Dutch Birding

Poelsnip

Gallinago media  ·  Great Snipe

Datum 28 april 2015
Locatie Maas, Broekhuizen, Limburg
Fotograaf Arnoud B van den Berg Arnoud B van den Berg
Bekeken 8136 ×

Discussie

Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  29 april 2015  15:39

Hallo Arnoud: voor de "fanatieke vogelaars" — uit de auto & vanaf de weg gefotografeerd neem ik aan?
Jaap Denee

Jaap Denee
 ·  29 april 2015  15:53

Uiteraard, Jan Hein. Dit is wat veel "fanatieke vogelaars" absoluut van "de fotografen" kunnen leren: rustig afwachten (vanuit de auto) levert uiteindelijk de mooiste waarneming op. Maar het is zo dom om in hokjes als 'vogelaars' en 'fotografen' te denken, dus vergeet maar wat ik schreef.
Peter de Knijff

Peter de Knijff
 ·  29 april 2015  16:45

Errug fraai Arnoud. Hokjes denken is niet zo dom, heel veel huidige fotografen en vogelaars denken dat alle vogels even tam zijn, begrijpen vogelgedrag volstrekt niet, en gunnen hun collega's het licht in de ogen niet. En die meerderheid wordt meer en meer bepalend voor de gehele groep, helaas. Neemt niet weg dat er ook goede en welwillende tussen zitten.
Julian Bosch

Julian Bosch
 ·  29 april 2015  17:53

Heel fraai arnoud!!
Lubbert Spaansen

Lubbert Spaansen
 ·  29 april 2015  18:21

Super! heel mooi! Ik blijf gewoon van het goede uitgaan van een ieder. We zijn niet allemaal gelijk top in het vogelen natuurlijk dit moet je leren en als je tp mensen rustig uitleg geeft over het hoe en wat dan geeft dat resultaat in dat men zich meer kan gedragen richting de vogels , Helaas zie ik vaak achteraf gezeur en tp bij een misstap zijn het vaak de zelfde die anderen op gedrag aanspreken dusssss. Op internet zijn we allemaal helden ;)
Vincent Hart

Vincent Hart
 ·  29 april 2015  22:41

Ach, de tijden dat elke zeldzaamheid nog in volstrekte harmonie (onderling, jegens de vogel en het omringende natuurschoon) gefotografeerd werd, zonder ook maar één wanklank ... Waar zijn ze gebleven?
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  29 april 2015  22:54, gewijzigd 29 april 2015  23:09

Ik zag dat de soort maar liefst voor minimaal 64!! RBA leden nieuw was, ongelooflijk (wist niet dat die zo lang niet twitchbaar was geweest).
Wim Wiegant

Wim Wiegant
 ·  30 april 2015  00:32

Beste Vincent, in 1985 werd ik al als wandelaar op weg naar mijn eerste Steppevorkstaartplevier nadrukkelijk niét op weg geholpen door een boswachter, omdat hij zei dat 'die soortenjagers altijd met auto's door de duinen rijden'. Dus de tijden van volstrekte harmonie zijn echt al een tijdje achter ons ...
Steven Wytema

Steven Wytema
 ·  30 april 2015  05:24

Aanhakend op Max: Poelsnip is nou typisch een soort waarvan de CDNA graag foto's ziet, dus als men van reeds aanvaarde gevallen nog wat fotootjes heeft liggen. ..http://www.dutchavifauna.... -> graag!
Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  30 april 2015  11:23, gewijzigd 30 april 2015  11:40

@Max: heb ook een handvol mooie waarnemingen in het geheugen opgeslagen (laatste alweer in vorige eeuw). Ging er daarom pas heen toen ik me na het horen van Dicks opname realiseerde dat de zang van een doortrekker iets speciaals was om op te nemen (een van de volgende boeken van Sound Approach behandelt 'waders'): zie de geluidengalerij, ook voor hoe het met het fotograferen ging. Met dank aan Mariet Verbeek, Edward Minnaar, Dick, Marten en anderen!
Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  30 april 2015  11:23

Juist bij zulke fraaie foto's is het belangrijk temelden hoe ze gemaakt zijn als les voor iedereen. Blijkbaar hebben mensen uit de foto's van maandag geconcludeerd dat je er gewoon op af kon lopen (200 waarnemers hadden kunnen vertellen dat het niet zo was). Ik ben nog steeds heel blij met een baltsende Poelsnip als nieuwe soort in plaats van de verwachte vogel-in-vlucht door een "organised flush" of een langsvliegende schim in het donker!
Davy Bosman

Davy Bosman
 ·  30 april 2015  12:21

@Arnoud: Welke eeuw wil je precies bedoelen met de vorige eeuw? In Vlaanderen beginnen we ons namelijk af te vragen of jij misschien niet de highlander bent? Vergelijk zelf maar? http://www.dutchbirding.n... http://www.mattsmovierevi... Hier bij mij thuis gaan de rolluikjes alvast naar beneden! Dat begrijp je wel!
John van der Graaf

John van der Graaf
 ·  1 mei 2015  00:34

@ Jan Hein, Ivo e.a. Voor de juiste toedracht over wat er zich nu precies heeft afgespeeld op de Poelsnip locatie afgelopen dinsdagochtend, was het denk ik beter geweest, om eerst eens goed navraag te doen bij de melders van het eerste uur, alvorens met een oordeel te komen. Feit is, dat Wim Kolber en ik de DBA alert doorkregen, op nog maar een half uur rijden van de locatie. Bij aankomst zo'n vijf auto's en ongeveer acht waarnemers op de dijk langs de Maas. Wij kenden de locatie niet en zelf had ik alleen wat foto's vd vogel gezien, die daags er voor waren gemaakt, niet vd waarnemers achter de afzetting. Automatisch loop je dan naar de groep toe, groet iedereen. Hierna kregen wij uitleg, waar de vogel het eerst gezien was en uiteindelijk was ingevallen: dat bleek zo'n 30 meter, of minder voor ons te zijn. Nou spannend dus; wanneer zouden wij hem te zien krijgen. Na een half uur werd er geopperd om te gaan kijken (zou ie wel in de vegetatie zitten? vroeg men zich af): hoe in vredesnaam, vroeg ik mij hardop af wil je dat doen zonder verstoring. Als je behoedzaam de bewuste vegetatie wat beter wil scannen, dan hooguit pal langs het Maaswater. Je voelde dat niemand veel trek had in zo'n risicovolle aktie, totdat iemand zei: "dan ga ik wel". Achteraf gezien, denk ik dat we dat met zijn allen niet hadden moeten laten gebeuren: ik zie dat dan ook als een leermoment. De waarnemer, liep eerst paar passen langs de Maas, maar liep toen ineens omhoog naar en links achter de vegetatie en kort hierna met grote passen er dwars doorheen: ik was met stomheid geslagen en ja hoor bij de laatste meter knalde de snip omhoog en zeilde de Maas over: God wat een feest, maar niet heus. Ik was daarna meer bezig met hoe wij in vredesnaam die Poelsnip weer behoorlijk in beeld konden krijgen en besloot met Wim, om met de auto het pondje te nemen naar de andere oever: daar vond ik de vogel terug en heb de waarneming geupload. De snip is daar zeker nog een uur gebleven en toen ook gehoord door andere waarnemers, voordat ie weer terugvloog naar het plasje. Ps ik denk dat de betreffende waarnemer zich ook rotgeschrokken is en dit in het vervolg wel uit zijn hoofd zal laten. Groeten van John, natuur- en vogeliefhebber en zoals tegenwoordig vrijwel alle vogelaars, ook foto's makend, to remember Ps2 eind goed al goed, met als beloning de prachtige foto's die "fotograaf"
John van der Graaf

John van der Graaf
 ·  1 mei 2015  00:38

:-) Arnoud maakte.
Vincent Hart

Vincent Hart
 ·  1 mei 2015  08:51

@JH: Uit de foto's van maandag kun je toch onmogelijk een andere conclusie trekken dan dat de vogel op afstand bleef en niet uit de vegetatie kwam? Het contrast tussen die foto's en de fantastische platen van zaterdag en zondag is toch overduidelijk?

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?