Quail-plover
Ortyxelos meiffrenii
Datum | 26 February 2020 |
---|---|
Locatie | Ten zuiden van Touba, centraal-west Senegal |
Fotograaf | Remco Hofland |
Bekeken | 4884 × |
Wellicht de belangrijkste soort van Senegal: een afwijkende buttonquail die vroeger voor een steltloper werd gehouden en inderdaad qua houding, pootlengte en gedrag meer heeft van een plevier of renvogel dan van een buttonquail. Hij komt alleen voor in de Sahel, een biogeografische regio die voornamelijk ligt in 'moeilijke landen'; Senegal is hierop de uitzondering. Foto genomen met mijn smartphone door (alweer) de scoop van Bertus. |
Discussie
Max Berlijn
·
3 March 2020 21:53
Gaaf, ooit naar gezocht in Senegal zonder succes. Ik tip deze soort als “to be found in de WP” binnen afzienbare tijd.
George Sangster
·
3 March 2020 23:45
Buttonquails zijn steltlopers. Ze behoren, net als de vorkstaartplevieren, renvogels, meeuwen, sterns, alken en jagers tot de Lari, een van de drie grote groepen binnen Charadriiformes (zie Baker et al 2007, Fain & Houde 2007).
Leuke foto overigens.
Remco Hofland
·
4 March 2020 15:32
@Max: de soort is nogal honkvast aan de Sahel, een type habitat dat niet voorkomt in de WP, dus ik deel je verwachting niet. Ik denk wél dat Abdou je de soort in een weekendje Senegal kan laten zien - en er een paar bomen vol Scissor-tailed Kites bij doet ... zelf kan ik een week Senegal van harte aanbevelen.
@George: erg leuk, dat wist ik niet!
Max Berlijn
·
4 March 2020 16:47, gewijzigd 4 March 2020 16:52
Zoals gezegd bij de Goudgele Nachtzwaluw heb ik er in 2006 aan mogen ruiken in combi met Gambia. Dat van die grote aantallen “Kites” was nog niet bekend maar we zagen er genoeg. Zitten die Arabische Trappen nog bij de Djoudj? Mooi hoor laat maar komen dat verhaal in Global Birding.
Remco Hofland
·
9 March 2020 14:46
Ja, de Arabische Trappen zitten nog in de Djoudj maar zijn er schaars en worden wel 'ns gemist. Wij hadden (ook hier) mazzel en zagen twee verschillende exemplaren, op twee verschillende dagen. Dat was (voor mij) echter niet het hoogtepunt van de Djoudj, want wát een aantallen vogels overwinteren hier! De Sahara storm die onze dagen hier voorzag van een oranje waas zorgde ook voor een straffe noordenwind die de honderdduizenden eenden die hier overwinteren tegen de zuidoever van het meer waar wij stonden aan plakten: waar andere verslagen reppen van "hundreds of thousands of ducks too far to identify" zagen wij zeeën van mannetjes Zomertaling zover het oog reikte, met aan de randen duizenden Slobeenden en Pijlstaarten en tienduizenden White-faced Whistling-Ducks (en vier Marmereenden, hier zeldzaam) ... en erboven onschatbare aantallen (nou vooruit: 2 miljoen?) foeragerende Oeverzwaluwen ...
Max Berlijn
·
9 March 2020 15:16, gewijzigd 9 March 2020 15:20
Gaaf hoor, er worden daar officiële tellingen gehouden betreffende die eenden. Ik herinnerde me naast die geweldige aantallen waterwild en de Arabische Trap nog twee dingen; Een aantal Amerikaanse "listers" die in de bus bleven omdat er geen nieuwe soorten (ticks) voor het tussen konden zitten...(hoe triest ben je dan) en het feit dat we nadat ik een grapje over de AmSmient maakte bij het zien van een groep van 50 Smienten we eerst 1 en later 2 mannen vonden.
Diedert Koppenol
·
20 February 2024 12:37
Twee weken geleden ook naar deze prachtige soort mogen kijken!
Er waren enkelen mee op onze reis in Senegal die deze soort als hoofddoel hadden voor de trip, omdat zij alle families in de wereld willen zien en dus deze als een 'insurance tick' zagen. Ik kon echter zo snel zelf geen onderzoek vinden waarin geïmpliceerd wordt dat Quail-plover als monotypische familie afgesplitst gaat worden. Op basis van wat ik zag, vind ik QP prima passen binnen de Buttonquails, maar wellicht dat iemand ergens wat voorbij heeft zien komen?
George Sangster
·
20 February 2024 13:17, gewijzigd 20 February 2024 13:19
Van Quail-plover zijn nog geen DNA sequenties beschikbaar. Deze soort is dan ook niet opgenomen in een recente fylogenetische studie van de steltlopers. Ik kan mij niet voorstellen dat iemand Quail-plover recentelijk in een aparte familie heeft ingedeeld.
Diedert Koppenol
·
20 February 2024 18:28
Ah, ook dat is erg interessant. Dan snap ik dat gevoel wel iets beter, want met DNA weet je het nooit natuurlijk. Of dus juist wel.
Zal toch wel ergens op iemand zijn to-do lijst moeten staan, mag ik hopen! 😇
Peter de Knijff
·
20 February 2024 18:51
Full genomes zijn al van minimaal 1 soort per orde beschikbaar. Daarnaast van veel families ook al meerdere soorten. Aan alle genera wordt gewerkt en er lopen projecten om alle soorten van kleinere genera te sequencen. Zo worden nu ALLE meeuwensoorten gesequensed. Van alle belangrijke geografisch relevante grote witkoppige meeuwen populaties worden zelfs 5-10 exx per regio meegenomen, naast nog gedetailleerder onderzoek naar twee interessante hybride zones.
Ook van andere genera lopen zulke projecten.
Kortom, nog even (een paar jaar) geduld en we weten meer dan we zullen snappen.
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.