Kleine Vliegenvanger
Ficedula parva · Red-breasted Flycatcher
Datum | 6 June 2018 |
---|---|
Locatie | Gelderland |
Fotograaf | Rob Belterman |
Bekeken | 9909 × |
Op verzoek ook nog eentje zingend met een groene achtergrond :-) |
Discussie
Justin Jansen
·
8 June 2018 21:03
Waarom moeten deze foto's erop, ze zijn mooi, maar staan onder embargo (= provincie Gelderland, maar niet terug te vinden op zowel Db site als waarneming.nl). Is het een kwestie ik weet het wel en mocht erheen en de rest niet. Lijkt me dat DB dan ook maar Embargo foto's moet weren, tot het tijdstip dat het embargo is opgeheven.
Leo Heemskerk
·
8 June 2018 22:19, gewijzigd 8 June 2018 22:35
Ha Justin, gefeliciteerd met je promotie.
Vind het ook raar dat deze foto's worden geplaatst. Volgens mij gaat het om dit geval 33-52-53 links onder. Heb vernomen dat het daar een soort studio is geworden. Takjes perfect, meelwormen en vaak een tape. Hoop snel een foto met een prei te zien. ;-)
Rob Belterman
·
8 June 2018 23:19
Waarom staat deze onder embargo? Er zijn ook andere in Nederland die niet onder embargo staan. Deze vliegenvanger doet wat hij wil. Als er teveel mensen houdt hij zich op de achtergrond. Deze foto's zijn gemaakt toen het heel rustig was. De kale takken zijn plaatsen waar hij regelmatig terugkomt. Niks gearrangeerd. Puur natuur aan het eind van de middag.
Max Berlijn
·
9 June 2018 09:33, gewijzigd 9 June 2018 09:52
Altijd lastig dit fenomeen. De foto’s later plaatsen in het jaar geeft ook het effect van mosterd na de maaltijd. Het is maaar een Kleine Vliegenvanger en als je hem echt wil zien kom je er wel achter (zie de post van Leo). Of “embargo” echt helpt vraag ik me af. Het gemengde paartje Grauwe/Roodkopklauwier staat al een tijd onder embargo en krijgt waarschijnlijk daardoor minder bezoekers. Toen Robert en ik er op 03-06 waren zat er in het afgesloten er verboden terrein een op FB bekende en veel gewaardeerde vogelfotograaf te fotograferen hetgeen de vogels duidelijk stoorde. Hij maakte duidelijk gebruik van de “waarnemersrust”. De dag erna probeerde hij het weer en is door een boa beboet, maar toen was het paar al vele malen gestoord.
Eduard Sangster
·
9 June 2018 10:58
Een embargo is een middel om het (mogelijke) broedpaar te beschermen. Het geeft iedereen het goede gevoel dat 'er alles aan wordt gedaan om het broedpaar te beschermen'. Het was mi een effectief middel bij een kleine/middelgrote vogelaarspopulatie. Misschien is de populatie inmiddels zo groot, dat 'de crowd' een betere beschermer is tegen 'ongewenst gedrag' dan geheimhouding. Immers, ook op een regenachtige donderdagmorgen zijn er tegenwoordig altijd meerdere mensen aanwezig bij een B-soort. 'Geheime plekken' deel je wel met je vrienden, dus met zoveel vogelaars is effectieve geheimhouding een utopie. Blijft over het argument dat iedereen met een embargo 'een goed gevoel heeft'. Dat zeg ik niet disrespectvol, het voorkomt vele nare discussies vol onbegrip op fora.
Vincent van der Spek
·
9 June 2018 11:30, gewijzigd 9 June 2018 11:41
De discussie over de ecologische waarde van een solitaire, zingende man of zelfs een broedpaar van een hier schaarse soort die elders in Europa vrij algemeen is, zullen we hier maar niet voeren ;-) (er zijn m.i. veel betere redenen* voor embargo's dan verstoring van een niet-bedreigd, individueel dier)
Ik denk dat een embargo wel degelijk helpt. Er loopt een heel contigent minder ervaren vogelaars en vogelfotografen rond, zonder breed netwerk, die afstormen op wat "donkerrood" is op waarneming.nl ("is dat 'm nou?").
Dagelijks meldingen van een soort, en/ of steeds beter wordende foto's genereren juist bezoekers ("ik moet er nu toch maar eens heen", fear of missing out etc). Dat werkt zelfs bij mij zelf zo, recentelijk nog met de Groninger kwikstaart - een niet-verborgen territoriale vogel - die ik aanvankelijk "echt niet ging twitchen". Maar dan blijft ie maar zitten en zitten...
Ik ken de redenen van het embargo niet, en of het de wens van de ontdekker zelf was (dat vind ik relevant), dus de vraag is of de locatie openlijk op deze site gedeeld moet worden. Een voor de buitenwereld afgesloten RBA lijkt me dan beter als er een drive bestaat om te delen.
* vogel bevindt zich in kwetsbare vegetatie; gevaar van verstoring van andere fauna, zoals kolonies, bedreigde soorten etc; vanwege maatschappelijke belangen (drinkwater, defensie etc); soorten die gevaar lopen om weggevangen te worden door illegale vogelvangers (is naar verluid via wrn.nl gebeurd op de Kwade Hoek) etc
Max Berlijn
·
9 June 2018 12:55, gewijzigd 9 June 2018 13:18
Maar dan ga je dus voorbij aan het feit dat sociale controle ook een vorm van controle is itt tot geen controle (verhaal Klauwieren in de Peel). Waarbij een embargo bij een soort juist een averechts effect heeft. Ook is de willekeur bij embargo’s soms onbegrijpelijk (de ene Orpheusspot achter een het hek staat onder embargo, maar de vogel waar je onder kan staan, staat open en bloot op de sites). Kan natuurlijk, het is een vrije wereld.
Eduard Sangster
·
9 June 2018 14:50
Klopt, (mooie) foto's zijn een trigger om een soort te bezoeken, onder embargo of niet. Foto's plaatsen van een vogel onder embargo ondergraaft dat embargo. Of dat nou erg is of niet is onderwerp van discussie :)
Wietze Janse
·
10 June 2018 09:26, gewijzigd 10 June 2018 13:01
Heren,
Het wel/niet onder embargo is altijd een moeilijk beleid. Enerzijds omdat het ons uitganspunt is om waar mogelijk zoveel mogelijk met elkaar van de vogels te genieten, anderzijds dat dit niet ten koste van de vogel zelf mag gaan.
Weet dat het wel/niet onder embargo zetten altijd de volgende zaken aan vooraf gaan:
- Discussie admins
- Overleg met waarneming.nl om een eensgezind beleid te voeren
- Is er wel/niet een verzoek binnen gekomen van de waarnemer/beheerder van het gebied (een zwaarwegend argument)
- Etc.
In dit geval van de Kleine Vliegenvanger is er direct besloten de op de dag 2 ontdekte Kleine Vliegenvangers op embargo te zetten om te proberen als toestanden destijds in Drenthe te voorkomen, ondanks het feit dat beide vogels op vrij toegankelijk en druk bezocht gebied zaten (2x openbaar fietspad op de Veluwe en in NP park).
Dit is door en waarneming.nl en Dutch Birding als zodanig zelfstandig uitgevoerd. Er is echter nooit een verzoek (bij mij bekend) van buitenaf of beheerders/ontdekker geweest dit als zodanig uit te voeren.
We zien een duidelijk verschil tussen beide gevallen, beide werden alsnog bezocht door tientallen mensen, die de informatie via interne circuits kregen.
Echter het ene geval bleek moeilijk fotografeerbaar, minder meewerkend en kreeg daardoor uiteindelijk eerder minder aandacht (het embargo werkte).
Het andere geval liet zich echter, ondanks alle aandacht en mogelijk verkeerd gedrag, uitstekend fotograferen en bleef de aandacht behouden, ook omdat de vogel nog steeds en langdurig aanwezig is (het embargo werkte hier niet/minder).
In die gevallen wordt het beleid iets versoepeld (waar je wel/niet eens mee kunt zijn), de vogel blijft wel onder embargo maar het beleid erachter wordt iets aangepast.
De beheerder heeft ook nog verder niet ingegrepen, ook geen reden om het beleid in alle strakte hier voort te zetten.
De foto’s zie ik op meerdere media massaal langskomen, ofwel het wel/niet plaatsen hier zal een marginale invloed hebben op de bezoekersaantallen, mogelijk wel op de sociale controle.
Ofwel hoop dat ik iets van de achtergrondprocessen en alle partijen die hierbij betrokken zijn qua embargo’s heb kunnen verduidelijken, we gaan beslist niet over 1 nacht ijs, maar bekijken wel per geval wat wel/niet mogelijk is en passen striktheid van de uitvoering soms aan waar mogelijk.
Weet ook dat de meeste discussies op de achtergrond, voor jullie onzichtbaar, worden uitgevoerd, zeker in gevallen waar het echt hard nodig is. Maar het feit dat het niet in het openbaar gebeurt betekend nog niet dat er niets is gedaan! En altijd vrij ons (of w.nl) te contacten indien je vragen hebt.
Verder bedankt voor alle input tot dusver, wordt zeker meegenomen in toekomstige gevallen, dus wat dat betreft roept deze foto ook weer een nuttige discussie op.
Leo Heemskerk
·
10 June 2018 17:47, gewijzigd 10 June 2018 19:28
Waarom wel een DB embargo op plek en niet op foto's? Als op andere media de plek en foto's wel genoemd worden.
Het is verwarrend als je foto's ziet op DB zonder plek en zonder uitleg waarom de foto wel en de plek niet genoemd wordt.
Jan Hein van Steenis
·
10 June 2018 20:53
Michiel van den Bergh
·
11 June 2018 22:22
Ha Wietze, dank voor je toelichting en goed dat jullie zo zorgvuldig handelen en per geval situatie de situatie beoordelen. Mijn idee is bijvoorbeeld dat dit geval beter geen embargo meer kan hebben.
Vanavond waren er 10 bezoekers, veel camera's en meelwormen en geen verrekijkers. Toen ik aangaf dat ik het niet ok vond dat ze aan het tapen waren reageerde er één persoon vrij agressief (!) en een andere zei dat ik maar beter kon gaan als ik dit niks vond. Tja. De vogel reageerde vaak geïrriteerd op de afgespeelde zang. Boswachter op de hoogte gebracht.
Ik denk dat een embargo om gegronde reden een goede optie kan zijn, maar zodra deze uitlekt/mislukt de embargo beter verwijdert kan worden om sociale controle te promoten (en iedereen lekker kan genieten van de soort!).
Arjan Dwarshuis
·
11 June 2018 22:45
Helemaal met Michiel eens.
Wietze Janse
·
12 June 2018 08:25
Het embargo zal dan ook/eerst van w.nl gehaald moeten worden, de meeste waarnemingen komen via hen binnen (als er geen embargo op staat). Ik zal eens checken met hen.
De meldingen die actief via DBAlerts worden doorgezet worden al gepubliceerd, maar zo dat ze alleen zichtbaar zijn voor leden.
Michiel van den Bergh
·
12 June 2018 08:45
Dank Wietze. Ik heb de vogel dan ook meteen maar even lokaal doorgegeven voor diegene die geinteresserd en lid zijn. Groet
Michiel van den Bergh
·
12 June 2018 08:45
Dank Wietze. Ik heb de vogel dan ook meteen maar even lokaal doorgegeven voor diegene die geinteresserd en lid zijn. Groet
Wietze Janse
·
12 June 2018 09:12
Zag het, heb nog wel de status veranderd, dat deze alleen zichtbaar is voor leden, blijven nog even in lijn met huidige afspraken met o.a. w.nl, totdat ik van hen heb teruggehoord.
Michiel van den Bergh
·
12 June 2018 09:40
Prima, dank je.
Frank van Duivenvoorde
·
12 June 2018 09:40
@Wietze Zou het een idee zijn om waarnemingen door leden ingevoerd ook alleen voor leden zichtbaar te maken, of althans aan de invoerders de keuze te geven?
Wietze Janse
·
12 June 2018 09:47
Daar wordt aan gewerkt Frank, in de volgende versie van DBAlerts.
Nu tussentijds kan men aan de admins aangeven dit te doen, dan wordt het handmatig ingesteld.
Max Berlijn
·
12 June 2018 11:02
Top oplossing Wietze!
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.