Dutch Birding

Braamsluiper

Sylvia curruca  ·  Lesser Whitethroat

Datum 1 december 2016
Locatie Dennenlaan, Katwijk aan Zee
Fotograaf René van Rossum René van Rossum
Bekeken 5476 ×

Discussie

Martijn Verdoes

Martijn Verdoes
 ·  1 december 2016  14:47, gewijzigd 1 december 2016  14:49

Zier er spannend uit René!

Poep verzamelen (van de betreffende braamsluiper bedoel ik dan hè)!

:-)

Oh, en die dingen die hangen toch altijd aan vetbollen? Een paar in de buurt ophangen! Ben van het weekend in Katwijk namelijk. Zou leuk zijn als ie er dan nog zit! 

Steven Wytema

Steven Wytema
 ·  1 december 2016  15:43, gewijzigd 1 december 2016  15:45

Met het andere plaatje erbij (bruin tot in de nek, korte vleugeltjes, zandkleurige flanken..EDIT: dat laatste komt door een takje dat er voor hangt; de hoeveelheid zwart op T6 is ook niet erg pro blythi) komt ie iig goed in de buurt. Poep zou kunnen, maar dat is zoals Peter de Knijff al eerder vertelde zo lastig: alleen als er darmwandslijmvlies (of gelijkend) meekomt, dan is daar DNA uit te halen. Een veertje werkt zoveel makkelijker, en als hij te vangen is kan je meteen kijken wat de lengte van p2 is.

Steven Wytema

Steven Wytema
 ·  2 december 2016  00:16

Goed nog ff wat beter naar gekeken.. op deze foto lijken buitenste staartpennen dan weer wél helemaal wit (alleen geen witte toppen T5 en T4), flanken ook wel enigszins zeemkleurig.. Zou mij niks verbazen als blythi minder zeldzaam is dan we denken. Maar ben ik nou de enige hier die mn nek uit durft te steken? 

Oh en mocht je de vogel weer zien, weet ik wel een leuke uitdaging: probeer P2 op de foto te krijgen! ;)

Vincent van der Spek

Vincent van der Spek
 ·  2 december 2016  11:10, gewijzigd 2 december 2016  11:12

Steven, het punt is natuurlijk dat het allemaal wat speculatief blijft - daarom reageert wellicht verder niemand.

Blythi is en blijft het meest voor de hand liggende oostelijke taxon (hierover in een later stadium meer). Die is volgens de literatuur variabel. Afhankelijk van de verspreiding lijken ze meer op curruca of op halimodendri. En daarmee zijn er dus ook vaalgekleurde blythi's. Het lijkt inmiddels mode om dat soort vale beesten eerder als mogelijke halimodendri dan als blythi te claimen (zie wrn.nl afgelopen najaar), maar de vraag is zeer of dat wel terecht is. 

De huidige kenmerken die we gebruiken zijn allemaal erg variabel. Kijk alleen maar eens naar TF6 in curruca. En ik heb een met DNA bewezen blythi met heel weinig wit in TF6 (goed, het was wel een jonge vogel, maar toch). Lengte P2? Variabel/ veel overlap. Hetzelfde geldt voor witte tips op TF5 en TF4. Dat kan ook bij curruca en blythi. Maar het is desalniettemin iets wat ik liever wel zou zien op een potentiële halimodendri, het liefst met een duidelijk wit wigje i.p.v. een wit of bleek tipje op TF5.

Voor een ogenschijnlijk jonge vogel (zie iris; o.a. gdv niet goed te beoordelen zo) is TF6 hier wel erg wit en zoals je al schreef is dat scherp contrasterende donkere deel op de binnenvlag opvallend. Dat zie ik niet bij met DNA bewezen blythi's waar ik foto's van de staart van heb gezien (5 ex) en wel op een Nederlandse en Belgische halimodendri, maar die sample size is natuurlijk veel te klein. Kortom: we leren en speculeren nog even verder, al denk ik dat je in elk geval bij vangsten inmiddels wel kunt aangeven of een vogel een goede kandidaat blythi of halimodendri is.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?