Lesser Black-backed Gull
Larus fuscus fuscus
Datum | 30 March 2017 |
---|---|
Locatie | Dakhla beach Western Sahara |
Fotograaf | Max Berlijn |
Bekeken | 9002 × |
We zagen in totaal 2 erg donkere en fijn gebouwde vogels tussen de vele Kleine Mantelmeeuwen rond Dakhla. Ik ben geen meeuwen man en zal het nooit worden. Vroeger dufte ik gewoon "fuscus" te zeggen, nu ben ik wat voorzichtiger. |
Discussie
Max Berlijn
·
13 May 2017 10:07
Hebben de meeuwenexperts nog een mening over deze vogel? Fuscus(kandidaat) of kan je dat gewoon niet zeggen?
Norman Deans van Swelm
·
13 May 2017 13:32, gewijzigd 19 May 2017 23:24
Er is wel een in Finland geringde Larus fuscus fuscus in NW Afrika gezien maar zoals je ongetwijfeld weet bevatten ook westelijke populaties fuscus fuscus genen. Die vogels kunnen net zo zwart zijn als fuscus fuscus zelve m.n. in Zuid en Midden Noorwegen komen die voor, ze worden al meer dan een halve eeuw Larus fuscus intermedius genoemd Max, om precies te zijn 94 jaar, dat had je moeten weten. Ook in de Nederlandse kolonies komen dergelijke zwarte vogels voor zij het in geringer aantal. Noorse en Nederlandse Kleine Mantels overwinteren massaal in NW en W. Afrika. Jouw vogel is zo te zien een intermedius en zou dus ook uit Nederland afkomstig kunnen zijn bijv. uit de grootste meeuwenkolonie ter wereld namelijk die in de haven van Rotterdam! Die prachtige kolonie wordt al jaren gemaltraiteerd door ingehuurd gespuis op kosten van en aangestuurd door het Havenbedrijf Rotterdam. In beschaafde landen zou zo'n bijzonder natuurverschijnsel gekoesterd worden. Niet in Nederland waar barbaren van CDA-PvdA en VVD het natuurbeleid tot een lachwekkende karikatuur hebben gemaakt. Om van te huilen.
Hierbij nog een link om wat te oefenen Max
Max Berlijn
·
13 May 2017 20:06
https://waarneming.nl/waarneming/view/138322505 vergelijkbaar geval alleen dan bij ons?
Norman Deans van Swelm
·
13 May 2017 21:24
Inderdaad Max, ook een intermedius. Zie je wel dat het niet zo moeilijk is. Klein wil zeggen dat het een vrouwtje is.
Mars Muusse
·
14 May 2017 12:04
Wat Norman zegt, Max. De zwarte toon van bovendelen is niet voldoende om te herleiden uit welke kolonie deze Kleine Mantelmeeuw komt. Een oplossing zou kunnen zijn dit soort beesten te documenteren als 'fuscus type', want dat is het natuurlijk wel, ondanks de onzekere herkomst.
Maart is niet de tijd om ongeringde adulten tot op ondersoort te bepalen. Wat dat betreft had je je beter kunnen richten op de sterk ruiende 2CY vogel erachter. Stel dat die actieve rui vertoonde in de binnenste handpennen in maart op de wintergronden, dan kom je al een heel eind.
Max Berlijn
·
14 May 2017 12:13
Thx Norman en Mars, ik zal ze als "fuscustype" in mijn verslagje zetten.
Norman Deans van Swelm
·
14 May 2017 14:01
mag hoor maar dit type noemen wij al heel lang, namelijk sinds Schioler hem in 1922 de naam intermedius gaf die natuurlijk fuscus genen heeft. Laten we het niet nodeloos ingewikkelder maken dan het al is.
Mars Muusse
·
16 May 2017 08:55
Norman, het lijkt me niet juist deze vogel als intermedius te noteren. Je hebt toch geen zekerheid over herkomst?
Anders gesteld: op grond van welke kenmerken zichtbaar op deze foto weet je zeker dat het intermedius is?
Norman Deans van Swelm
·
16 May 2017 15:36
Uit ons Noorse onderzoek blijkt dat L.f.intermedius in het najaar massaal naar NW en W.Afrika trekken. Uit Fins onderzoek blijkt dat L.f.fuscus in het najaar bij hoge uitzondering in ZW ipv. ZO richting trekt. Zweedse en Noorse terugmeldingen van L.f.fuscus bevestigen dit beeld.
Behalve de zwarte mantel wijst niets op de foto van Max er op dat de meeuw een L.f.fuscus is terwijl niets er op wijst dat de meeuw geen L.f.intermedius is. En zoals je weet is een zwarte mantel alleen niet genoeg om een L.fuscus als L.f.fuscus te determineren.
Mars Muusse
·
16 May 2017 22:40
Is goed Max, noem hem maar 'fuscus type'.
Immers, als zelfs Norman deze vogel geen 100% zekere intermedius vindt...
Norman Deans van Swelm
·
17 May 2017 11:11
ik blijf het een vreemde kwalificatie vinden voor een soort die Larus fuscus heet maar als dat Max verder helpt op het meeuwenidentificatiepad moet ie dat vooral doen.
Norman Deans van Swelm
·
25 May 2017 15:46
Nog even dit. Weliswaar delen Larus fuscus fuscus en Larus fuscus intermedius in vers geruid kleed een gitzwarte mantel en heeft intermedius, fuscus genen, die overeenkomsten zijn niet van vandaag of gisteren. Het verschil in trekrichting in het najaar L.f.fuscus naar het ZO om uiteindelijk in Oost Afrika te overwinteren en L..f.intermedius naar het ZW met als doel West Afrika duiden daar op. Tussen die gescheiden evolutionaire ontwikkeling zit minstens een IJstijd! Dit fenomeen wordt 'Zugscheide' genoemd en werd voor het eerst ontdekt bij de Zwartkop in Midden Europa (vooralsnog geen ondersoort erkenning) maar is ook bekend van de Tjiftjaf (Ph.c. collybita v Ph.c.abietinus). In de nazomer heeft de mantel van Baltische Kleine Mantelmeeuwen Larus fuscus fuscus een opvallende bruine kleur en kennelijk heeft die kleur Linnaeus in 1758 doen besluiten de meeuw Larus fuscus te noemen, fuscus betekent immers bruin. Bruine Meeuw. Die bruine kleur heb ik bij L.f.intermedius nooit gezien.
Max Berlijn
·
6 September 2017 11:49, gewijzigd 6 September 2017 11:49
Ik begreep dat dit voorjaar de eerste geringde fuscus is afgelezen op deze plek (bron ben ik (nog) even kwijt).
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.