Onbekende soort
Unknown species
Datum | 23 februari 2018 |
---|---|
Locatie | Oman |
Fotograaf | Frank Dröge |
Bekeken | 7408 × |
Kom er niet uit.... |
Discussie
Rutger Wilschut
·
12 juni 2018 10:41
Maf ding; enig idee wat voor formaat dit beest ongeveer had?
Norman Deans van Swelm
·
12 juni 2018 12:32
Fraaie plaat van een interessant individu. Zo te zien heeft de vogel een witte stuit en mijn indruk is dat het het gaat om een Bonaparte's Strandloper Calidris fuscicollis. Mogelijk dat de kleine afwijkingen betreffende pootkleur en snavelkleur duiden op een hybride. Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat het gaat om een tot nog toe onbeschreven soort dan wel ondersoort.
Steven Wytema
·
12 juni 2018 13:15
Een dag later vond Arjan van Egmond "daar" (in Oman, Raysut welteverstaan) een Taigastrandloper. Als dit op dezelfde plek is lijkt me 1+1=2
David Uit de Weerd
·
12 juni 2018 13:23, gewijzigd 12 juni 2018 13:23
Ik zie een wit veerrandje Norman, geen witte stuit. Sweet memories to those days in 2009/Zwolle.
Norman Deans van Swelm
·
12 juni 2018 13:50
dat klopt David, op de stuit. Ik heb helemaal geen memories terzake uit Zwolle.
Rutger Wilschut
·
12 juni 2018 15:42
Taigastrandloper is natuurlijk een optie met die groenige poten, gebrek aan hpp etc, maar vinden jullie de snavel niet wat lang?
Albert Noorlander
·
12 juni 2018 15:47, gewijzigd 12 juni 2018 15:58
Een Bonapartes Strandloper heeft geen witte stuit Norman. Die heeft witte bovenstaartdekveren. Dus als jij een witte stuit ziet dan valt een Bonapartes Strandloper direct af en blijft Krombekstrandloper alleen over. En die is het duidelijk niet. Een Taigastrandloper lijkt mij een goede optie maar daarvoor lijkt me de snavel te lang en zou ik de poten geler verwachten.
Hier een Taigastrandloper uit januari
Max Berlijn
·
12 juni 2018 15:55, gewijzigd 12 juni 2018 16:12
De 1+1=2 theorie van Steven lijkt niet van toepassing (check de snavellengte). Erg lange snavel voor een Taiga....., maar ja what else? Oerigens bestaan er Kleine Strandlopers met gele poten (ooit een stukje in DB met foto van gestaan).
Frank Dröge
·
12 juni 2018 16:18
Op basis van de forse snavel verviel bij mij de optie Taigastrandloper ook direct. Die heb ik daar wel gefotografeerd maar was duidelijk anders. Krombek of Bonapartes zie ik er ook niet in.
Norman Deans van Swelm
·
12 juni 2018 16:27
vandaar de naam White-rumped Sandpiper Albert. Hoe dan ook blijven er nog een aantal andere mogelijkheden die ik geopperd heb.
Frank Dröge
·
12 juni 2018 18:09
Ik kreeg net een bericht van Fred Visscher:
http://birdhybrids.blogspot.com/2017/03/dunlin-x-white-rumped-sandpiper.html
Gaat al in de buurt komen lijkt mij
Max Berlijn
·
12 juni 2018 18:25
Nuh, ik denk toch een Kleine met gele poten.
Arjan Dwarshuis
·
12 juni 2018 18:54
Lijkt qua structuur op dit beest: https://www.dutchbirding.nl/gallery/detail/10831
De snavel oogt wat lang voor een standaard kleine en dan natuurlijk die lichte poten. Een hele vage kleine met lichte poten en langer dan gemiddelde snavel?
Fred Visscher
·
12 juni 2018 19:22
Wellicht hebben we de focus ook wel teveel op de pootkleur. Die is niet altijd zwart bij Bonte Strandloper (van afstand lijkt vaak alles zwart..), en zeker niet met de zon er lekker op en van dichtbij in beeld gebracht. Er zijn wel plaatjes van te vinden zoals hier bij Dunlin 3 en 5. Snaveltje en jizz passen ook op de soort en de langste tertial verbergt de handpennetjes. Dus zou deze vogel ook verwarring hebben gegeven met een wat donkerder pootkleurtje..?
Norman Deans van Swelm
·
12 juni 2018 19:34
De vergelijking met de Kleine Strandloper begrijp ik niet, de vogel waar Arjan naar verwijst heeft helemaal geen lichte poten is ook niet afwijkend qua tibia, de vogel is broodmager en heeft typisch voor hoge temperaturen de veren tegen het lichaam gedrukt waardoor alles buiten proportie raakt, zie ook:
http://www.radioactiverobins.com/little-stint/
Indien de vogel van Frank een hybride is dan kom je niet ver met plaatjes van andere hybriden aangezien geen twee hybriden hetzelfde zijn! Ook Frank herkent nu kennelijk de Bonaparte's in zijn vogel. De lichte poten zouden het gevolg kunnen zijn van Gestreepte Strandloper genen waarvan de relatief dichtsbijzijnde populatie op Taimyr broedt. Bovendien zijn dat notoire schuinsmarcheerders die in tijden van opwinding met alles paren wat beweegt. Denk maar aan Cox Sandpiper.
Frank Dröge
·
12 juni 2018 20:55
Moeilijk. Qua bouw en zeker de snavel doet hij mij nog steeds het meest aan Bonte denken. Mocht het hybride zijn dan vind ik te weinig voorbeelden daarvan.
Frank Dröge
·
12 juni 2018 21:46
Zojuist een andere foto geplaatst waar de stuit beter zichtbaar is en sowieso Krombek / Bona uitsluit.
Max Berlijn
·
12 juni 2018 22:09
Op die tweede foto denk ik nog meer aan een Kleine Strandloper.
Norman Deans van Swelm
·
12 juni 2018 22:18
De Bonte Strandloper die in de Perzische Golf overwintert is Calidris a.centralis, zie hier onder:
http://radioactiverobins.com/archive/icons%20navipag/Report%20wader%20ringing%20Rhine-Meuse%20delta%201984-85.pdf
Zowel Bonte als Kleine Strandloper hebben eind februari geen nieuwe mantelveren zoals de vogel van Oman wel heeft om over de pootkleur maar te zwijgen.
Rob Poot
·
25 juli 2018 23:40
Om over de pootkleur juist te spreken, tweekleurig, een donkerpootje X een lichtpootje is dan waarschijnlijker dan een afwijking of wat dan ook. bijde genen lijken aan te staan. Ook de snavel is intermediair te noemen.
Bontje X Temmink's zou veel verklaren. Zomerveren op de rug blijven apart maar dat de rui niet altijd goed gaat daar kwamen we zelf een keer achter in Oman met een Watersnip, Edward kon gelukkig na enige tijd wat plaatjes maken van de staart. Het was een beestje waar je anders ook niet echt uit kon komen.
Norman Deans van Swelm
·
26 juli 2018 09:28
Ik herhaal het nog maar een keer Rob: beide soorten hebben geen nieuwe broedkleedveren zo vroeg in het jaar. Een oplossing ligt niet in het verschiet, we kunnen eindeloos blijven speculeren, deze vogel is, dat zijn we denk ik eens, een hybride daarom stel ik voor de vogel Dröge's Sandpiper te noemen analoog aan Cox Sandpiper e.d. Cox Sandpiper werd aanvankelijk aangemerkt als nieuwe soort maar uiteindelijk werd gekozen voor hybride waarbij de Gestreepte Strandloper een hoofdrol werd toegedicht. Dröge's Sandpiper kan natuurlijk ook aangemerkt worden als nieuwe soort tot het tegendeel wordt aangetoond. Geen probleem en waarom ook niet het immens rijke zeegebied van Oman zal nog wel meer voor meer verrassingen zorgen.
Frank Dröge
·
31 juli 2018 23:01
Ik vind het wel klinken moet ik zeggen. :)
Norman Deans van Swelm
·
1 augustus 2018 13:13
Wat mijnheer Cox toekwam komt ook Frank Dröge toe. Het gaat er natuurlijk om dat zo'n waarneming niet in de vergetelheid raakt. Ik hoop en ga er van uit dat Dröge's Sandpiper in de komende DB wordt genoemd anders is het Wader Study Group Bulletin de aangewezen plaats.
Peter de Knijff
·
1 augustus 2018 14:59
Er is natuurlijk wel een belangrijk verschil (sorry Frank, natuurlijk ben ik jaloers) en dat is het feit dat Cox pas als soort werd beschreven nadat meerdere nagenoeg identieke vogels in verschillende jaren en op verschillende geografische plekken werden waargenomen. Dat "rechtvaardigde" (of maakte het noodzakelijk) om het tot dan toe onbekende taxon te beschrijven en van een naam te voorzien.
Dat toch nog redelijk snel daarna het toch een redelijk frequent voorkomende hybride bleek te zijn kon niet verhinderen dat de naam inmiddels was ingeburgerd.
Eenzelfde proces was o.a. van toepassing op de frequent voorkomende eenden-hybride Wilde eend X Krakeend, Brewer’s eend, welke eerst op grond van een serie waarnemingen in de USA als soort werd beschreven.
Er zijn de afgelopen 20 jaar vaker zeer waarschijnlijke hybride steltjes waargenomen, vastgelegd en besproken, tot nu toe altijd eenlingen, dus een aparte naam was nog niet opportuun. Dit lijkt mij voor dit geval ook van toepassing. Een n=1 exemplaar soort is niet levensvatbaar dus behoeft geen aparte benaming.
Norman Deans van Swelm
·
1 augustus 2018 15:20
Het is maar een naam Peter, eventuele taxonomische conclusies volgen later of niet. Indien de 1e Cox Sandpiper meteen zo genoemd was zou dat niets hebben veranderd aan zijn vervolg status Er is trouwens geen enkele regel die verbiedt een tot nu toe onbekende vogel de naam van de ontdekker te geven. Het is juist een stimulans voor anderen om er naar uit te kijken. Reken maar dat Max de komende jaren niet meer uit Oman weg te krijgen is, En terecht!
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.