Waterrietzanger
Acrocephalus paludicola · Aquatic Warbler
Datum | 11 augustus 2017 |
---|---|
Locatie | Petten, Abtskolk |
Fotograaf | Rob Halff |
Bekeken | 7083 × |
Wat zijn het toch fraaie beesten, helemaal om zelf te vinden. Het ziet er naar uit dat dit één van de betere jaren gaat worden. Veel veldwaarnemingen en ook al aardig wat vangsten. Kennelijk een goed broedseizoen geweest? |
Discussie
Albert de Jong
·
14 augustus 2017 12:17, gewijzigd 14 augustus 2017 12:17
Hoi Rob, fraaie plaat zeg. Inderdaad meer waarnemingen dan vorig jaar. Ik denk dat dit ook wel te maken heeft met meer zoekinspanning van mensen. Zoiets werkt aanstekelijk. Uitspraken over hoe goed een broedseizoen is geweest op basis van waarnemingen ver buiten de broedgebieden zijn bij dit soort zangvogels erg speculatief.
Joost Mertens
·
16 augustus 2017 21:41, gewijzigd 16 augustus 2017 21:41
Adhv verhoudingen 1e kj vs adulten van bv ringgegevens kan je gerust ver buiten de broedgebieden bepalen of het al dan niet een goed broedseizoen is geweest Albert.
Wim Wiegant
·
17 augustus 2017 01:10
Joost, volgens mij worden in Nederland bijna uitsluitend juveniele vogels gevangen en waargenomen (iets als 98:2-verhouding). Dat zou met verschillend trekgedrag te maken kunnen hebben. Dus in Nederland is de verhouding tussen juveniele en adulte vogels weinig informatief... In de overwinteringsgebieden natuurlijk wel.
Joost Mertens
·
17 augustus 2017 09:40
Wim,
Of het met verschillend trekgedrag te maken heeft weet ik niet, zou uiteraard kunnen op zich, maar ik ging er altijd van uit dat dit voor alle Waterrietzangers vrij gelijkaardig was. Soit, zelfs al zou er een verschil zijn in trekgedrag tussen 1e kj en adulten, dan nog kan je verhoudingen over de jaren heen vergelijken, immers de trekstrategie zou over de verschillende jaren dezelfde moeten zijn. Ikzelf ving de laatste 15 jaar ergens een 20 Waterrietzangers waarvan 3 adulte (iets als 87:13-verhouding dus). Dit jaar slechts 1 adulte... Statistisch zegt dit uiteraard niks, je zou het op een grotere schaal (per land, of België en Nederland samen) moeten bekijken. Als je dat doet ben ik er van overtuigd dat je wel representatieve data bekomt. Ik zou het eens moeten bekijken voor andere soorten maar de verhouding jonge vogels/adulten die ik bekom over de laatste 15 jaar bij Waterrietzangers lijkt me overigens in dezelfde lijn te liggen van andere vogelsoorten. Wat me wel mogelijk lijkt is dat er een vertekend beeld kan ontstaan bij veldwaarnemingen. 1e kj vogels zijn onervaren, nieuwsgierig, minder schuw dan adulten. Vandaar ook dat de trefkans verhoogt en dat uw verhouding anders ligt?!
Max Berlijn
·
17 augustus 2017 14:40, gewijzigd 17 augustus 2017 15:35
De verhouding onvolwassen vogels versus jonge vogels was en is in NL in ieder geval altijd verreweg in het voordeel van jonge vogels geweest. Ik heb er ongeveer 20 in 40+ jaar gezien (soms zelf gevonden, meestal getwitcht en steeds "ververst") en volgens mij slechts een maal een ad. Hier iets over trekroutes van verschillende populaties. Er zijn meerdere malen hier en op waarin.nl adulten geclaimed vanwege meer vlekjes op de flanken dan bij de meeste juf vogels, die achteraf geen adulten waren. Mij staat iets bij van een studie waarbij de adulten sneller en directer naar het overwinteringsgebied vliegen dan de jonge vogels hetgeen zou verklaren waarom we in NL (en in België??) nagenoeg alleen jongen zien, maar kan na wat zoeken niets vinden. Overigens vliegt de soort zeker een andere route in het voorjaar (dan ouder dan een juv) getuige de zeldzaamheid in dat seizoen.
Joost Mertens
·
17 augustus 2017 15:49, gewijzigd 17 augustus 2017 15:50
Max,
Ik heb niet beweerd dat Waterrietzangers niet een andere trekroute zouden hebben in het najaar dan in het voorjaar, dit is al veel langer geweten. Het gaat er om dat adulten een andere trekroute zouden hebben gedurende het najaar wanneer je een verhouding jonge/oude vogels zou kunnen berekenen, en dat is niet het geval. Zowel oude als jonge vogels vliegen (grotendeels en zonder verschil in leeftijd) over de lage landen. Dat je in het veld grotendeels alleen maar jonge vogels ziet heb ik proberen uit te leggen wat de mogelijke oorzaak daarvan is. Dat (ook bij ringvangsten) de (langjarige)verhouding jonge vogels veel groter is dan adulte vogels, ligt in de lijn van de verwachtingen en deze zal niet sterk afwijken van andere soorten als bv. Rietzanger, Kleine Karekiet, Bosrietzanger,... Bij vele soorten vertrekken de adulte vogels in verhouding wel iets eerder dan jonge vogels, maar om de ratio te berekenen maakt dat in dit geval weinig verschil, vooral omdat de trekperiode bij Waterrietzanger zeer beperkt is in tijd en dus sterk gepiekt.
Max Berlijn
·
17 augustus 2017 16:11, gewijzigd 17 augustus 2017 16:16
Okay (ik beweer ook niet dat je dat vertelde, gaf alleen aan dat de soort meer routes heeft terug van de overwinteringsgebieden ), dank, jullie vangen dus van de door jou genoemde soorten ook voornamelijk jonge vogels in het najaar? Ik zou overigens indien mogelijk zeker mijn best doen een ad te zien in het voorjaar.
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.