Europese Kanarie
Serinus serinus · European Serin
Datum | 21 maart 2021 |
---|---|
Locatie | Katwijk |
Fotograaf | Arnold Meijer |
Bekeken | 7052 × |
Zingend in een woonwijk. |
Discussie
Max Berlijn
·
22 maart 2021 08:47, gewijzigd 22 maart 2021 09:05
Gaaf zeg. Inmiddels bij na net zo zeldzaam als de Kuifleeuwerik op het laatst en bij deze soort heb je ook nog eens een escape probleem. Ooit een broedvogel in mijn dorp en meermaals in de tuin gehad. Wat zou de reden zijn? Weggevangen??? Je zou toch immers verwachten dat deze soort een voordeel van de klimaatverandering zou hebben?
Frank Neijts
·
22 maart 2021 10:17
Illegale vangst is niet zo’n hele grote bedreiging Max, Euro’s zijn niet de allerpopulairste vinken bij kooivogelaars, je ziet ze ook maar weinig op tentoonstellingen. Bovendien hoeft populariteit niet altijd een oorzaak te zijn voor achteruitgang: kijk naar de Putter, een extreem populaire soort in gevangenschap overal ter wereld, met een met Euro enigszins vergelijkbare biotoopkeus en biologie, die nog steeds toeneemt. Hoewel die toename juist in een regio waar de illegale vogelvangst nog welig tierde, de Brabantse Kempen, lange tijd sterk achterbleef bij de landelijke trend..
Vermoedelijk spelen milieufactoren dan ook een veel grotere rol. Hun kleine, korte bekjes wijzen al op een ander soort voedsel dan Putters: zowel plantaardig als dierlijk dat ze nodig hebben om jongen groot te brengen. Mogelijk treft de enorme achteruitgang van de biodiversiteit op het platteland hen veel harder dan verwante soorten.
Gijsbert van der Bent
·
22 maart 2021 11:11
,,Ik was skeeleren met mijn zusje, opeens hoorde ik een Europese Kanarie, daarna zag ik hem ook. Ik haalde mijn camera en na een tijdje zoeken vond ik hem weer terug. Super gaaf!'', aldus de ontdekker Joas de Vreugd. Leeftijd: 11 jaar. Tsjonge, toen ik 11 was kon ik niet eens skeeleren.
Peter de Knijff
·
22 maart 2021 11:15
De hamvraag hier is natuurlijk: Herkende je toen al wel een Europkan?
Ik niet in ieder geval, op die leeftijd.
Gijsbert van der Bent
·
22 maart 2021 16:51
Ik wist toen überhaupt nog helemaal niets van Eurokannen. Mijn eerste zag ik midden jaren zeventig met Arend Wassink, toen er nog een 'populatie' was in de Bloemendaalse dreven.
Rob Poot
·
22 maart 2021 20:48
Ook in de ons omringende landen gaan de aantallen stevig achteruit zonder duidelijk aanwijsbare oorzaken. Roodmus en Buidelmees dito. Genoeg geschikt biotoop maar mogelijk bij deze twee grote verliezen tijdens de trek of problemen in overwinteringsgebieden?
Harm Niesen
·
30 maart 2021 23:10
Ik was 11 jaar toen ik mijn eerste Euro kanarie nest vond. In Bentveld/Bloemendaal, in een spar in het Wethouder Van der Laan park. De sparren staan er nog, de kanaries allang niet meer.
Gijsbert van der Bent
·
31 maart 2021 22:09
Hoi Harm,
Hoe is het mogelijk! In mijn 'research' voor een komend boek over de Coepelduynen (tussen Katwijk en Noordwijk) struinde ik weer eens door de dagboeken van Jo Rampen. Kom ik toevallig gisteren (30 maart) het verhaal tegen van Jo Rampen en je vader bij een nest van een Europese Kanarie! In Bloemendaalse dreven. En jij wordt ook genoemd. Toeval bestaat.
De datum: 4 juni 1955. In het Wethouder Laanpark onder Heemstede/Aerdenhout.
Wim Wiegant
·
1 april 2021 17:11, gewijzigd 1 april 2021 17:24
Snufje vóór de tijd van de meesten onder ons...!
Ik was toen 4 dagen oud...!
Mijn eerste zag ik pas in 1983, (geen 11, maar 27), en mijn eerste in de tuin (dat dan weer wel) in 2018. Maar, ik kan nog steeds niet skeeleren...
Harm Niesen
·
4 april 2021 23:32
Dat is zeker toevallig Gijsbert! Klopt allemaal redelijk: ik was 11 jaar in 1955. Foutje van mij: Wethouder Laan park, niet Van der Laan. Foutje van Jo: met Heemstede heeft de locatie niets te maken. De grenzen van Aerdenhout en Bentveld zijn mij altijd onduidelijk geweest, maar het valt allemaal onder de gemeente Bloemendaal.
Gijsbert van der Bent
·
5 april 2021 12:15
Jij was al vroeg goed bezig Harm. Hierbij de letterlijk tekst, voor je plakboek:
,,Niessen laat mij en Van der Most van Spijk nest van Europese Kanarie zien in Weth. Laanpark onder Heemstede/Aerdenhout. Het nest ligt aan de rand van het pad op plusminus 2 meter hoogte in de buitenste takken van een of andere spar. Nestrand met faeces. We zien in geruime tijd slechts 1 voedering (voeren uit de krop). Harm Niessen vind in zelfde omgeving vinkennest, waar vogel op zit.''
Voor de jongere lezers. Eerstgenoemde Niessen is Fokko Niessen, de vader van Harm. Niessen senior werkt bij 'de chemische' in Katwijk en kwamen we tot begin jaren zeventig regelmatig tegen op het Wantveld en Uitwatering.
Max Berlijn
·
29 augustus 2022 18:34
De laatste tp territoriale vogel in NL was in Juni. Daarna alleen nog maar overvliegers. Gaat dit de laatste datum als broedvogel in NL worden?
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.