Dutch Birding

Zanggors

Melospiza melodia  ·  Song Sparrow

Datum 15 februari 2022
Locatie Prosperdorp, Zeeland
Fotograaf Thijs Glastra Thijs Glastra
Bekeken 4653 ×

Discussie

George Sangster

George Sangster
 ·  15 februari 2022  13:18

Erg fraaie foto!

Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  16 februari 2022  09:07

Begrijp ik nu goed dat er playback (‘tapen’) is gebruikt? Afgezien van de wenselijkheid daarvan (vogel komt uit dekking en loopt meer gevaar) zou het voor interpretatie van gedrag goed zijn als dat bij elke foto wordt vermeld.
Thijs Glastra

Thijs Glastra
 ·  16 februari 2022  09:12

Arnoud, in het korte tijdsbestek dat ik er ben geweest is er in ieder geval niet getaped. De vogel kwam hier geheel vrijwillig omhoog de struik in.

Lieven De Temmerman

Lieven De Temmerman
 ·  16 februari 2022  09:18, gewijzigd 16 februari 2022  09:21

Zonder iets te suggereren over deze foto en zonder waardeoordeel: er is getaped op dag 1 (1 of 2 keer), en ik dacht te lezen ook op dag 2. Ik vermoed dat er getaped werd om de vogel ofwel open te kunnen zien, ofwel ook (stiekem/niet stiekem?) met de bedoeling om hem de grens over te krijgen. De vogel reageerde daar duidelijk hard op, en het kan zomaar zijn dat hij om die reden meer (of uberhaupt gewoon wel) zingt, en het kan zomaar zijn dat hij om die reden de grens is overgestoken (maar evengoed doet hij dat spontaan). Verder komt hij spontaan uit de dekking (was toch zo bij ontdekking, en kort daarna).

Ik heb begrepen dat er ook zaad is gestrooid, dus zal hij nu eindelijk iets treffelijks te eten hebben (na al die fastfood over de plas). Ik schat zo in dat (als hij er nog zit!) met wat geduld heel goed te zien moet zijn, als hij afkomt op eten (of als hij trouw een rondje doet langs de hagen).

Folkert Jan Hoogstra

Folkert Jan Hoogstra
 ·  16 februari 2022  10:13

Gister (15-02) is er in de ochtend in ieder geval geen tape gebruikt. De vogel kwam zelf aanvliegen en ging op NL grondgebied in een boompje wat binnenmonds zitten zingen. Wat wellicht niet heel gek is, want er zongen ook andere soorten als Heggenmus, Winterkoning, vink etc. 

Later vloog de vogel nog verder NL in en ging daar met Huismussen en Vinken op de grond foerageren (was toen niet zichtbaar). Na een tijdje vlogen de vogels van de grond op en ging de Zanggors in een struik zitten waar deze foto is gemaakt. De vogel maakte daarna een rondje en vloog weer richting de haag waar hij eerder die ochtend had zitten zingen. Daar ging ie een tijd op de grond foerageren om vervolgens een tijd uit beeld te verdwijnen. Pas 's middags is er getaped om de vogel blijkbaar vanuit de voerplek in België weer even naar NL te krijgen. Punt is iig dat ie dus ook gewoon zelf gaat zingen. Het voorjaar komt er immers aan dus zo gek is dat niet. 

Folkert Jan Hoogstra

Folkert Jan Hoogstra
 ·  16 februari 2022  10:55

Filmpje van gister

Peter de Vries

Peter de Vries
 ·  16 februari 2022  11:03

Volgens de literatuur zingen Zanggorzen jaarrond. Ze reageren fel op playback van de zang, dus dit zal 'onze' vogel wellicht stimuleren te gaan zingen.

Overigens zingen jonge vogels anders dan adulte. En bestaat er duidelijke geografische variatie in zang. 

Arnoud B van den Berg

Arnoud B van den Berg
 ·  16 februari 2022  14:05, gewijzigd 16 februari 2022  15:39

@folkert-jan: ja, gisteren stond ik erbij toen hij na lang op de grond een boompje invloog en spontaan ging zingen; de soort heet niet voor niets Song Sparrow.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?