Witkeelkwikstaart
Motacilla cinereocapilla · White-throated Wagtail
Datum | 10 March 2021 |
---|---|
Locatie | broedgebied |
Fotograaf | Maarten Wielstra |
Bekeken | 4440 × |
Achtereenvolgens: Italiaanse - Iberische - Balkankwikstaart Ik heb hier zo ongeveer de meest ''klassieke'' roepjes van elk taxon uitgekozen om met elkaar te vergelijken. Als je verder gaat zoeken is er binnen elk taxon de nodige variatie, waarbij sommige ''alternatievere'' roepvarianten ook weer leuk naast elkaar te leggen zijn bij de verschillende taxa. Juist als je de gelijkende roepjes naast elkaar legt kan je leuk naar verschillen gaan zoeken. Soms blijkt dan dat bepaalde ''kenmerken'' in verschillende roepjes voorkomen. Er is per kenmerk meer of minder overlap, dus het is voor nu nog even zoeken naar de combinaties van kenmerken om zoveel mogelijk van de vogels te proberen op naam te brengen. Zo nu en dan vind ik inspiratie (en tijd, zoals tijdens nachtdienst) om weer een stukje van de puzzel te leggen. Om tussendoor ook eens met hart te luchten en om mijn enthousiasme over bevindingen te delen, misbruik ik dit medium. Zo ook nu. Wat mij erg opvalt, ook te zien in deze compilatie, is dat Iberische (midden) een trage modulatiesnelheid heeft. De andere twee taxa (links en rechts) komen min of meer overeen op dit kenmerk. Beide overlappen hierin een klein stukje met Iberische. Een ander kenmerk wat waardevol blijkt, is het gat tussen beide delen van de roep, tussen het opwaartse deel (de pootjes) en het gemoduleerde deel in. Bij Italiaanse is dit ''klein'', bij Iberische in principe ''groter'' (maar vaak moeilijk te beoordelen door de vorm van het rechter pootje) en bij Balkan meestal groter dan de meest grote Italiaanse. Ook goed om mee te nemen in de totaal beoordeling is het aantal modulaties per roepje. Over het algemeen is (van links naar rechts) Italiaanse hierin wat uitbundiger (hier 7), Iberische met weinig (4) en Balkan er een beetje tussen in (hier 5). Het blijft opmerkelijk hoe anders de oostelijke Balkankwikstaarten eruit zien, deze kan je door de algehele vorm beter vergelijken met Oostelijke Gele Kwikstaart en heb ik daarom niet meegenomen in deze compilatie. Voor die verwijs ik naar Oostelijke Balkankwikstaart VS Oostelijke Gele Hopelijk vind ik in de toekomst nog eens wat formules om dingen meer solide maken en er een serieus artikeltje aan te wijden. Met de huidige trend van meelopende opname apparatuur op telposten zouden we dat nog eens nodig kunnen gaan hebben. April staat voor de deur, dus laat die Balkankwikstaart maar komen! |
Discussie
George Sangster
·
10 March 2021 11:23
Leuk hoor. Er is ooit een artikel verschenen waarin werd geconcludeerd dat de zang van gele kwikstaarten naar het noorden toe minder complex wordt. Zie jij dat ook bij roepjes?
Maarten Wielstra
·
10 March 2021 22:02
Oh dat is ook interessant! Wist ik niet! Bij roepjes valt op dat de modulatiesnelheid toeneemt van gewone naar Iberische naar Italiaanse-Balkan. Dus grofweg van noordwest naar zuidoost. Bij Oostelijke Gele Kwikstaart zie je iets soortgelijks, met plexa het traagst moduleren en taivana de snelste (taivana is m.i. exclusief op dit kenmerk van het Oostelijke complex). Bij Citroenkwikstaart neemt de modulatiesnelheid richting oost juist af.
(Wat overigens interessant is, is dat calcarata in sonogramvorm erg lijkt op een aantal macronyx en dat oostelijke Balkankwikstaart (''melanogrisea'') op een (ander) aantal macronyx/plexa.)
Maarten Wielstra
·
14 March 2021 22:49, gewijzigd 14 March 2021 22:50
1.2 t/m 20 mei 2004FR Súdwest-Fryslân ?
2.16 april 2006 M c cinereocapillaNH Bergen (NH) ITALIAANSE
3.22 april 2006 M c cinereocapillaFL Lelystad ITALIAANSE
4.9 mei 2014FR Vlieland ITALIAANSE
5.3 t/m 5 mei 2017FR Schiermonnikoog IBERISCHE
6.21 april t/m 9 juli 2018GR Groningen ?
Op basis van metingen aan roepjes van broedvogels van xeno canto, kom ik voor de CDNA geaccepteerde gevallen uit op de dikgedrukte determinaties.
De 2017 vogel heeft dit bijschrift: ''The 2017 bird mainly resembled Spanish on plumage but sonagrams of the calls seemed to fit Ashy-headed a bit better. It was therefore not accepted on subspecific level.'' Daar kan ik me niet in vinden, deze roep past m.i. juist heel goed op Iberische en niet op Italiaanse door de weinige en trage modulaties en de te grote afstand tussen de ''hook'' in het opgaande deel van het sonogram en het laagste punt van de eerste (echte) modulatie (kortom: lange aanloop naar modulatie).
Julian Overweg
·
15 March 2021 11:24
Mooie inzichten!
In hoeverre is het geluid van 'witkelige flava's' eigenlijk onderzocht? Valt zo'n wit keeltje bij de nominaat onder variatie binnen dat taxon of is er toch meer aan de hand?
Maarten Wielstra
·
15 March 2021 11:44
Die geluiden wat de zuudelijke taxa zijn wel door enkelingen onderzocht, maar volgens mij weer gestaakt. Ik vermoed door de grote variatie. Het is moeilijk om met meerdere kenmerken te komen per koppel taxa. Een enkel sterk kenmerk is toch net even te karig. Daarnaast zijn kenmerken die opvallen vaak lastig objectief te omschrijven of te meten.
Betreft witkelige flava, lijkt me normale variatie. Ik ken geen voorbeelden van flava met een scherp afgesneden witte keel t.o.v. de borst.
Frank Neijts
·
15 March 2021 12:47
Witkelige flava zijn niet zozeer een variant maar betreft 1e zomer vogels (flava). En leeftijd correct beoordelen bij kwikstaarten is niet zo eenvoudig. Eens dat scherp afgsneden witte keel een goede aanwijzing kan zijn maar daarvoor moet je de vogel ook goed bestuderen omdat eea met positie, houding e.d. te maken kan hebben..
Julian Overweg
·
15 March 2021 17:56
Helder! Dank voor jullie reacties.
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.