Indigogors
Passerina cyanea · Indigo Bunting
Datum | 15 March 1989 |
---|---|
Locatie | Amsterdam Science Park |
Fotograaf | Leo JR Boon |
Bekeken | 5442 × |
Beide poten te zien, zien er goed uit. Complete tenen en nagels. Smetteloos verenkleed overigens. Dia's met telefoon gefotografeerd |
Discussie
Wim Wiegant
·
24 December 2018 02:17, gewijzigd 24 December 2018 02:17
Gave foto ...!
Waar komt het verhaal van Theo (toen Theodoor) en Mars (toen Marc) Muusse en Hans Gebuis (nu Hans Gebuis) nu vandaan ...?
Wim Wiegant
·
23 April 2019 23:29, gewijzigd 23 April 2019 23:40
Wat een woeste influx toch van deze soort….! Van geringde én ongeringde vogels, als ware het Azuurmezen! De vogel in Purmerend van eind maart was geringd (wel bezocht, niet gezocht, niet gezien). Ik heb de vogel van 18 april van Amsterdam nog niet bestudeerd, maar die van Veenendaal van 9 april (wel gezocht, niet gezien) was zeker ongeringd, en dus net zo wild als die van Amsterdam in 1989. Is er nog een kooivogelkenner die hier meer van weet …?
Robert Keizer
·
23 April 2019 23:33
Met al deze recente dubieuze gevallen lijkt me een omgekeerde bewijslast wel op zijn minst op zijn plaats..
Beter nog de aanpak van de UK en alleen eerste winter vogels op de lijst in het najaar ;)
Max Berlijn
·
24 April 2019 09:45, gewijzigd 24 April 2019 09:48
De lol (zo die er al was) van het geval van 30 jaar geleden is er wel af na dit voorjaar maar daarmee is je eigen waarheid creëren door alleen najaarsgevallen te accepteren van een soort die als zomervogel en voorjaarsdoortrekker hetzelfde gedrag vertoond als herkomst nondicutabele voorjaarsoorten als Zanggors en Witkeelgors zeker geen juiste beslissing. Dat zal je zelf ook begrijpen Robert. Soorten gaan bestempelen als "TE vervuilt met bewezen (geringde) escapes" is dan nog een betere.... maar ook dat zorgt voor (toekomstige) problemen omdat zaken door de tijd veranderen. Je bent dan wel af van in de stress schieten bij elke Jufferkraan, Kuifzaagbek, Azuurmees (maar welke taxa dan?) en misschien wel Indigogors (hoewel het na 30+ jaar pas het eerste voorjaar is met deze discutabele gevallen..)
Robert Keizer
·
24 April 2019 13:47
@Max de vraag is of er non-discutabele waarnemingen zijn van indigogors in het voorjaar in NW Europa zoals jij stelt. Zoals al eerder op dit forum is aangehaald staat de soort alleen in NL in het voorjaar op de lijst. alle andere voorjaarsgevallen zijn niet geaccepteerd of op D-lijst gezet.
Dat geldt voor Zanggors en Witkeelgors niet.
Max Berlijn
·
24 April 2019 13:56, gewijzigd 24 April 2019 13:59
Maar dat is dus door die andere (Scandinavische) landen dan ook weer een vorm van eigen waarheid creëren waar wij niet aan meedoen. Conclusie; er zijn wel ongeringde voorjaarsgevallen in de WP alleen men plaatst ze in D, behalve in NL. Dat geld voor meer soorten en soms veranderd zo’n land van mening (Bronskopeend UK). Je wil toch niet zeggen dat Indigogors niet zou kunnen in het voorjaar in de WP? Nogmaals ik ben er ook allemaal niet meer blij mee maar je moet het zo objectief en werkbaar mogelijk houden, dus een lijst met “verboden soorten” zou dat misschien kunnen zijn.
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.