto van een geringde vogel van haar in vlucht. Op het internet was het flink zoeken naar het enige exemplaar van de Euraziatische Lachsterns in eerste zomer kleed dat ik kon vinden(even scrollen); http://www.hawar-islands.... Deze foto is gemaakt in oktober, juvenielen zijn in die maand nog vrijwel onveranderd; http://waarneming.nl/waar... En omdat ik vorig jaar drie geringde (dus bewezen) 3ekj vogels heb gefotografeerd liet ik die ook zien aan Kate. Haar opmerking was direct; Zeer interessant Fred!!, de populatie van San Diego die ik onderzoek zijn dus als 3ekj al volledig adult! Ik moest toen gelijk denken aan de post hierboven van Nils. Hij oppert dat Pyle zich waarschijnlijk baseert op de Amerikaanse populatie (ik denk nu hetzelfde.. ;-)). Want kom op; hoe groot is nu de kans dat ik drie 3ekj vogels op de foto zet met duidelijk onvolwassen kenmerken en dat juist aleen die drie exemplaren afwijken van de rest. Puff, ik denk dat ik een grotere kans heb om geraakt te worden door de bliksem om eerlijk te zijn. Kortom ik durf stiekem al wel te verklappen dat net als bij de Amerikaanse en "onze" Zwarte Sterns de ruistrategie ook verschilt tussen de Amerikaanse en "onze" Lachsterns. Natuurlijk kom ik stellig over nu en moet dit verder uitgezocht gaan worden dat zal enkel niet door mij gebeuren.., maar die interesse zou bij sommige figuren toch gewekt moeten zijn na mijn bevindingen zou je zeggen...:-)
Peter de Knijff

Peter de Knijff
 ·  20 augustus 2015  15:20

Erg leuk Fred, en qua Pyle lijkt je gelijk te hebben. Iemand moet toch eens in Naturalis op zoek naar die scriptie van Anja (o.l.v. Mees en Smeenk, als ik me niet vergis.
Klaas van Dijk

Klaas van Dijk
 ·  21 augustus 2015  10:28

hoi Fred, erg leuk dat je dit zo goed hebt uitgezocht. Wellicht een idee om je bevindingen & foto's om te werken tot een (korte) bijdrage voor het tijdschrift Dutch Birding? Er staan regelmatig bijdragen in DB over sterns, m.i. past dit er prima bij. M.i. zijn er vast meer voorbeelden van dit soort verschillen in ruistrategie tussen beide populaties die gewoon niet / niet goed zijn gedocumenteerd. Een eerste stap kan dan zijn om je foto's goed te documenteren d.m.v. een kort stuk in bijvoorbeeld Dutch Birding. Komt trouwens hier wederom het grote belang naar voren dat er geringde vogels rondvliegen waarvan herkomst en leeftijd precies bekend is. Want anders had je dit nooit kunnen vaststellen.
Fred Visscher

Fred Visscher
 ·  21 augustus 2015  14:58

Ja Klaas, maar dan kleurringen welteverstaan, de eerste metalen ring moet bij een Lachstern nog afgelezen worden denk ik... En een kort stukje zou zo nog maar eens kunnen in de toekomst :-)
Klaas van Dijk

Klaas van Dijk
 ·  22 augustus 2015  08:59

Kan m.i. gewoon een kort stukje worden. En natuurlijk heb je gelijk dat het ging om gekleurringde Lachsterns, excuses dat ik daar wat onduidelijk over was. DB is m.i. een prima medium voor dit soort korte stukjes met nieuwe kennis over leeftijden (etc.).
Fred Visscher

Fred Visscher
 ·  31 augustus 2015  10:44

Peter ik heb zojuist contact gehad met Naturalis, ze zullen op zoek gaan naar de scriptie van Anja. Dat wordt nog even goed zoeken tussen de flinke archieven van Smeenk en Mees was de opmerking.. Ik kom er op terug zodra het boven water is.
Fred Visscher

Fred Visscher
 ·  2 augustus 2017  20:07

In 2015 en 2016 is het mij  helaas niet meer gelukt om een 3kj te vereeuwigen maar vandaag had ik weer eens succes en documenteerde een vierde exemplaar. Hier drie pagina's met mijn verzameling 3kj vogels waaronder het ex van vandaag (zie die overeenkomsten..!).

Gert Ottens

Gert Ottens
 ·  2 augustus 2017  21:40

Dan wordt het nu tijd voor een stukje in Dutch Birding;-)

Fred Visscher

Fred Visscher
 ·  2 augustus 2017  21:49

👍👌

Rob Belterman

Rob Belterman
 ·  2 augustus 2017  23:22

Ik heb bij de zandwinning in Alteveer op 30/07/2017 een 3 kj gefotografeerd. Antwoord van het ringproject:

links: grün über grün und rechts: weiß über weiß 
Der Vogel "GGWW" wurde beringt am 30.6.2014 in der Kolonie als Küken, wurde gesehen in NL vom 27.8. - 31.8. in Berkel en Rodenrijs - Nieuwe Droogmakerij Polder [ZH], Lansingerland (gemeente)!, dann wieder 2016 in der Kolonie Neufelderkoog-Vorland und nun wieder in NL !

Fred Visscher

Fred Visscher
 ·  2 augustus 2017  23:28, gewijzigd 2 augustus 2017  23:32

Dat is 4kj en die zijn volwassen dus als adult.

De vogel rechts in beeld, en een fraaie adult :-) https://waarneming.nl/fotonew/5/14449205.jpg

Fred Visscher

Fred Visscher
 ·  10 augustus 2017  10:05

Dat een 3ekj niet in de buurt komt van een adult qua kleed heb ik inmiddels wel duidelijk gemaakt. Een 4ekj (adult dus..) deed gisteren leuk mee, hier een compilatie van een 4ekj voor geïnteresseerden..!

Fred Visscher

Fred Visscher
 ·  28 augustus 2017  21:00, gewijzigd 28 augustus 2017  21:06

Vandaag vond ik mijn vijfde 3ekj Lachstern die uiteraard niet afweek qua rui van mijn andere vier 3ekj exemplaren. Slechts 1 keer zag ik de vogel een geringde juveniel voeren, het zal dus om een man gaan (vrouw is negen van de tien keer de vogel die voert en vaak is de man zelfs niet eens meer in beeld..). Wat het extra leuk maakt is dat er nog nooit is aangetoond dat 3ekj vogels ook broedvogels kunnen zijn. Twee jaar terug is er voor het eerst een 4ekj gefotografeerd in Duitsland met jong maar dit is pas echt uniek..!!

Leuk detail is overigens dat de 3ekj van vandaag eerder door mij werd ontdekt als juveniel dichtbij mijn huis in Twisk. Lachsterns zoeken altijd de plekken op waar ze als juveniel door moeders mee naar toe zijn genomen tijdens de zomer periode, ik heb hier veel voorbeelden van gezien..!

Tiemen De Smedt

Tiemen De Smedt
 ·  20 juli 2018  09:57

Gisteren pleisterden er 2 adulte vogels op het Noordelijk Eiland in Wintam. Minstens 1 ervan was ge(kleur)ringd: links: groen; rechts: rood (onderaan) en geel.

Wie kan er gecontacteerd worden om meer informatie over deze vogels te krijgen?

Wim Wiegant

Wim Wiegant
 ·  20 juli 2018  12:25

Fred, ik neem aan dat je bedoelt dat het om een vrouw gaat ...? Anders is de redenering onbegrijpelijk.

Fred Visscher

Fred Visscher
 ·  20 juli 2018  13:29

Ja Wim, geinig hé :-)

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?