Dutch Birding

Grauwe Kiekendief

Circus pygargus  ·  Montagu's Harrier

Datum 8 mei 2020
Locatie Wieringermeer
Fotograaf Fred Visscher Fred Visscher
Bekeken 7647 ×

Discussie

Bert-Jan Luijendijk

Bert-Jan Luijendijk
 ·  8 mei 2020  16:21, gewijzigd 8 mei 2020  17:50

Bizar Fred, hoe jij die kieken telkens weet af te platen. Hoe fiks je dat? 

Fred Visscher

Fred Visscher
 ·  8 mei 2020  16:35

Vaak doordat ik een vogel inhaal met de auto en dan op sta te wachten. Dit lukt vaak maar de kunst is dan om de zon in je rug te hebben zodat het licht goed op de vogel valt. Voor dat laatste zijn vaak meerdere pogingen nodig. Deze foto kwam tot stand na een kilometertje of vijf achtervolging..
Max Berlijn

Max Berlijn
 ·  8 mei 2020  17:06

Idd bizar mooi Fred. Die ad vrouwen vind ik zo moeilijk (met Steppe als ander alternatief). Had ik nou net geleerd dat de handpentoppen licht moeten zijn met maar enkele bandjes heeft deze Grauwe dat dus ook..

Fred Visscher

Fred Visscher
 ·  8 mei 2020  17:30

Max, daarom had ik dit even geplaatst onder de foto voor de mensen die het lastig vinden. Je kan ook naar het koppie alleen kijken. De Grauwe vrouw heeft een zeer specifiek koppie die in de verste verte niet op die van een vrouw Step lijkt..

Wim Wiegant

Wim Wiegant
 ·  8 mei 2020  21:42, gewijzigd 8 mei 2020  21:50

Toch ben ik het een beetje met Max eens. Je leest en leert kenmerken, en dan zie je een foto (in het boek van Dick Forsman over de roofvogels van Europa zijn er bijvoorbeeld héél veel te vinden) met kenmerken die min of meer contra-indicatief zijn, en dan is het ineens: ja, ja, ja, maar je moet naar een héél ander kenmerk kijken…! Het slagpenkenmerk van Grauwe en Steppekiekendief vind ik al bijna niet te bevatten. maar dit dobbelsteenkenmerk (zie referentie van Fred aan zijn facebook-item, dat ik overigens vier keer heb moeten lezen voordat ik het begreep)  is ook niet mis. Volgens mij ligt in dit geval de (dobbelsteen)veer ook helemaal buiten de rest, wat in de meeste gevallen niet zo zal zijn. 

Het wordt tijd voor een kritische beschouwing van welke min of meer recente zelfgevonden, - bedachte of -verzonnen kenmerken nou ergens op slaan, en welke niet …! Zoals Roelof de Beer ooit zei (vergeef me als ik het fout citeer): "Oh, daar horen we weer een kenmerk dat niet in de boekjes staat!" ...

Vergis je niet: dit is niet al te sarcastisch bedoeld. Vorig jaar heb ik nog aan liefhebbers uitgelegd dat het Scheefbloemwitje (de vlinder die sprekend lijkt op het Klein Koolwitje, en Nederland stormenderhand aan het veroveren is) een diagnostisch kenmerk heeft dat niet in Nederlandse of Engelse vlindergidsen te vinden is. Dat kenmerk heb ik overigens niet zelf bedacht...

Peter Adriaens

Peter Adriaens
 ·  10 mei 2020  12:52, gewijzigd 10 mei 2020  14:04

Dat het nu een dobbelsteenpatroon wordt genoemd is eens iets anders, maar op zich is het kenmerk van de okselveren toch niet nieuw? Ik leerde er voor het eerst over in 1991 (nu bijna 30 jaar geleden...), uit de 'Rare birds of Britain and Europe' van Lewington et al. 

En als er op een bepaald moment verschillende kenmerken zijn die niet in de boekjes staan, dan schrijf je toch gewoon een nieuw boek? Zoals we nu met de meeuwen aan het doen zijn :)

Wim Wiegant

Wim Wiegant
 ·  10 mei 2020  14:27

Peter, je hebt natuurlijk helemaal gelijk … 

Rob Poot

Rob Poot
 ·  11 mei 2020  21:31

Welk kenmerk van het Scheefbloemwitje bedoel je Wim? Volgens de Vlinderstichting zijn er vier. Eigen waarnemingen op Scheefbloem in onze tuin van eileggende Scheefbloemwitjes laten een nogal wisselend beeld zien. vaak niet duidelijk de ene of de andere en zelfs een exemplaar geheel wit zonder zwarte vlek of wat dan ook. 

Wim Wiegant

Wim Wiegant
 ·  11 mei 2020  23:53

Vaag maar diagnostisch grijs vlekje op midden bovenkant achtervleugel, alleen bij wijfje.  Vaak goed te zien op foto's. 

Wim Wiegant

Wim Wiegant
 ·  10 september 2020  22:10, gewijzigd 10 september 2020  22:14

Als beginnende veer-per-veer kenner (in spreektaal gebruik ik altijd een andere term, die niet geschikt is voor openbare discussies) heb ik toch nog een vraag. Ik heb gekeken naar een juveniele Steppekiekendief die een "dobbelsteen"-kenmerk had (zie de foto van de Steppekiekendief van Rob Halff van 4 sep 2020). Dat moet dezelfde vogel in 2e kj dus ook hebben, zou ik denken. Tekst kwijt…! Is het nu een "hard" kenmerk voor Grauwe Kiekendief, of niet…? Wat heb ik nu weer fout…?

Marc Dijksterhuis

Marc Dijksterhuis
 ·  10 september 2020  22:28, gewijzigd 10 september 2020  22:29

Ha Wim, hoe hard het kenmerk precies is weet ik niet. Maar het is zeker een goed kenmerk. De complexiteit zit erin dat de rui per vogel verschilt. Sommige kieken zijn in het voorjaar sterk geruid, andere bijna niet. Met name (1e winter) grauwe kiek is heel variabel in rui. Sommige ex hebben het dobbelsteen kenmerk in het 2kj voorjaar dan wel, andere niet. Dus als een juv/2kj kiek het kenmerk niet heeft kan het nog steeds een Grauwe zijn. Overigens is bij grauwe/step de ondervleugelbandering een veel 'makkelijker' kenmerk, dat is veel minder aan rui onderhevig omdat in de regel kieken in de 1e winter geen arm/handpennen ruien

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?