Dutch Birding

White-plumed Antbird

Pithys albifrons albifrons

Datum 28 December 2019
Locatie ZIntete, Suriname
Fotograaf Diederik Kok Diederik Kok
Bekeken 5865 ×

Discussie

Michiel van den Bergh

Michiel van den Bergh
 ·  24 January 2020  16:32

Gaaf Diederik! Deze heb ik ook steeds en overal gemist en hoop ik snel hier in Suriname een keer tegen te komen. Maar ik ben misschien nog wel jaloerser op al die katten waarnemingen. Tof hoor. Hebben jullie een reisverslag? Of anders een link naar je waarnemingen misschien?

Dušan Brinkhuizen

Dušan Brinkhuizen
 ·  24 January 2020  17:49

In Amazonia van Ecuador kom ik ze de laatste jaren steeds minder vaak tegen. Antswarms lijken veel schaarser te zijn en er is sowieso een dramatische afname van insect-etende soorten in deze regio. Helaas lijkt deze afname weinig te maken te hebben met verlies van habitat (primair terrafirme). 

Jan Hein van Steenis

Jan Hein van Steenis
 ·  24 January 2020  18:05

In Mitú en Iwokrama (Guyana) zag ik er enkele. In Mitú zowaar bij een spannende antswarm. Dat deze zelfs ver van de bewoonde wereld steeds zeldzamer worden is echt heel raadselachtig.

Bert de Bruin

Bert de Bruin
 ·  24 January 2020  20:04, gewijzigd 24 January 2020  20:05

Ik heb er enkele met jou gezien in Amazonia van Ecuador, Dusan! Heerlijke soort met een bizar en onlogisch uiterlijk:D

Dušan Brinkhuizen

Dušan Brinkhuizen
 ·  25 January 2020  19:33

@ Jan Hein: ik had ze ook op meerder plekken in Mitú vorig jaar; meerdere antswarms. Aantallen mixed-species flocks en antbirds was een stuk beter in Mitú, en dat was wel hoopgevend. Helaas weten we bar weinig over de afname van vogels in pristine terrafirme habitats en de oorzaken daarvan. Monitoring en onderzoek is broodnodig, concrete data zijn zeer schaars (hier een link naar artikel met data: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4558082/). Afname van insecten (klimaat verandering/licht vervuiling/verspreiding van insecticiden etc) en avian malaria zijn allemaal mogelijke oorzaken. Birdlife is volgens mij niet goed op de hoogte. Black-faced Antthrush (ssp zamorae) was 10+ jaar geleden super algemeen, echt overal te horen. Mijn records van de laatste 3-4 jaar kan op 1 hand tellen... volgende week maar kijken hoe Shiripuno er voor staat.

@ Bert. Het wordt tijd dat we weer zo'n tripje doen!


David Uit de Weerd

David Uit de Weerd
 ·  25 January 2020  19:56, gewijzigd 25 January 2020  19:56

Nooit gedacht dat deze soort zo lastig was. Ik had er in 2009 één bij de rivierlodges van Kabalebo. Ook een erg gave bestemming. Zonder vogelgids (persoon) wel hard werken daar.

Mattias Hofstede

Mattias Hofstede
 ·  25 January 2020  22:08

Geweldig hoor, wij kregen hem niet te zien vorig jaar, ook geen enkele antswarm tegengekomen toen. Wel hadden we een hoop van de andere wenssoorten (Qua zoogdieren o.a. een Jaguar bij Kabalebo). Ik zal ook nog wel wat plaatsen als we toch zo lekker bezig zijn met deze fantastische bestemming.

Bert de Bruin

Bert de Bruin
 ·  26 January 2020  06:40

Zeker Dusan, paar jaartjes wachten en dan kom ik weer! Naar het zuiden!

David Spelt

David Spelt
 ·  26 January 2020  10:04

Geweldige plaat en soort. Rolf de By en ik misten deze soort in 2016 in Shiripuno, maar zagen dit beest uiteindelijk totaal onverwacht in Zuidoost-Ecuador, pal in de berm langs de Nuevo Paraíso Road. Ondertussen stoven er met enige regelmaat bussen en ander zwaar vrachtverkeer voorbij over het bospad. Mooie bonus naast o.a. Orange-throated Tanager die zich hier ook werkelijk fantastisch liet zien.

Leo JR Boon

Leo JR Boon
 ·  26 January 2020  11:34

Hou me op de hoogte Bert!

Bert de Bruin

Bert de Bruin
 ·  26 January 2020  14:39

Doe ik, Leo!

Dušan Brinkhuizen

Dušan Brinkhuizen
 ·  28 January 2020  16:56

@ David S. Zowel Hairy-crested als White-plumed zijn (of waren...) redelijk algemeen in the Nangaritza valley. Beide vorig jaar nog gehoord at Labyrinto de mil illusiones. Helaas is de Orange-throated Tanager sterk afgenomen in dit gebied, en dat moet vooral met boskap te maken hebben. Ze hebben voorkeur aan primair woud met genoeg grote, hoge bomen. Gelukkig is mede dankzij eco-toerisme het stuk na de Yankuam brug opgekocht (Reserva Maycu), en daar kun je nog een aantal paartjes treffen.  

Diederik Kok

Diederik Kok
 ·  28 January 2020  21:02

Michiel, dus Suriname gaat zeker door voor jou?...

Nee geen trip report, maar al onze waarnemingen staan op observado. Zie hier mijn lijst (gps van enkele targets zoals vermeld niet exact ingevoerd om de stage-outs van Fred te beschermen). Qua trip reports is o.a. het, zoals altijd, uiterst complete verslag van Remco Hofland een aanrader. En, voor degenen die dat niet weten, op deze site verscheen eerder een item over deze nieuwe toplocatie, aangewakkerd door Arjan's big year.   

Dusan, die afname van vogels in primair terrafirme die jij beschrijft klinkt wel heel erg zorgelijk en ongemakkelijk. 

Dušan Brinkhuizen

Dušan Brinkhuizen
 ·  8 February 2020  00:18

@ Diederik et al: net terug van 4 dagen Shiripuno (Ecuador) en de huidige situatie omtrent "mass extinction" is zeer ernstig. Internationaal is men nog (heel) weinig op de hoogte helaas. Paar voorbeelden: Ochre-striped Antpitta is nagenoeg compleet verdwenen. Jarol Vaca (de eigenaar van de lodge) heeft 1 territoria van Ochre-striped op een afgelegen bergrug. 5-10 jaar terug was de soort nog aanwezig langs alle trails. Hetzelfde geldt voor Black-faced Antthrush, totaal verdwenen, op één paartje na. Een vogel karkas dat normaliter binnen 12 uur helemaal "opgegeten" zou zijn ligt nu na 3 dagen lang onaangetast op de bosbodem, helemaal uitgedroogd... we hebben het hier over pristine laagland Amazonewoud op de evenaar, de meest biodiverse plek op aarde. 

Wij hadden ditmaal 1 Thrush-like Antpitta, 0 Antthrushes, 0 Foliage-gleaners, 0 Leaftossers, 0 Xenops, 0 Rusty-belted Tapaculo. Het is extreem. De antwren flocks zijn zeldzaam: je loopt uren te zoeken om een flockje te vinden. Canopy flocks zijn ook schaars en vooral tanagers, spechten etc. Wij hadden 1 Lunulated en 1 Sooty Antbird bij een ini-mini antswarm. Andere piepkleine swarm had een paartje White-cheeked (Bicolored) Antbirds. That's it.

Dušan Brinkhuizen

Dušan Brinkhuizen
 ·  8 February 2020  00:22

De canopy flocks bestaan vooral uit tanagers, spechten etc. die zijn er nog wel. 1 Hookbill gehoord, that's it. 

Eduard Sangster

Eduard Sangster
 ·  8 February 2020  00:46

@Dusan, bizar. Je gaf aan dat afname insecten en/of avian malaria jouw 'werk theorien' zijn op dit moment. In het artikel uit 2015 wat je eerder linkte staat dat zij denken aan meer regenval door La Nina / klimaatverandering en dat het gaat om decline van insecteneters van understorey, maar ook canopy in laagland bos in oostelijk Ecuador. Het is duidelijk dat een grootschalige studie duidelijkheid moet verschaffen. Enig idee of zo'n onderzoek onderweg is? En of dit ook in andere landen speelt in Midden- of Zuid-Amerika? Ik kan zo gauw niks vinden.

Wel is van N-Amerika bekend dat de decline daar 30% in 50 jaar is, maar dat sluit slechts gedeeltelijk aan bij deze scherpe afname. Habitat verlies en ook pesticiden worden hier genoemd als belangrijkste oorzaken.

Dušan Brinkhuizen

Dušan Brinkhuizen
 ·  8 February 2020  15:31

@ Eduard. Drastische afname van insecten lijkt een feit helaas. Avian malaria is slechts speculatie (scherpe afname is vaak een combinatie van factoren, dus vandaar). Ik vermoed wel dat klimaatverandering de drijvende factor is in Ecuador’s Amazon basin, niet La Niña alleen. Voor zover ik weet is Blake de enige die bezig is met onderzoek naar de afname van vogels. Grootschalig en “joined forces” met entomologists, herpetologists etc lijkt me cruciaal om de huidige “extinctie” in kaart te brengen. Ik ben bezig met een project om Amazonian bird guides en tour leaders in contact te brengen, o.a om observatie data te delen en dan een krachtige summary gezamenlijk te publiceren. Misschien niet de meest wetenschappelijke manier van data collecting, maar wij (guides) zijn wel degene die de vogels/geluiden etc goed kennen, en jaar-in-jaar-uit dezelfde gebieden, lodges, trails etc “monitoren”.  E-bird is ook een handige tool (maar niet altijd betrouwbaar). Voorbeeld; Sacha Lodge heeft wekelijks uploads van checklists maar slechts 2 waarnemingen van Black-faced Antthrush tussen 2016-2020; deze soort was zo’n tien jaar terug dagelijks te horen op alle trails!


In the Chocó heb ik zo’n scherpe afname als in Amazonia nog niet echt gemerkt. Echter, Black-headed Antthrush lijkt wel schaarser te zijn geworden. In Playa de Oro ben ik 2 territoria “kwijt” over de jaren heen, en in Canandé 1 territoria. Midden Amerika declines heb ik nog niet veel over gehoord. Collega’s in Cristalino (Brazil) hebben wel geklaagd omtrent de afname van vooral de ground-dwellers, furnarids etc.


Eduard Sangster

Eduard Sangster
 ·  11 February 2020  00:00

@Dusan, goed dat je dit aankaart en dat je een project opstart om dit beter te monitoren! Ik hoop dat het je lukt om ook andere 'takken van sport' aan boord te krijgen. In mn USA en Europa zijn misschien mogelijkheden voor sponsering / subsidie / onderzoeksgelden die je verder kunnen brengen ? 

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?