Helmeted Woodpecker
Celeus galeatus
Datum | 19 November 2019 |
---|---|
Locatie | Misiones, Argentina |
Fotograaf | Martjan Lammertink |
Bekeken | 4723 × |
Eén van de voornaamste bevindingen van ons onderzoek aan de bedreigde Helmeted Woodpecker is dat deze soort de uitzonderlijke gewoonte heeft (onder spechten) te overnachten in door houtrot gevormde boomholtes in oude bomen, in plaats van in uitgehakte holen. Na de broedcyclus (altijd in een nest in een uitgehakt hol, dan wel) neemt elke ouder een jong onder zijn hoede en overnachten de twee gedurende een maand of twee gezamenlijk in het slaaphol van de ouder. Die holen moeten dus plaats bieden aan twee spechten. Een artikel over dit gebruik van door houtrot gevormde boomholtes en de implicaties voor het beheer van deze specht: Lammertink M, Fernández JM, Cockle KL (2019) Helmeted Woodpeckers roost in decay-formed cavities in large living trees: a clue to an old-growth forest association. The Condor: Ornithological Applications 121: 1–10. PDF beschikbaar op http://www.pinoparana.org/publicaciones De foto is gemaakt met een op 12 m hoogte hangende, gecamoufleerde camera met groothoek bediend via Bluetooth vanuit een schuiltentje op de grond. Te zien is de aankomst van een vrouwtje met juveniel (met kortere kuif) bij hun slaaphol. De locatie van de foto is in Reserva Natural Cultural Papel Misionero dat 9,000 ha oerbos (zonder geschiedenis van houtwinning) heeft, het grootste overblijfende stuk in het Atlantic Forest. |
Discussie
Jelle Scharringa
·
17 April 2020 11:08
Gaaf Martjan!
Leuk dat je nog steeds goed met die spechten bezig bent,
Gr
Jelle
Diedert Koppenol
·
20 April 2020 22:01
Cool! Na het lezen van dit artikel heb je zeker heldendom verdiend, erg leuk om te zien dat je hier ook informatie en foto's plaatst. Graag blijven doen! :)
George Sangster
·
20 April 2020 22:45
Op deze foto's lijkt het inderdaad een Celeus (gedrongen met woeste kuif). Jarenlang zat deze soort in hetzelfde genus als onze Zwarte Specht en de Noordamerikaanse Pileated Woodpecker (Dryocopus). Dat was dan ook onze 'search image' toen ik met Jacques Ruinaard op zoek was naar deze soort in Iguazu NP, Argentinië begin jaren '90. Toen we hem vonden kwam ie niet overeen met wat we verwachten. Het kleed klopte wel, maar de 'jizz' niet, en dat bleef knagen. Dankzij Martjan Lammertink's artikel (2015), en een ander artikel van Benz et al. (2015), werd duidelijk waarom dat zo was: het is een Celeus, waarbij het verenkleed een 'mimic is van dat van Dryocopus.
Martjan Lammertink
·
26 July 2020 12:49
Nieuw artikel over de Helmspecht en de convergentie van verenkleden in dubbelgangersoorten: Fernández, JM, Areta, JA, Lammertink, M (2020). Does foraging competition drive plumage convergence in three look-alike Atlantic Forest woodpecker species? Journal of Ornithology. Published online 23 July 2020.
PDF beschikbaar op: http://www.pinoparana.org/publicaciones
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.