Lachstern
Gelochelidon nilotica · Gull-billed Tern
Datum | 12 augustus 2020 |
---|---|
Locatie | De Weere (Kolk van Dussen) |
Fotograaf | Fred Visscher |
Bekeken | 3789 × |
Voor de mensen die ze nog graag even willen zien en de reis naar Groningen niet zien zitten; de Kolk van Dussen herbergt op het moment 7 vogels waarvan 3 juv en 4 adult. Op het Pannenpad (schelpenpaadje dat voor de Kolk langs loopt) worden prachtige shows weggeven door de jongen die de jacht op kikkers aan het oefenen zijn. Door middel van stukjes hout te pakken en ze al vliegende te laten vallen en weer met gemak oppakken in duikvlucht. Met afstand de beste stern die er in de wereld rondvliegt (ook nog eens de meest intelligente kan ik verklappen). Dit jong zat 4 augustus nog op een buis in Alteveer en is nu met pa of ma (een vogel die ik hier al vanaf 2015 ieder jaar volg, behalve in zijn / haar 2ekj) naar een bekende kikker plek gekomen. De Grote Groene Sabelsprinkhanen raken op in Alteveer dus komen ze hier nog even verder opvetten alvorens de reis naar Spanje / Portugal en Noord-Afrika begint (dit is waar ringterugmeldingen vandaan komen bij de Duitse vogels). Lang niet alle Groningse vogels komen hier, dit betreft alleen de exemplaren die als jong dit gebied hebben leren kennen. Het mooie van ringonderzoek is dat we dit nu zeker weten. In principe komt een vogel die onbekend is in deze regio hier ook niet. De paartjes splitsen op in Duitsland als ze twee jongen hebben (ieder een jong mee op pad is beter voor de overlevingskans, de focus kan volledig op 1 jong gelegd worden..). Soms is het zo dat een paartje (zoals in dit jaar bij De Weere het geval is) elkaar weer treft tijdens de terugtrek omdat ze beide als jong hier geleerd hebben te jagen en omdat het veel kikkers bevat). Je ziet (als je ze bestudeerd dan ook direct "courtship behavior" en ook zie je de adulten samen op pad gaan om te jagen. Ze zijn niet monogaam en ieder jaar hebben ze dus weer een nieuwe partner. Als ze door een bepaalde oorzaak de jongen zijn kwijtgeraakt trekken ze wel samen weg uit de kolonie en zitten dan altijd als eerste op de buizen in Alteveer (vogels met jongen komen altijd later..). Vogels die nog niet in Groningen bekend waren worden soms op die manier toch bekend gemaakt met de buizen in Alteveer. |
Discussie
Mars Muusse
·
13 augustus 2020 08:59
Geweldig Fred, dit is toch wel het echte werk. Prachtige plaatjes van de kleden van geringde vogels: leeftijd, herkomst en life-histories bekend, rui sequenties te herleiden en ook nog eens gedrag.
Kom maar door met de rest!
Lodi Nauta
·
13 augustus 2020 11:29
Fraai en informatief! Het viel me bij Alteveer op hoe zorgzaam ze waren: een juv. zat niet lekker op zo'n buis/boei, vloog even verder om beter te zitten, en ouder ging meteen mee.
Wim Wiegant
·
13 augustus 2020 12:02, gewijzigd 13 augustus 2020 12:04
Fraai! Binnenkort de 100e foto van Lachstern van Fred Visscher op dit podium (volgens mij zijn er er nu ongeveer 90 - 95) ...! Maar dat de Lachstern de beste en meest intelligente stern zou zijn, roept de volgende vraag op: hoe heb je dit vastgesteld en wat weet je van bijvoorbeeld Chinese Kuifstern of Aleoetenstern, om er maar eens twee te noemen….?
Max Berlijn
·
13 augustus 2020 13:28, gewijzigd 14 augustus 2020 14:23
Top plaat en verhaal Fred. @Wim Chinese Crested wordt is ruim bestudeerd. Aleoeten wat minder..
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.