Dutch Birding

Roodkeelnachtegaal

Calliope calliope  ·  Siberian Rubythroat

Datum 18 January 2016
Locatie Hoogwoud(NH).
Fotograaf Eric Menkveld Eric Menkveld
Bekeken 14286 ×

Discussie

Jaap Denee

Jaap Denee
 ·  18 January 2016  18:16, gewijzigd 18 January 2016  18:18

Was dit in de tuin, Eric, of is hij inmiddels in de steeg ook zo te doen? EDIT: ik zie het al op de foto’s op waarneming.nl: de steeg ligt ook vol met meelwormen en blijkbaar lukt het daar nu ook.
Jos Welbedacht

Jos Welbedacht
 ·  18 January 2016  19:00, gewijzigd 18 January 2016  20:07

Wel een hele mooie foto, Eric. Leuk ook om de leeftijdskenmerken (en die faultbar) goed te kunnen zien. En even in het algemeen over die meelwormen: ik weet niet of het eigenlijk verstandig is om nu ook meelwormen in de steeg neer te leggen. Niet direct omdat het ongevarieerd voedsel voor de vogel is, maar vooral omdat het neerleggen van meelwormen naar een moeilijk te controleren toeloop van fotografen zou kunnen leiden, met alle mogelijke gevolgen van dien. Als iedereen straks meelwormen gaat gebruiken kun je wachten op de eerste verstorings-meldingen. Zelf denk ik: prima om meelwormen neer te leggen op de eerste dagen, zodat er goede foto's gemaakt kunnen worden (voor determinatie en documentatie), maar daarna niet meer. Of zou het allemaal wel meevallen?
Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  18 January 2016  20:29

Lukraak rondstrooien lijkt me niet zo'n goed idee, maar ik weet even niet hoe je het kunt voorkomen, laat staan in goede banen leiden.
Lennart Verheuvel

Lennart Verheuvel
 ·  18 January 2016  21:44

De plaatselijke merel is anders erg in de weer om de roodkeel een gevarieerd dieet te bezorgen en hij zorgt tegelijk voor de nodige lichaamsbeweging! Volgens mij liggen er nu zoveel meelwormen dat ze er de eerste paar dagen wel mee vooruit kunnen, in de tuin lagen ook nog stapels, maar daar werd slechts mondjesmaat van gegeten.
Richard Reijnders

Richard Reijnders
 ·  19 January 2016  03:52, gewijzigd 19 January 2016  04:05

De pest is dat wilde vogels niet weten dat meelwormen heel slecht voor ze zijn. Omdat ze in de wilde natuur deze nooit tegen komen. Grappige is overigens dat die merel er dagen over heeft gedaan om te ontdekken dat dat lekker weg te happen voedsel is. Die roodkeelnachtegaal niet. Toch een geconditioneerd beest (escape) dus wellicht? Zie ook: https://www.google.nl/?gf... Die is op 18-1-2016 verwijderd. Gaan we nu niet wat heel erg ver? Dit riekt toch eigenlijk wel een beetje heel erg naar valsheid in geschrifte... :-(
Richard Reijnders

Richard Reijnders
 ·  19 January 2016  03:54, gewijzigd 19 January 2016  08:08

Voor alle duidelijkheid: hoeft natuurlijk helemaal niet om dezelfde vogels te gaan. In het geheel niet zelfs. Westkapelle en Hoogwoud liggen een heel eind van elkaar. Waar het mij om gaat is dat klaarblijkelijk iemand gisteren nattigheid heeft gevoeld en heeft gedacht "oeps, die advertenties moeten weg"..
Wim Wiegant

Wim Wiegant
 ·  19 January 2016  08:28

Uuh, maar als-ie is geconditioneerd op meelwormen, én hij kan ze al zo lang makkelijk herkennen (beter dan een Merel), én chitine is heel slecht voor 'm (volwassen insecten hebben een chitinepantser, dus dat lijkt een kleine beetje sterk), dan had hij nu toch een heel slechte gezondheid gehad ...?
Frank Neijts

Frank Neijts
 ·  19 January 2016  10:21

Meelwormen zijn niks anders dan keverlarven, zo zien ze er ook uit en die zijn voor 'nachtegalen' normaliter dagelijks voedsel. Die hoeven ze niet te leren kennen: vorm en beweging zijn voldoende om aantrekkelijk gevonden te worden. Dat een Merel ze aanvankelijk negeert zegt meer iets over die Merel ben ik bang ..:-)
Frank Neijts

Frank Neijts
 ·  19 January 2016  13:22

Je kunt die meelwormen wel 'gezonder' maken als je ze zelf (op)kweekt met allerlei gezond biologisch spul (groeten, fruit), eventueel nog bestrooid met een vitaminepreparaat en vooral pas vervelde larven en poppen gebruikt. Maar, ondanks dat we uit willen gaan van een wilde vogel, gaat het dan wel steeds meer op het verzorgen van een kooivogel lijken.. Lijkt me beter om maar te stoppen met die meelwormen en het beestje zijn eigen kostje bij elkaar laten scharrelen en anders verdwijnt-ie vanzelf...
Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  19 January 2016  14:47, gewijzigd 20 January 2016  10:20

zeker tijdens de vorst doorgaan met voederen: zelfs Merels hadden het gisteren niet makkelijk en liepen tussen vogelaars en statiefpoten voedsel te zoeken...
Richard Reijnders

Richard Reijnders
 ·  19 January 2016  21:10

Gelukkig kan er nu gestopt worden dan. Zie ook: http://www.windfinder.com...
Harm Niesen

Harm Niesen
 ·  19 January 2016  21:33

Richard heeft gelijk als hij zegt dat veel meelwormen voeren schadelijk is voor veel vogels. Maar hij is niet de enige, die dat roept. Ik ben er zaterdag en vandaag geweest, en heb beide keren aan een flink aantal mensen duidelijk laten weten, dat het naar alle waarschijnlijk niet best is voor de vogel. Maar ik ben geen deskundige op dat gebied. Mijn ervaring is afkomstig van de Vinkenbaan Jacob van Lennep uit de jaren '60, toen daar nog grote aantallen lokvogels werden gehouden. Met name gorzen waren gek op meelwormen, maar mochten er slechts af en toe een paar. Niet vanwege de chitine, dat kan voor vogels die insecten eten natuurlijk nooit een probleem vormen. Het verhaal was, dat de scherpe uiteinden van de pootjes keel en slokdarm zouden beschadigen. Een voordeel bij dat nadeel zou voor de roodkeelnachtegaal kunnen zijn, dat die meelwormen hun pootjes bij deze temperatuur niet zo actief gebruiken.
Wietze Janse

Wietze Janse
 ·  20 January 2016  09:23

Wat wordt er weer een hoop onzin over meelwormen gezegd, dat bestond lang geleden ook al toen in nog met reptielen in de weer was. Het werd als waarheid wegzet, tegenspreken mocht (en mag vaak nog steeds) niet. - Vogels/reptielen eten in de natuur regelmatig keverlarven, sommigen met nog veel ergere kaken en pootje. Ze eten ook duizendpoten, met die grote kaken, veel erger nog. - Meelwormen zijn ongezond omdat veel mensen ze alleen een droge boterham geven om te overleven. Bij mij kregen ze altijd fruit (klokhuizen, schillen), etc. en een schep vitaminepoeder erbij. Dat waren/zijn gewoon waardevolle voedselbronnen. - Gezonde vogels/reptielen maken de (meel)worm eerst dood en eten hem dan pas op. Problemen ontstaan bij ongezonde of uitgehongerde vogels/reptielen, die hun eten niet goed bewerken voordat ze deze opeten. Dan kunnen meelwormen problemen gaan opleveren, die vogels/reptielen kan je beter ander voedsel geven tot ze gezond zijn. - Ook in de natuur komen vogels soms één uitbundige voedselbron tegen waar ze dagen lang van kunnen eten, hoewel eenzijdig, die slaan ze niet over en ook daar maken ze gebruik van (zolang die er is). - Gevarieerd voedsel is voor iedereen beter, dus waar we (hier) variatie in het dieet kunnen aanbrengen is alleen maar goed. Maar daarvoor hoeven we geen sprookjes de wereld in te brengen.
Harm Niesen

Harm Niesen
 ·  20 January 2016  16:30

Sprookjes, hoop onzin, Wietze? Ik heb verteld waar de ervaren kooivogelhouders in die tijd van overtuigd waren. Niet meer dan dat, en ik kan me niet voorstellen dat ze geen goede redenen hadden om dat aan te nemen. Bewijs heb ik niet gezien en zolang als jij geen bewijs van het tegendeel kan leveren, weten we eigenlijk niks. En kunnen we naar mijn idee maar beter voorzichtig zijn. Ik heb lang geleden ook hagedissen met meelwormen gevoerd en het grote verschil is, dat die een meelworm volkomen tot prak kauwen, voordat ze hem doorslikken. Daar zullen ze een goede reden voor hebben. Zangvogels pikken er hoogstens een beetje aan, de meelworm gaat in tegenstelling tot hagedissen en net als bij amfibiën, levend naar binnen. Velen zullen gezien hebben hoe de roodkeelnachtegaal de meelworm zonder veel omhaal doorslikte.
Wietze Janse

Wietze Janse
 ·  20 January 2016  16:37

Zoals gezegd Harm, dus laat ik het bij bovenstaande reactie: Het werd als waarheid wegzet, tegenspreken mocht (en mag vaak nog steeds) niet.
David Uit de Weerd

David Uit de Weerd
 ·  20 January 2016  17:03, gewijzigd 20 January 2016  17:05

Het frapeert mij enigszins hoe belangrijk wij het welzijn van deze ene vogel vinden. Een vogel die een vrij grote kans heeft op korte termijn te sterven: koude, veel roofdieren/katten, volledig uit de richting zijn). Sterven hoort er toch een beetje bij (...) Ik denk dat er doelen zijn die een (veel) groter beschermingsresultaat zullen opleveren: voorkomen van plastic in de oceanen, ontbossing, klimaatverandering etc.
Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  20 January 2016  17:30

Als de twitchers de schuld krijgen van de dood van deze Roodkeelnachtegaal (ze hebben hem met meelwormen vermoord!) is dat slechte reclame...
Joop Kooijman

Joop Kooijman
 ·  20 January 2016  17:43

Ach ja, dat is ons DB-ers toch een beetje eigen. Als er jaarlijks 100.000-en ganzen worden geschoten in Nederland, dan kraait daar geen haan naar (behalve dan de stichting de Faunabescherming). Maar als er 25 huiskraaien geschoten gaan worden, dan is de wereld - althans bij ons - te klein...
Ed van Boheemen

Ed van Boheemen
 ·  20 January 2016  17:49

Ik meng me niet in bovenstaande.. Wil alleen zeggen dat de twee keren dat ik nu bij deze prachtige vogel ben geweest, echt ELKE SECONDE zwaar heb genoten als ik de vogel in m'n kijker-/scoopbeeld kreeg!!
Ed van Boheemen

Ed van Boheemen
 ·  20 January 2016  17:49

Ik meng me niet in bovenstaande.. Wil alleen zeggen dat de twee keren dat ik nu bij deze prachtige vogel ben geweest, echt ELKE SECONDE zwaar heb genoten als ik de vogel in m'n kijker-/scoopbeeld kreeg!!
Leo JR Boon

Leo JR Boon
 ·  21 January 2016  18:20

De Blauwstaart van Zandvoort heeft twee maanden op meelwormen en duindoornbessen geleefd. Duurt het zolang voordat ze de pijp uitgaan?
Ed van Boheemen

Ed van Boheemen
 ·  21 January 2016  22:26

Naar ik begreep vandaag ook 4 Spaanse vogelaars tp bij de Roodkeelnachtegaal! Top!!
Ed van Boheemen

Ed van Boheemen
 ·  21 January 2016  22:26

Naar ik begreep vandaag ook 4 Spaanse vogelaars tp bij de Roodkeelnachtegaal! Top!!
Leo JR Boon

Leo JR Boon
 ·  21 January 2016  22:34

Ik heb vandaag wel twee Zweden, een aantal Belgen en een in Duitsland wonende Engelsman gezien. (was er van negen tot een)
Albert de Jong

Albert de Jong
 ·  21 January 2016  22:53

Zowel hier als op het forum van waarneming.nl wordt over de kwestie van het voeren van alleen meelwormen gepraat. Ongeacht of het eenzijdige voeren nu echt riskant is of niet, zou ik het zekere voor het onzekere nemen en gevarieerd voedsel aanbieden. Toch niet zo moeilijk om voor een paar euro een goed mixje te kopen? Ik hoop dat iemand dat wil doen als 'ie erheen gaat. Dus dat iemand daad bij woord voegt... En David, we laten wel alles vallen voor dat ene beestje. Dus waarom niet?
Richard Reijnders

Richard Reijnders
 ·  23 January 2016  04:13

Hèhè. Dank je, Albert. Toch nog iemand...
Richard Reijnders

Richard Reijnders
 ·  23 January 2016  04:14

Zo weinig moeite, en dan toch allemaal zo eigenwijs doen (de rest). Ik vind het nog steeds ronduit schandalig.. :-(
Richard Reijnders

Richard Reijnders
 ·  23 January 2016  04:34

Buffalowormen en minimeelwormen Buffalowormen zijn meer dan helft kleiner dan meelwormen, ongeveer 1 cm lang. Ze zijn erg populair bij de kleine vogels zoals de winterkoning en pimpelmees. Ook minimeelwormen zijn een kleiner alternatief voor de gewone meelwormen. Vivara biedt zowel buffalowormen als minimeelwormen aan als ideaal vogelvoer voor kleine tuinvogels.
Richard Reijnders

Richard Reijnders
 ·  23 January 2016  04:35

Meelwormen hebben een hard pantserhuidje dat bestaat uit de stof chitine. Dit harde huidje is moeilijker te verteren dan de zachte binnenkant. Meelwormen zijn eigenlijk de larven van de kever en gedurende hun levenscyclus vervellen ze een aantal keren. Als een meelworm aan het vervellen is, is deze spierwit. Het valt op dat vogels altijd een voorkeur hebben voor deze zachte witte meelwormen. Instinctief weten ze dat de zachte worm zonder chitine-pantser nóg beter te verteren is. Een alternatief zacht wormpje zijn wasmotten. Dit zijn de larven van de nachtvlinder. Deze zijn zeer zacht en hebben geen pantser. Ze zijn wat duurder dan meelwormen, maar behoren tot het lievelingsmenu van elke vogel. Ook wasmotten zijn zeer eiwitrijk wat ze zeer geschikt maakt als vogelvoer in het voorjaar.
Richard Reijnders

Richard Reijnders
 ·  23 January 2016  04:51

Kortom: er zijn vele malen gezondere alternatieven. En in iedere dierenwinkel kun je die kopen. Zijn wel wat duurder. Maar dat dat nou echt een probleem is kan ik echt totaal niet begrijpen gewoon. Misschien vinden jullie dat ik doordraaf. Maar gun in ieder geval de RKN het voordeel van de twijfel. Nogmaals: ik vind dit echt een heel grof schandaal. Hoe je het ook bekijkt: een heel grof schandaal..
Richard Reijnders

Richard Reijnders
 ·  23 January 2016  04:54, gewijzigd 23 January 2016  05:00

Dat echt helemaal niemand van jullie twitchers denkt: oké, ik ga naar de winkel en koop even wat van die gezondere alternatieven. Desnoods betaal ik het allemaal gewoon zelf (omdat de rest zo fucking eigenwijs is). Helemaal niemand van jullie. Echt heel erg. En als het allemaal openbaar komt hele hele slechte reclame voor jullie..
Richard Reijnders

Richard Reijnders
 ·  23 January 2016  05:03, gewijzigd 23 January 2016  05:08

Voor de goede orde: ik draag jullie twitchers allemaal een heel warm hart toe. Was er tot nu toe ook altijd van overtuigd dat jullie het welzijn van de vogels die jullie twitchen hoog in het vaandel droegen. Met name daarom dus dat ik nu zo hoog in de pen klim. Ik ben gewoon verbijsterd.. :-(
Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  23 January 2016  07:58

Jemig man, ga slapen!
Jaap Denee

Jaap Denee
 ·  23 January 2016  08:09

Het was een lange nacht, Richard. Is je apotheker op vakantie? Ter geruststelling: ik weet dat er gister door bepaalde mensen veel gevarieerder en met vitaminen verrijkt zangvogelvoer gekocht en gebruikt (?) is. Misschien gaat zelfs Max hem nu zien. ;)
Joop Kooijman

Joop Kooijman
 ·  23 January 2016  11:54

Ik vind dit ook zorgelijk. Wat is nu de beste aanpak om ervoor te zorgen dat Max hem mist? Doorgaan met eenzijdig voeren zodat hij snel de pijp uitgaat? Of stoppen met voeren? De aanpak van Richard lijkt me in ieder geval de minst kansrijke, zo loopt Max straks weer een soort in/uit.
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  23 January 2016  12:25, gewijzigd 23 January 2016  13:01

Eeeeh we waren toch vrienden, jullie mogen nooit meer in mijn huisje (ouwe Texelweek kwalificatie). Wees gerust de kat zal hem vast voor zaterdag te pakken hebben...
Arnold Meijer

Arnold Meijer
 ·  23 January 2016  15:23

Ik denk overigens dat het voeren van meelwormen voor de meelwormen een stuk dodelijker is dan voor de nachtegaal in kwestie.
Jaap Denee

Jaap Denee
 ·  23 January 2016  17:51

Vanmiddag kocht ik een zakje meelwormen van de Vogelbescherming. Morsdood. En dan heb ik ze nog niet eens gevoerd...
Dušan Brinkhuizen

Dušan Brinkhuizen
 ·  23 January 2016  19:04

Eet smakelijk Jaap; prima te eten die meelwormen ;-)
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  24 January 2016  07:07, gewijzigd 24 January 2016  07:11

Zoals ik al vertelde is het voeren van meelwormen in de wintermaanden gemeengoed in China. Vandaag kwamen we een fotograaf tegen die zich versprak over wat hij al een kleine maand voor zijn hut fotografeerde dus wij er snel heen en http://observado.org/waar... de vogel was zo tam geworden dat die niet eens meer schrok als er nieuwe wormen werden neergelegd. Fotograferen is nog wel een ander verhaal, maar een fatsoenlijk plaatje met mijn slome "rits rats klik", maar ik wil maar aangeven; meelwormen zijn prima.
Vincent van der Spek

Vincent van der Spek
 ·  24 January 2016  08:49

Gefeliciteerd Max, geweldige soort! Veel beter dan een nachtegaal in een lelijke, platgelopen woonwijk met aangelegde Hollywooddecortjes. Voeren is wel het nieuwe zoeken geworden. Noem me een hopeloos achterhaalde en inefficiënte romanticus, maar mijn beste vogelherinneringen bewaar ik aan hard werken in tropische bossen, op zoek naar skulkers die je pas na veel moeite ziet. Wat was ik ooit blij met fantastische views van banded pitta! Die kun je inmiddels met een klikklak platen! Heel efficiënt, maar zo saaaaaaaaaai ;-)
Leo Heemskerk

Leo Heemskerk
 ·  24 January 2016  10:44

Betekend dit het einde van de broodtest bij eenden?
Vincent van der Spek

Vincent van der Spek
 ·  24 January 2016  11:35

Meeuwen voer ik ook rustig, Leo ;-)
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  24 January 2016  12:55

Ik zie op het forum van waarn.nl dat er plannen/wensen zijn de RoKeNa te vangen om isotopen onderzoek te doen bij de denkveren. Heel graag NIET doen!
Teus Luijendijk

Teus Luijendijk
 ·  24 January 2016  12:57

Nou Vincent, dan ben ik ook ab-so-luut hopeloos achterhaald! Wat een reactie naar mijn hart! :-)
Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  24 January 2016  15:10

Ha Max: ik had ook al meteen geschreven dat men dat sowieso pas ná 31 januari zou moeten proberen. Anders ben ik mijn leven niet meer zeker!
Ed van Boheemen

Ed van Boheemen
 ·  24 January 2016  16:29

Please laat het beest met rust!! Please niet vangen!!
Ed van Boheemen

Ed van Boheemen
 ·  24 January 2016  16:29

Please laat het beest met rust!! Please niet vangen!!
Ed van Boheemen

Ed van Boheemen
 ·  8 February 2016  16:42

Nog niet gemeld vandaag.. Niet (goed) gezocht of toch Felix...?
Ed van Boheemen

Ed van Boheemen
 ·  8 February 2016  16:42

Nog niet gemeld vandaag.. Niet (goed) gezocht of toch Felix...?
Steven Wytema

Steven Wytema
 ·  8 February 2016  17:55

Ik zet mn geld in op niet gezocht: zou je t zelf gaan doen met dit K*** weer?
Ed van Boheemen

Ed van Boheemen
 ·  8 February 2016  19:34

Ja hoor..
Ed van Boheemen

Ed van Boheemen
 ·  8 February 2016  19:34

Ja hoor..
Remco Hofland

Remco Hofland
 ·  12 February 2016  21:08

Beschrijving van de Roodkeelnachtegaal vanavond ingediend bij de CDNA (16 pagina's incl diverse foto's, waaronder deze :-).
Jan van der Laan

Jan van der Laan
 ·  12 February 2016  21:16

16 pagina's? Je weet toch dat "Less is More" en "hoe langer de beschrijving, hoe onzekerder het geval" ;-)
Gerben Mensink

Gerben Mensink
 ·  12 February 2016  22:27

Ach, dan is meteen het artikel voor DB klaar.
Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  13 February 2016  10:54

Vanmorgen om 08:30 stonden er alweer 20 personen in de vrieskou, waaronder Engelsen en Fransen. Vogel liet zich reeds om 07:40 zien en een kwartier later ook horen.
Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  13 February 2016  10:55

Wetenschappelijke naam onder de foto is niet (meer) correct; moet Calliope calliope zijn.
Vincent van der Spek

Vincent van der Spek
 ·  13 February 2016  13:31

Je kunt 16 pagina's veel noemen, maar ik vind het altijd fantastisch als er iemand echt werk maakt van een indiening.
Marcel Haas

Marcel Haas
 ·  13 February 2016  15:56

Maar in dit geval heeft Remco met name veel aandacht besteed aan argumenten voor een wilde herkomst. Tel daar een aantal pagina's bij op met foto's die bepaalde kenmerken illustreren en je zit al gauw op 16 pagina's. Ik was in ieder geval onder de indruk (als archivaris); meestal pluk ik een fotootje van waarneming.nl en moet ik een geval zelf 'indienen'...

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?