Dutch Birding

Gekraagde Roodstaart

Phoenicurus phoenicurus  ·  Common Redstart

Datum 18 October 2015
Locatie Rockanje
Fotograaf Norman Deans van Swelm Norman Deans van Swelm
Bekeken 7967 ×

Discussie

Jaap Denee

Jaap Denee
 ·  22 October 2015  09:55

Ik zie het niet, Norman. Zou je wat tekst en uitleg willen geven, anders ben ik genoodzaakt om hem -voorzien van een vraagtekentje- als "Radioactive Robin" in de determinatiemap te plaatsen. :)
Norman Deans van Swelm

Norman Deans van Swelm
 ·  22 October 2015  13:13

Cramp, deel deel V, plaat 50, fig 11: 1st ad male fresh (1st autumn). Als je wilt stuur ik gibraltariensis ter vergelijking Jaap.
Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  22 October 2015  13:36, gewijzigd 22 October 2015  22:06

@Jaap: als de fotograaf er geen Gekraagde Roodstaart Phoenicurus phoenicurus van wil maken, dan zou ik de foto inderdaad met ? naar de categorie determinatie schuiven. Hoe een 1w mannetje phoenicuroides er echt uitziet, kan men bekijken in DB 27: 171-194, 2005, met uitleg over de beslissende kenmerken in spatiëring van handpennen...:); in dat artikel staan ook foto's van 1w vrouwtje phoenicuroides, die de rode kleuren van deze vogel mist. Meer foto's van eerstejaars mannetje phoenicuroides zijn te bewonderen in DB 34: 428-429, 2012.
Norman Deans van Swelm

Norman Deans van Swelm
 ·  22 October 2015  13:45

nee Arnoud dat doet de fotograaf niet maar ik wil met alle liefde best een Gekraagde Roodstaart sturen hoor. Misschien wil jij er dan een van een P.moussieri in vergelijkbaar kleed bij zetten?
Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  22 October 2015  22:52

Ik geloof niet in een Oosterse Zwarte Roodstaart, maar voor een Gekraagde lijkt me o.a. die keel toch echt te donker? Lijkt als twee druppels water op deze vogel: http://ibc.lynxeds.com/ph... Ook hier is een (niet zo) roodachtige Zwarte Roodstaart te vinden: http://www.portlandbirdob...
Norman Deans van Swelm

Norman Deans van Swelm
 ·  23 October 2015  12:57

De gelijkenis met de vogel van Lissabon is inderdaad treffend Jan Hein, incl. de twee-kleurige oogring. Door Cramp wordt de oogring van vrouwtjes en jonge vogels van de Iberische ondersoort aterrimus zelfs apart benoemd en als distinctly buff beschreven. Iberische Zwarte Roodstaart Ph.o.aterrimus daar moet Joaquin de hand in hebben gehad. Beankt Jan Hein!
Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  23 October 2015  16:10

Voor degenen die de status van P o aterrimus niet in het vizier hebben: het zou een nieuwe ondersoort zijn voor de Benelux en het is, volgens dezelfde Cramp, een standvogel van Portugal en Zuid-Spanje. Echter, de ondersoort wordt onder meer door Dickinson & Christidis (4e editie, 2014) niet meer erkend, valt nu onder de ook in ons land broedende P o gibraltariensis, dus daarmee wordt de CDNA een indiening bespaard.
Norman Deans van Swelm

Norman Deans van Swelm
 ·  24 October 2015  00:42

Ik probeer je te volgen Arnoud. Gisteren moest ik het beest nog Gekraagde Roodstaart noemen. Met hulp van Jan Hein ben ik op Iberische Zwarte Roodstaart uitgekomen. En schijn je je dood te schrikken want dat is en nieuwe ondersoort voor de Benelux te zijn! Maar gelukkig het is een standvogel (net als de Witkruintapuit vorig jaar) en Godzijdank Dickinson & Christidis (nooit van gehoord) erkennen hem niet meer! Dus CDNA, let op! Blijf kalm, kijk de andere kant op! Geen aandacht aan besteden! Het is alsof ik de 'Amsterdammers'van weleer hoor! Toch fijn dat het nog wel een Zwarte Roodstaart is. Pffft wat een opluchting. Patricia zal nu in Mexico van menig standvogel een trekvogel maken, let maar op. Speciaal voor jou heb ik vanmiddag nog een Pechorapieper opgeladen maar zo te zien is ie vanwege tegenwind nog onderweg.
Jaap Denee

Jaap Denee
 ·  24 October 2015  08:14

Misschien wil je die Pechorapieper nog een keer ‘opladen’, Norman? Er lijkt iets mis mee gegaan te zijn en het zou zonde zijn om iedereen die foto te onthouden.
Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  24 October 2015  10:42, gewijzigd 24 October 2015  21:29

@Norman: Dickinson is de editor van de Howard & Moore checklist, die in het colofon van DB-nummers staat vermeld. Iedereen mag zelf bepalen welke onderste soorten nog zijn te erkennen en herkennen. Ik zie dat 'de Duivendijk' (2010) aterrimus wel vermeldt, zelfs zowel voor Iberisch schiereiland als Noord-Afrika, terwijl Isenmann et al (Algerije; 2000) en Thévenot et al (BOU checklist Marokko; 2003) daarentegen stellen dat de vogels die in Noord-Afrika broeden tot 'onze' P o gibraltariensis behoren. Dus je hebt gelijk: het is moeilijk te volgen. En niemand kan je natuurlijk tegenhouden om deze vogel als aterrimus of phoenicuroides bij de CDNA in te dienen. PS: het zou leuk zijn als je een paar andere foto's van DEZE vogel kunt 'uploaden'.
Norman Deans van Swelm

Norman Deans van Swelm
 ·  24 October 2015  23:40

Nou Arnoud ik mag toch hopen dat de CDNA de DBA site kan dromen en daar zelfstandig over kan beslissen? Dat zou zeker leuk zijn maar de vogel gunde mij slechts 1 foto en weg was ie! Ook niet meer terug kunnen vinden.
Geir Mobakken

Geir Mobakken
 ·  2 March 2024  16:36

Common Redstart.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?