Lammergier
Gypaetus barbatus · Bearded Vulture
Datum | 21 June 2016 |
---|---|
Locatie | Ameland |
Fotograaf | Ipe Weeber |
Bekeken | 7069 × |
Vandaag enige tijd boven Ameland. Doorgevlogen naar Oost. De gebleekte veren zijn goed te zien. Deze 2e kj. vogel is afkomstig van een frans herintroductie-project. |
Discussie
Vincent Hart
·
21 June 2016 23:23, gewijzigd 21 June 2016 23:38
En je dacht 'mijn waarneming wordt met uitleg op embargo gezet op waarneming.nl dus ik zet de locatie gewoon op DB'? Niveautje...
Jaap Denee
·
22 June 2016 00:36, gewijzigd 22 June 2016 00:38
Dag Ipe,
Omdat een projectvogel sowieso niet in aanmerking zal komen om op de Nederlandse lijst te geraken, heb ik hem in de map ‘Overige’ geplaatst. Het betreft Larzac, een tweede kalenderjaar mannetje dat vorig jaar in het kader van het herintroductie-project van de Vulture Conservation Foundation (VCF) in de Grands Causses in Frankrijk is vrijgelaten.
Sinds de Lammergier van de Sallandse Heuvelrug en het terugbrengen van Lammergier Schils vorig jaar hebben Hans Pohlmann en ondergetekende intensief contact met de mensen van de VCF in Zwitserland. De komst van Larzac werd al vroegtijdig aangekondigd en zijn route is ook te volgen via http://www.bartgeier.org/telemetrie/public/larzac.php . Posities verschijnen op deze website wel met een dag vertraging ter bescherming van Larzac (ze zijn zeer gewild in het illegale circuit en vanwege hun zeldzaamheid zijn ze veel geld waard). Dit voorkomt het gevaar van wegvangen. Hans en ik krijgen vanuit Zwitserland de actuele data door om Larzac hier zo mogelijk in de gaten te kunnen houden. De strikte voorwaarde is dat we zijn nachtelijke verblijfsplekken onder embargo houden. Daarop zijn we al aangesproken door vogelaars/fotografen die de vogel graag hadden willen zien, maar de keuze is simpel. Het betreft een project-vogel en we zetten onze relatie met de Zwitsers niet op het spel.
Overvliegend zien wij echter geen enkel probleem en we breken ook onze belofte met de Zwitsers niet als we de vogel op dergelijke momenten toch af en toe even melden, zoals afgelopen weekend gebeurd is. Daarom zie ik persoonlijk geen kwaad in je melding met de omschrijving "Ameland" en “overvliegend”. Op waarneming.nl werkt dat anders: daar kan de embargo-knop slechts “aan” of “uit”. Er zijn geen tussenvormen. Vincent zit gelukkig heel anders in elkaar, dus daar is vast nog wel wat nuance van te verwachten. ;)
Vincent Hart
·
22 June 2016 08:24
Uiteraard kan deze aanduiding geen kwaad. Waar het (mij) om gaat is dat Ipe zijn waarneming invoert op Waarneming.nl, deze snel op embargo wordt gezet met uitleg waarom dat gebeurt. Vervolgens besluit hij zonder daarop te reageren en zonder overleg op eigen gelegenheid een locatie bij deze foto hier te vermelden. Dat vind ik vreemd.
Ipe Weeber
·
22 June 2016 18:05
@ Jaap: bedankt voor de info.
@ Vincent: nu, alles overziende was het denk ik beter geweest nog een dagje langer te wachten met het uploaden van deze foto.
Arnoud B van den Berg
·
22 June 2016 21:06
Waar kan ik lezen wat de reden is om details over de aanwezigheid van een soort als Lammergier, die hier geen ei zal leggen, geheim te houden?
Leo Heemskerk
·
22 June 2016 21:49
@ Ipe Gaaf deze ontdekking
@Arnoud Op DB site staan de piepjes gewoon! Alleen worden Ter bescherming van Larzac (ze zijn zeer gewild in het illegale circuit en vanwege hun zeldzaamheid zijn ze veel geld waard) worden de coördinaten die doorgegeven worden door de zender niet direct bekend gemaakt lees ik hierboven.
Bert de Bruin
·
24 June 2016 05:13
Laat toch iedereen met zijn/haar tengels van die beesten afblijven. Wat een poppenkast
Jaap Denee
·
24 June 2016 08:39
Te laat, Bert. Dat hadden ze 150 jaar geleden moeten doen.
Frank van der Meer
·
28 June 2016 15:02, gewijzigd 28 June 2016 15:09
Adonis, een andere vogel uit het Franse herintroductieproject, is helemaal naar Wit-Rusland (1e voor dat land) en Oekraïne gevlogen... http://www.bartgeier.org/telemetrie/public/Adonis.php
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.