Dutch Birding

Zilvermeeuw

Larus argentatus  ·  European Herring Gull

Datum 20 February 2017
Locatie Noordzeestrand - Callantsoog
Fotograaf Jaap Denee Jaap Denee
Bekeken 13872 ×

Discussie

Leon Edelaar

Leon Edelaar
 ·  21 February 2017  06:21

De vraag die Jaap zich bij deze foto stelt ziet natuurlijk niet op het krabbetje en de voedsel-inname, maar op de kenmerken die de vogel op de foto(‘s) toont. Een terechte vraag. Meer dan aanvankelijk gedacht, ingeschat en op foto’s overkomend, toont de vogel op de foto’s van gisteren vlekkerige en streperige onderdelen. Ook (het ligt er soms aan naar welke foto je kijkt) zijn de onderstaartdekveren, niet zo dicht gebandeerd als wenselijk is. Dit heeft Peter Adriaans en mij doen concluderen dat we de melding van een (mogelijke) Amerikaanse zilvermeeuw intrekken en de vogel vanaf nu bestempelen als een look-alike AHG. Hoewel sommige kenmerken pro-Amerikaan zijn (bijv. staart, bovenstaartdekveren, enz), is de optelsom van alle kenmerken te zwak om er een Amerikaan van te kunnen (blijven) maken. Ik spreek hier over ‘we’, omdat we in de determinatie min of meer gezamenlijk zijn opgetrokken. Peter heeft aangeboden een ‘mea culpa’ onder zijn naam te plaatsen, maar de vogel is door mij gevonden en gemeld en de eind-verantwoordelijkheid ligt en lag gewoon bij mij (ik ben achteraf hoogstens blij dat ik de aanvankelijke melding op wrn.nl op ‘onzeker’ heb gezet). Voor zij die dat nodig hebben en achten: Sorry. Voor het geheel: een ‘leermoment’. Voorts doe ik de belofte dat ik ooit een echte zal vinden. Onverdroten zal de quest voort gaan. De volgende die ik meld (en ooit zal het me lukken) zal een vogel zal zijn waar 0,0 discussie over kan zijn.

Teus Luijendijk

Teus Luijendijk
 ·  21 February 2017  06:38

Mooi leermoment inderdaad. Wat mij betreft zijn excuses niet nodig: dit is toch duidelijk een verdacht beest? Liever (weer) een keer voor niks gegaan dan te laat horen dat er een echte smithsonianus zat. En die belofte, die maak je vast nog eens waar - hij heeft al een Thayers opgeleverd :-) 

Folkert Jan Hoogstra

Folkert Jan Hoogstra
 ·  21 February 2017  07:14

Ondanks dat ik gister achteraf voor niets die kant ben op gegaan had ik liever nog gehad dat deze vogel eerder bekend was gemaakt. Liever een keer te vaak voor deze soort rijden dan achteraf te horen 1 gemist te hebben. Ik heb zelf op basis van de foto's de afweging gemaakt om te gaan rijden dus daar zijn jullie wat mij betreft niet verantwoordelijk voor. Daarnaast lijkt het me toch nog zinvol als de DNA test wel gedaan wordt al is het maar om met zekerheid te kunnen zeggen dat europese zilvers deze combinatie van kenmerken kan laten zien. 

Peter de Knijff

Peter de Knijff
 ·  21 February 2017  07:22

Die test doe ik natuurlijk graag, en ik zal proberen om het zo snel mogelijk te verwerken.

Luuk Punt

Luuk Punt
 ·  21 February 2017  07:43

Bedankt voor een spannend en vooral leerzaam avontuur, Leon. Een volgende keer ben ik er graag weer bij.

Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  21 February 2017  08:07, gewijzigd 21 February 2017  08:09

Vroeguah was er een kinderprogramma waar jij volgens mij ook oud genoeg voor bent om te hebben gezien. In dat programma riep een Nederlandse Brit "voorrrral doorrrgaan" ( ik heb namelijk ook de Thayers nog niet :-))

Roland van der Vliet

Roland van der Vliet
 ·  21 February 2017  08:51

Zou het niet leuk zijn als het op een Locustella-scenario zou uitdraaien? Er is poep verzameld...

Edwin Schuller

Edwin Schuller
 ·  21 February 2017  08:52

Iets met mosterd na de maaltijd wellicht, maar kwam deze link nog tegen. Kan me niet herinneren dat hij al ergens was genoemd: https://gullstothehorizon.wordpress.com/2014/05/09/2cy-american-herring-gulls-201402/. Mooie plaatjes ter vergelijking. Ik vind 'm nog steeds wel akelig lijken...

Menno van Duijn

Menno van Duijn
 ·  21 February 2017  12:20

Dé of sterk gelijkende vogel?

Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  21 February 2017  12:49

Vergeleken met Menno's link had die van Callantsoog een lichtere '1w Grote Burrie snavel', ook meer zwart op staart, meer donker op bovenvleugel, meer geruide veren op bovendelen, en nog zo wat... Maar het blijft ingewikkeld en ga alleen op smicker af als Peter & Leon groen licht hebben gegeven!

Norman Deans van Swelm

Norman Deans van Swelm
 ·  21 February 2017  19:23

ik vond het Locustella-scenario ook een openbaring. 

Ik zet vast in op deze:

 http://radioactiverobins.com/archive/gulls/american%20herr%20gull%20larus%20smithsonianus/american%20herr%20gull%20larus%20smithsonianus.htm

Norman

Wim Wiegant

Wim Wiegant
 ·  21 February 2017  20:11

Norman, jij hier ...?!

Leuk je weer te zien !

Norman Deans van Swelm

Norman Deans van Swelm
 ·  21 February 2017  20:23

dank je Wim, ik miste jou natuurlijk maar alhoewel mijn vingers jeukten heb ik wat bij ons locustella-sabbathical genoemd wordt genomen, vreselijk, niet doen, je raakt er zo overspannen van. Overigens alsnog een woord van dank voor mijn edele vriend Chris van Rijswijk, jammer dat die klootzakken van het Havenbedrijf Rotterdam zijn hele bos gekapt hebben!

Wim Wiegant

Wim Wiegant
 ·  21 February 2017  21:31, gewijzigd 21 February 2017  21:32

Overigens staat volgens mij nu deze foto, en de vele andere van dezelfde vogel, onder de verkeerde soortnaam en daarmee ook in de verkeerde categorie.

Diederik Kok

Diederik Kok
 ·  24 February 2018  21:57

https://texel.waarneming.nl/waarneming/view/148829722

Een andere smith lookalike? 

Herman Bouman

Herman Bouman
 ·  24 February 2018  22:36

Inderdaad een argentatus.

Norman Deans van Swelm

Norman Deans van Swelm
 ·  24 February 2018  22:51

Waarom zo bescheiden Diederik? Ik zie in het nieuwe boek van Klaus Malling Olsen: Gulls of the World, a Photographic Guide, een selectie foto's van 1e winter Amerikaanse Zilvermeeuwen die sterk op jouw vogel lijken.

Peter de Knijff

Peter de Knijff
 ·  26 October 2021  16:44, gewijzigd 26 October 2021  16:45

Eerst het slechte nieuws.

Ook het DNA-onderzoek aan deze vogel was verre van eenvoudig.

Dat was vooral het gevolg van het feit dat het poepmonster met een forse hoeveelheid zand werd aangeleverd. En laat silica (het hoofdbestanddeel van zand) nu net een van de beste DNA-bindmiddelen te zijn.

We hebben de afgelopen jaren diverse trucjes aangeleverd gekregen door de echte DNA-deskundigen, maar het lukt ons niet om uit dit monster ook maar een spatje DNA te halen, zelfs geen bacterie DNA (waar we normaal gesproken veel last van hebben met poepmonsters.

We geven het nog niet op, maar de kans op slagen schat ik erg laag in.


Dan het goede nieuws: de nieuwe meeuwengids is uit (vandaag ontvangen van de Veldshop):

Meeuwen van Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten door Adriaens, Muusse, Dubois en Jiquet.

Erg fraai vormgegeven, veel foto's met pointers, erg logische vergelijkingen etc etc.

Als we hiermee geen Amerikaanse zilvermeeuw gaan vinden dan gaat het nooit lukken.

Folkert Jan Hoogstra

Folkert Jan Hoogstra
 ·  27 August 2022  23:27

Gister ook een aardige Look alike

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?