Dutch Birding

Kleine Zwaan

Cygnus bewickii  ·  Bewick's Swan

Datum 26 januari 2017
Locatie Wijhe, Overijssel
Fotograaf Hans Pohlmann Hans Pohlmann
Bekeken 6663 ×

Discussie

Fred Visscher

Fred Visscher
 ·  26 januari 2017  16:48

Theo heeft in het verleden ook dergelijke vogels met mutatie aan het geel vastgelegd; http://waarneming.nl/waarneming/view/109381491?_popup=1 en  http://waarneming.nl/waarneming/view/109349013?_popup=1 En deze zorgde ook nog wel voor wat verwarring voordat ons artikel gepubliceerd werd; http://birdingfrontiers.com/page/116/?attachment_id  Zou je wat foto's van linker en rechterzijde op waarneming willen plaatsen Hans? Altijd handig om mensen naar te verwijzen etc..

Fred Visscher

Fred Visscher
 ·  26 januari 2017  20:57

Deze kon ik vanmiddag even niet vinden maar die hoort ook nog in dat rijtje van Theo; https://waarneming.nl/waarneming/view/46337468 

Wim Wiegant

Wim Wiegant
 ·  26 januari 2017  22:30, gewijzigd 26 januari 2017  22:35

En de totaal out of focus vogel linksvoor in beeld, ook geen modder, en dezelfde mutatie ...? De vlekking ziet er erg hetzelfde uit...

Bij een symmetrisch ding als een snavel verbaast het me niks dat modder ook symmetrisch aan de snavel zit. Ik geloof het best allemaal, maar ik vind het er wel gek uitzien !

Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  27 januari 2017  00:02

Die vage zwanenkop op de voorgrond is een uitvergroting van dezelfde vogel. Die nog gekkere vlek rechts is het oog! Duurde bij mij ook even... het had wel in de uitleg mogen staan. Ik zie ook modder.

Wim Wiegant

Wim Wiegant
 ·  27 januari 2017  01:13, gewijzigd 27 januari 2017  01:23

Excuus! Dat had ik helemaal niet in de gaten... Het neemt niet weg dat ik modder een goede verklaring vind! De vaststelling of het wel of geen modder is lijkt me nog niet zo makkelijk.

Plan van aanpak:

1. Morgen (overmorgen mag ook) kijken of alle vogels er -fris gewassen- weer zijn.

2 a: Dezelfde vlekking, goed verhaal! b: Onvindbaar, en toch dezelfde vogels: matig verhaal.

Wim Wiegant

Wim Wiegant
 ·  27 januari 2017  01:22

En nog een vraag aan Fred (zie reactie hierboven). Hoe stel je -in dit geval- nu vast of het een "mutatie aan het geel" is of een "echte" columbianus...? 

Nota bene: Ik wil niet morrelen aan Fred en Nils hun geweldige publicatie, maar wil graag weten hoe dit nu vast te stellen is.

Fred Visscher

Fred Visscher
 ·  27 januari 2017  09:13

Voor mij te zien in één oogopslag Wim ;-), maar ik ga het je uitleggen. Bij Kleine Zwaan komt de bevedering aan de voorkant van het oog heel dichtbij elkaar net zoals bij dit exemplaar. Verder loopt het geel aan de bovenkant van de bevedering nog een stuk mee richting culmen (dit kan je zelfs bij een Fluit met het meeste geel nog vergeten..), en dat alleen maakt direct al de grond gelijk met Fluit! De kopvorm is als die van Kleine, ik durf hier zelfs een vrouw van te maken. Een foto van de linkerkant van de kop heb ik inmiddels ook al gezien en die laat ook geen bijzonderheden zien. Dat patroon wat je nu ziet past mooi in dat rijtje van de al vastgelegde vogels van Theo. Kortom, geen bijzonderheden aan deze vogel. Hier nog een linkje met wat plaatjes Wim waarbij je kan zien dat de bevedering voor het oog veel verder uit elkaar staat en dat het geel vrij van de bevedering uitwaaiert. https://waarneming.nl/soort/info/774

En dan nogmaals de vraag aan Hans; Kan jij of Mark nog even zorgen dat de rest van de foto's nog even op waarneming komt? Erg handig voor de verzameling..

Wim Wiegant

Wim Wiegant
 ·  27 januari 2017  11:10

Dank je wel, Fred !

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?