Dutch Birding

Scarlet-banded Barbet

Capito wallacei

Datum 13 August 2015
Locatie Plataforma, Peru
Fotograaf Lieven De Temmerman Lieven De Temmerman
Bekeken 9054 ×

Discussie

Hans Westerlaken

Hans Westerlaken
 ·  7 September 2015  17:02

Fantastisch, Lieven ! Ik was blij, dat ik er naast stond ! Een verslag over de modderige trip naar de Scarlet-banded Barbet valt te lezen op Starlingreizen.be via deze link http://www.starlingreizen...
Herman van Oosten

Herman van Oosten
 ·  8 September 2015  10:26

Gaaf! Ben je nog de Sira ingewandeld of is dat voor een volgende keer?
Lieven De Temmerman

Lieven De Temmerman
 ·  8 September 2015  10:47

Close but no cigar! Logistiek kregen we het er niet ingepast... Jammer maar helaas, en zo blijf je nog wel een tijdje de enige laaglander, samen met Raoul, die de Sira heeft bezocht. Het hielp ook niet dat Sira Curassow enkel in de noordelijke Sira wordt gezien, en de Barbet enkel in de zuidelijke Sira... kiezen of delen en dus maar houden voor de volgende keer!
Herman van Oosten

Herman van Oosten
 ·  8 September 2015  13:33

Gaaf man, dan drie weken Sira! t Zuiden is recent natuurlijk wel goed uitgeplozen door de LSU mannen -tijd om op een andere plek te gaan kijken. Er moet meer zitten, daar op die rug!
Remco Hofland

Remco Hofland
 ·  9 September 2015  16:47

Ik denk dat voor mij de White-masked Antbird en Red-billed Ground-cuckoo wel wat hoger scoren ... die Ground-cuckoo, is daar een plek voor tegenwoordig? Ik moet er per slot van rekening nog 'maar' 2 in Zuid-Amerika (waarbij ik voor het gemak alleen Neomorphus tel). Overigens ben ik benieuwd of ze ooit nog wat gaan doen met ssp dulcis en australis van de Rufous-vented Ground-cuckoo ... tamelijk lastig wetenschappelijk onderzoek doen aan soorten die nagenoeg nooit waargenomen worden ... hoewel, dat heeft men er niet van weerhouden om de (zelden tot nooit waargenomen) Red-crested Woodpecker en White-rumped Woodpecker van Java te splitten.
Lieven De Temmerman

Lieven De Temmerman
 ·  9 September 2015  21:45

Er is denk ik geen gegarandeerde plek voor Red-billed Ground-cuckoo (gegarandeerd in de zin dat je hem op zijn minst hoort), maar wellicht is Explornapo een goeie start. Rufous-vented ssp. australis is denk ik vrij goed te doen in de Manu: http://observado.org/waar... . Lijkt me niet echt soort-status waardig, als je hem vergelijkt met bvb de Panama beesten die aan de andere kant van de range zitten. De dulcis in Brazilië is mij onbekend. Zijn daar veel waarnemingen van? White-masked Antbird staat voor mij iets lager in de ranking, lijkt me vrij goed te doen, en op de Antbird-pop-poll staat hij bij mij nog een eindje onder alle Rhegmatorhina's, Pale-faced, Wing-banded en Ocellated Antbird en zelfs 'maar' gelijk aan de Bare-eyes...
Dušan Brinkhuizen

Dušan Brinkhuizen
 ·  14 September 2015  00:28

Net terug van een Red-billed Ground-cuckoo search in Ecuador. Een aardige claim maar zonder documentatie. Drie dagen op pad geweest met Shuar in spectaculair terrafirme maar uiteraard niks gezien. Wel hele bizarre meerval-achtige moddderkruipers voor lunch... Ik denk dat pucheranii het vaakst wordt gezien/camera traps in Brazil. Diego Calderon had er recent eentje in Mitu, Colombia. White-masked Antbird is goed te doen op de juiste plek (Jonas Nilsson; 2 trips 2x raak), maar plan wel een paar dagen kamperen want een ant-swarm vinden is het beste. Had Herman van Oosten niet eentje op een "nieuwe" plek? Barry heeft ook een plek langs Pastaza maar die houdt blijkbaar alles geheim (ook zo in het begin met deze barbet-site). Zeer gave soorten geplaat Lieven ;-)
Lieven De Temmerman

Lieven De Temmerman
 ·  14 September 2015  07:19, gewijzigd 14 September 2015  07:20

White-masked Antbird moet goed te doen zijn vanuit San Lorenzo. De Starling groep die ik in Plataformas tegenkwam (olv David Vandenschoor), is daar in geslaagd nadat ze de Barbet zagen. En dat ligt inderdaad bijna aan de Rio Pastaza... Gewoon even op de boot van Yurimaguas naar San Lorenzo (2 dagen, dacht ik), en dan vanuit het stadje recht de jungle in iedere dag (of een vliegtuigje charteren vanuit Iquitos). Bij die Ground-cuckoo van Diego is het zonde dat hij geen foto's heeft, maar de geluidsopnames van de billsnapping zijn al behoorlijk indrukwekkend! Ik ga toch eerst in de buurt van Iquitos proberen tot je er eentje aan de wormen hebt gekregen zoals de Gnatpitta onlangs, Dusan ;-)
Herman van Oosten

Herman van Oosten
 ·  14 September 2015  09:54, gewijzigd 14 September 2015  09:55

Inderdaad Dusan, in 2006 waren we op vakantie in Noord-Peru & vonden we White-masked Anitbird op een plek waar in de jaren '70 Orange-throated Tanager was gezien. Die zaten er nog steeds in 2006 -tot ons genoegen! Voor de liefhebber: van Oosten, H.; Beunen, R.; van de Meulengraaf, B.; van Noort, T. 2007. White-masked Antbird Pithys castaneus and Orange-throated Tanager Wetmorethraupis sterrhopteron at a new location in Amazonas, Peru. Cotinga 28: 79-81.
Lieven De Temmerman

Lieven De Temmerman
 ·  14 September 2015  10:10

Op vakantie...? ;-) Is die plek nog te bereiken, Herman? Lijkt me dat de locals daar geen toeristen meer verwelkomen, o.m. door wedijver en jaloezie tussen 2 dorpen (ene dorp kan het niet hebben dat andere dorp geld binnenkreeg van vogelkijkers die de Tanager wilden zien). En zaten beide vogels (antbird en tanager) ongeveer op dezelfde plek...?
Herman van Oosten

Herman van Oosten
 ·  14 September 2015  10:22

Dag Lieven, de plek waar wij OTT hebben gezien is niet de Penas Blancas plek waar jij (onbewust?) naar verwijst; daar liep het uit de hand en die plek is sinds een jaar of 15 verre van gezellig. Vandaar dat we op een andere plek gingen zoeken, en dat is net zo spannend! En veel gezelliger: het hele dorp liep met ons mee, een mens of 50. Ja, we hebben beide soorten op min-of-meer dezelfde plek gezien, maar ik moet zeggen dat een vervolgreis naar die plek geen WMA opleverde (gelukkig wel de OTT).
Dušan Brinkhuizen

Dušan Brinkhuizen
 ·  15 September 2015  03:19

Interessante WMA waarneming Herman! Helemaal omdat je de vogel niet in varillal-habitat hebt waargenomen. In Ecuador waar OTT redelijk algemeen is (Rio Nangaritza) heb ik helaas alleen White-plumed, Bicolored en Haiy-crested bij antswarms gehad... ben nog steeds opzoek naar white-sand in Ecuador, en op basis van recente indianen-geruchten kom ik steeds dichterbij ;-)
Herman van Oosten

Herman van Oosten
 ·  15 September 2015  08:30

Ja dat was verrassend inderdaad! In het stuk van Lane et al., over de herontdekking van deze soort, staan ook enkele waarnemingen van vogels die niet strikt in varillal zaten, meen ik. Overigens was 'ons' habitat wel karig bedeeld met nutriënten: dunne, lage boompjes. Dus wat dat betreft vertoont het zeker overeenkomsten met de statuur van white-sand bos. Succes met de jacht naar white-sand, en dat je maar een nieuwe Zimmerius moge vinden!
Garry Bakker

Garry Bakker
 ·  16 September 2015  17:26

Als je het over de duvel hebt, heet nieuws uit de Sira.
Herman van Oosten

Herman van Oosten
 ·  16 September 2015  17:57

Tja, mooi dat de curassow gefilmd is, maar ornithologisch niets spannends -lijkt me zo. Ze weten de media te vinden, die Britten, en dat is ook wat waard voor bewustwording &c!
Garry Bakker

Garry Bakker
 ·  16 September 2015  19:27

Het is niks waard want zodra ze de kans krijgen zagen ze ook daar het bos gewoon om, Herman!
Herman van Oosten

Herman van Oosten
 ·  16 September 2015  19:56

Ja, ideale hoogte voor koffie -en koffie is wel wat waard ;-)
Remco Hofland

Remco Hofland
 ·  2 May 2022  16:18, gewijzigd 2 May 2022  17:00

In 2019 heb ik dan eindelijk zelf de tocht naar Plataforma (Cordillera Azul) ondernomen en van de hierboven genoemde soorten o.a. Scarlet-banded Barbet, Golden-backed Mountain-Tanager, Long-whiskered Owlet en White-masked Antbird in de kijker kunnen bewonderen. Andere goodies bestonden uit de door mij al jaren vurig gewenste Striped Owl, Marvelous Spatuletail, White-faced Nunbird, Rainbow Starfrontlet, Junin Grebe, Black (‘Junin’) Rail, Blue-browed Tanager en mijn 7.000-ste soort, de Yellow-throated Spadebill.

Niet om te pesten Lieven, maar mijn absoluut hoogtepunt van de reis was denk ik toch wel de ten tijde van jouw Scarlet-banded Barbet-foto nog niet ontdekte Cordillera Azul Antbird (en anders was het deze)! Andere hoogtepunten bestonden uit het overwinnen van mijn vliegangst door toch gewoon in een klein k*tvliegtuigje te stappen (en het geweldig te vinden), en ook de beruchte weg van Bellavista naar Flor de Café viel mee ;-)

Absoluut dieptepunt was het reisgezelschap. De Peruaanse gids en chauffeur uitgezonderd, die waren top.

Wim Wiegant

Wim Wiegant
 ·  2 May 2022  20:14

Remco, wat was er mis met het reisgezelschap...?

Remco Hofland

Remco Hofland
 ·  3 May 2022  09:12

Daar praat ik je wel over bij bij een leuke twitch Wim, dat kan ik hier niet zo even in twee zinnen beschrijven ...

Teus Luijendijk

Teus Luijendijk
 ·  3 May 2022  20:29

Ik word nu ook wel erg nieuwsgierig...! 

Lieven De Temmerman

Lieven De Temmerman
 ·  5 May 2022  10:20

Dag Remco,


je pest mij er niet mee, maar het steekt inderdaad wel een beetje! Het niet-zien van de antbird is op zich geen ramp of schande, wat je niet weet wat er is, doe je ook meestal minder moeite voor... Maar ik had die toch ook wel heel graag zelf ontdekt! Het zien van de Barbet op de eerste volle ochtend, de algehele vermoeidheid na 2 weken onafgebroken doorduwen, en vooral de trail (als je het een trail kan noemen: putten van een meter diep door ezels / paarden, waar je zo je voet in omslaat) om aan goed bos te komen, hebben mij er echter niet toe aangezet om hard mijn best te doen, daar in Plataformas, na het zien van de barbet...


En ik ben nu ook wel benieuwd naar verhalen over het gezelschap :-) 

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?