Vale Gierzwaluw
Apus pallidus · Pallid Swift
Datum | 3 januari 2022 |
---|---|
Locatie | Paulinaschor, Terneuzen |
Fotograaf | Corstiaan Beeke |
Bekeken | 6355 × |
Tsja, lastig... Rond 13.30u door Christoph Wintein buitendijks foeragerend ontdekt boven het westelijke stukje van Zandpaat, Terneuzen. Toen ik er was (15.00-15.30) steeds op 150-1000 meter afstand foeragerend, geen optimale lichtomstandigheden (bewolkt). Bouw, structuur en gedrag zo op het oog niet anders dan ik van Gierzwaluw ken. Waargenomen kleedkenmerken: (1) met name wanneer de vogel even tegen een wat donkerdere achtergrond vloog, oogde de vogel eerder bruin dan bruinzwart, (2) er leek contrast zichtbaar op de bovenvleugel tussen armpennen (lichter) en handpennen (donkerder), (3) lichte keelvlek, (4) gevorkte staart, maar niet heel diep. Op foto 1 lijkt een maskertje zichtbaar. Op foto 5-6-7 lijkt de vogel een een fractie donkerder zadel te hebben t.o.v. de vleugel. Ik denk dat Madeiragierzwaluw afvalt vanwege de niet opvallend diep gevorkte staart en het waargenomen contrast in de bovenzijde. De bruinige bovenzijde en het maskertje pleiten voor Vale Gierzwaluw. De ontdekker mailt mij later vanavond of morgenochtend de originelen van zijn beste foto's. Commentaar welkom! |
Discussie
Folkert Jan Hoogstra
·
3 januari 2022 20:48
Interessant dat je Madeiragierzwaluw meeneemt in de determinatie. Met nu populaties (ik weet niet precies wat de status nu is) op het Portugese vaste land een soort die wellicht ook ooit NW europa bereikt.
Max Berlijn
·
3 januari 2022 21:46
Denk persoonlijk bij het zien van de vorm van de vleugels (handpennen) eerder aan een gewone Gierzwaluw, ook spectaculair natuurlijk.
Jan van der Laan
·
3 januari 2022 22:24
Dat is geen kenmerk meer, die handvleugelvorm. Op de foto zie je het oog als een donkere zwarte vlek in de kop, verder zie je een donker zadel en donkere armpennen. Dat zijn allemaal goede pointers voor Vale Gierzwaluw.
Corstiaan Beeke
·
3 januari 2022 23:22
Ik heb de beste drie originelen van de ontdekker inmiddels binnen. Daarop is beduidend minder detail te zien dan op de foto's in de compilatie hierboven. Inmiddels heeft ook Jaap Kolijn een fotocompilatie bij zijn waarneming staan.
Marc Dijksterhuis
·
3 januari 2022 23:55
Lastig, is denk ik niet hard te maken als vale zonder betere foto's. Bijv het donkere oog zie je ook regelmatig bij gewone gierzwaluwen. Maar spectaculair is het zeker
Jan van der Laan
·
4 januari 2022 10:25, gewijzigd 4 januari 2022 10:27
Ik vind dat bij die waarneming van 2 oktober 2021 de waarnemer zich wel erg snel gewonnen geeft. Of de vogel een te lange staart is moeilijk in te schatten en dat kenmerk is niet diagnostisch. Check deze vogel van 26 oktober 2019. Ook zie je vaak op Vale gierzwaluwfoto's dat het voorhoofd lichter is dan de wangen en zelfs wit kan lijken, zie deze vogel van 25-27 oktober 2013.
Ook zie je op de tweede foto dat de de kleine dekveren donkerder lijken dan de middelste en grote dekveren. Op die tweede foto heeft de vogel wel weer meer een gierzwaluwtint, maar dit kan ook aan de camera-instellingen liggen.
Gert Ottens
·
2 augustus 2022 11:08
Dit onderzoek is hier al eens genoemd, maar kan het zo gauw niet vinden.
Anway, interessante kost.
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.