Dutch Birding

Zeearend

Haliaeetus albicilla  ·  White-tailed Eagle

Datum 15 July 2018
Locatie Groningen - Onnerpolder
Fotograaf Thijs Glastra Thijs Glastra
Bekeken 7987 ×

Discussie

Leo Stegeman

Leo Stegeman
 ·  21 July 2018  09:49

Geweldige foto!! 

Gijsbert van der Bent

Gijsbert van der Bent
 ·  21 July 2018  11:49

Niet normaal. Had je voor een boek moeten bewaren (SOVON-atlas?).

Eduard Sangster

Eduard Sangster
 ·  25 July 2018  12:01

Gaaf! Lijkt wel Varanger of Hokkaido.

Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  25 July 2018  15:16

Toen mij zaterdag verteld werd dat er een foto met drie Zeearenden in "het nieuwsblad" (dat blijkbaar al 16 jaar "dagblad" heet...) had gestaan, wist ik meteen om welke foto het ging.

http://www.dvhn.nl/groningen/Zeearenden-Hunzedal-maken-gezinsuitstapje-23379885.html

Norman Deans van Swelm

Norman Deans van Swelm
 ·  25 July 2018  15:53

Overigens is de foto zeker bijzonder maar het schouwspel zien wij natuurlijk dagelijks in Zuid-Holland en Noord-Brabant in de tijd dat de jonge arenden uitvliegen!

Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  8 April 2019  11:49

Zojuist lees ik dat Zeearenden worden uitgezet op Isle of Wight. Dit klinkt ver weg maar is slechts 350 km van het dichtstbijzijnde broedgeval in Nederland. Aangezien deze soort anders dan andere arenden makkelijk over zee vliegt, lijkt het daarmee onvermijdelijk geworden dat de zich snel uitdijende wilde Europese populatie zich zal vermengen met vogels met een 'onnatuurlijke' herkomst en afwijkend gedrag. Moet men zich afvragen of dat wenselijk is, of toelaatbaar?

Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  8 April 2019  14:16

Britten en Duitsers beheren hun fauna volgens het jagers-/hengelaarsprincipe: als we het willen hebben, zetten we het uit...

Bert de Bruin

Bert de Bruin
 ·  8 April 2019  20:10, gewijzigd 8 April 2019  20:16

Eens met Arnoud. Ik vind het niet wenselijk (of eigenlijk nonsens) dat Zeearenden worden uitgezet. Waarom nou toch? Zeearenden kunnen volgens mij heel goed voor zich zelf zorgen...

Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  8 April 2019  20:15

Natural England heeft al toestemming verleend: http://www.roydennis.org/

Vincent van der Spek

Vincent van der Spek
 ·  10 April 2019  10:15, gewijzigd 10 April 2019  10:19

Hun antwoord bij de FAQ waarom ze niet wachten op natuurlijke kolonisatie vind ik niet heel sterk (geparafraseerd: "dit gaat sneller"). 

Maar @ Arnoud: we weten helemaal niet of ze gaan oversteken. Ik zie op de online ringatlassen van NL, Noorwegen en België in elk geval geen meldingen van Schotse beesten en vice versa. Heb jij andere aanwijzingen/ bronnen voor a) fikse dispersie, die b) leidt tot genetische vermenging (zijn er bijv vogels van het vaste land daar gaan broeden met projectvogels) en c) het afwijkende gedrag dat je meldt, gebaseerd op Schotse, uitgezette vogels?

Dan is er nog de genetica. Wat is het gebruikte materiaal en is het erg als dat - vooralsnog hypothetisch - zou vermengen met hier of daar een vogel op het vasteland als het materiaal "goed" is?

Ik vraag me ook af of deze herintroductie nodig is, maar zou me vooralsnog niet bij voorbaat zorgen maken om "vervuiling"

Peter de Knijff

Peter de Knijff
 ·  10 April 2019  11:31

Volgens mij zijn er altijd Noorse Zeearenden gebruikt in Schotland en Engeland. Waar de vogels voor dit programma vandaan komen weet ik niet.

Of er (genetische) substructuur binnen de Europese Zeearenden is moet ik opzoeken, maar is vast bekend.

Ger Meesters

Ger Meesters
 ·  10 April 2019  11:59

Volgens de site RoyDennis.org:

"Juvenile White-tailed Eagles will be collected under licence, from Scottish Natural Heritage, from nests in Scotland and translocated to the Isle of Wight in late June. They will then be held in a quiet, confidential, location for approximately three-four weeks before being released. Food (mainly fish) will be provided close to the release site during the autumn and winter before the young eagles become independent. The Natural England licence permits the release of the birds on the Isle of Wigh over a five year period, with the first six-eight birds translocated this summer."

Gijsbert van der Bent

Gijsbert van der Bent
 ·  10 April 2019  13:17, gewijzigd 10 April 2019  13:17

Die verschrikkelijke British 'sportsmen' hebben alles uitgeroeid in het Verenigd Koninkrijk wat maar kon, van Grote Trap tot Zeearend, en zich ook elders in de wereld niet onbetuigd gelaten.

Het VK is wel heel groot, maar toch een eiland. Bepaalde soorten komen er waarschijnlijk dus niet zomaar op natuurlijk wijze terug. Ik kan me voorstellen dat de natuurbeschermers aan de overkant proberen om ooit uitgeroeide/uitgestorven broedvogelsoorten ook op een niet natuurlijke manier terug te krijgen. En wat kan er nu genetisch gezien misgaan met de Zeearend? Die zien er van hier tot Hokkaido allemaal hetzelfde uit....

Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  10 April 2019  16:23, gewijzigd 10 April 2019  16:52

@Vincent: Inderdaad, je weet niet wat de dispersie zal zijn van een uitgezette populatie Zeearenden. Wel is bekend dat deze soort minder moeite heeft om over zee te vliegen dan andere arenden. Recente waarnemingen in het zuiden van Engeland (dit jaar Hampshire bijvoorbeeld) duiden op dispersie, hoewel onduidelijk is of dat Schotse exemplaren waren.

De genetische structuur zal geen probleem zijn (ook een deel van onze vogels komt uit Noorwegen/Finland) maar wat je bij een herintroductie kwijtraakt is natuurlijk gedrag en natuurlijke verspreiding. 

Als je ziet wat er bij sommigen voor negatieve gevoelens leven over met herintroducties aangevulde populaties van Dwergganzen, Ooievaars of Lammergieren, dan zou je met zulke maatregelen terughoudend moeten zijn. Maar het moet ook gezegd dat de gemiddelde vogelaar al snel vergeet dat er herintroducties zijn geweest (wie ziet bijvoorbeeld Krakeend, Krooneend, Witoogeend, Kwak, Slechtvalk, Oehoe of Raaf nog als (deels) uitgezette soorten?). In Engeland is de lijst van soorten met herintroducties die Nederland kunnen bereiken nog veel langer (Visarend, Rode Wouw, Grote Trap, Kwartelkoning, Cirlgors, etc). Dan haal je al snel je schouders op over een uitzetsoortje extra.

Desalniettemin geldt ook dat als de plannen van Vogelbescherming Zeist in de jaren 1990 om Zeearenden uit te zetten waren uitgevoerd, we de huidige toename met andere ogen hadden bekeken en minder gewaardeerd. 

Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  10 April 2019  16:35

Eens Arnoud, Zeearend, Lammergier, Ooievaar en bijv. Raaf zijn ook helemaal niet bedreigd in de rest van de wereld dus om ze dan uit te zetten omdat je als land ze graag als broedvogel wil hebben is belachelijk zeker wanneer dit allemaal ook nog bakken geld kost. Dwergganzen is een beetje een ander verhaal maar daarbij zijn we dan in Europa/Scandinavië  niet in staat  de handen in een te slaan, sterker nog als een projectvogel in het verkeerde land terecht komt is die het leven niet zeker....

Garry Bakker

Garry Bakker
 ·  10 April 2019  19:46, gewijzigd 10 April 2019  21:30

@Arnoud: dat plan om Zeearenden te introduceren in de Oostvaardersplassen kwam van het Wereld Natuur Fonds (ja, met spaties). Zie o.a. hier.

Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  11 April 2019  10:12

Dank, Garry. Herinnerde me dat Siegfried Woldhek als directeur van Vogelbescherming zich eind jaren 1980 sterk maakte voor de herintroductie. Later werd hij inderdaad de baas van WWF.

George Sangster

George Sangster
 ·  11 April 2019  11:36, gewijzigd 11 April 2019  19:45

Ik begrijp Max' standpunt best:

[...] zijn ook helemaal niet bedreigd in de rest van de wereld dus om ze dan uit te zetten omdat je als land ze graag als broedvogel wil hebben is belachelijk zeker wanneer dit allemaal ook nog bakken geld kost.

Maar als je een paar woorden aanpast krijg je het volgende standpunt:

[...] zijn ook helemaal niet zeldzaam in de rest van de wereld dus om ze dan te twitchen omdat je ze graag op je Nederlandse lijst wil hebben is belachelijk zeker wanneer dit allemaal ook nog bakken geld kost.

OK flauw, maar het geeft aan dat het in eigen land willen 'hebben' van soorten subjectief is.

Ik kan mij voorstellen dat veel belastingbetalers het leuk vinden om een Ooievaar te zien als ze weer eens in de file staan. Ik vermoed dat alleen 'wij' vogelaars moeite met hebben herintroducties.


Leo Stegeman

Leo Stegeman
 ·  11 April 2019  12:41

Goeie relativering George......

Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  11 April 2019  16:32, gewijzigd 11 April 2019  17:14

George; als je bij jouw aanpassing geld in ”ecologische voetprint” veranderd klopt die weer 😁 en is het gewoon waar (beken ik met wat schaamrood op de wangen). Dat geld voor twitchen betalen we immers zelf (althans de meesten 😇) voor het (her)introduceren, de belasting betaler, dus zet het gewoon in voor habitatbescherming van soorten in NL die er nog zijn en het nodig hebben. Edit: gaaf stuk over de Ooievaar uit 1996(!), kende ik niet.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?