Diksnavelrietgors
Emberiza schoeniclus pyrrhuloides · Thick-billed Reed Bunting
Datum | 22 March 2022 |
---|---|
Locatie | Shirvan National Park, Azerbeidzjan |
Fotograaf | Lennart Verheuvel |
Bekeken | 3925 × |
Naar ik heb begrepen is dit ssp caspia dus niet pyrrhuloides, maar die was niet beschikbaar om te kiezen in de database. Erg gaaf om deze ondersoort van rietgors te zien!. Als je hem zo ziet dan lijkt een split niet ver weg meer. De vogel oogt extreem bleek, de snavel is dik en gekromd en de kopvorm is anders en meer puntig in vergelijking tot onze rietgors. De vrouwtjes verschillen eveneens duidelijk met dezelfde kromme snavel, ook puntigere kop en opvallend donkergrijs in de nek. Maar er telt natuurlijk meer dan alleen zicht. De roepjes leken niet anders. Zang heb ik niet kunnen beoordelen. Het rietgorzencomplex is beslist een interessant onderwerp om eens goed uit te zoeken. Het verschil tussen deze vogel en onze rietgors mag dan wel duidelijk zijn op zicht, maar in Azerbeidzjan zit het allemaal door elkaar. We kwamen zowel de caspia als de normale rietgors tegen en ook weer afwijkende vogels, mogelijk pyrrhuloides. Voor de liefhebber zijn er nog meer foto's te vinden op Observation. |
Discussie
Lennart Verheuvel
·
22 March 2022 20:55
En nog een linkje naar een afwijkende diksnavelrietgors die we hadden.
Max Berlijn
·
22 March 2022 22:21, gewijzigd 22 March 2022 22:21
Leuk, zit deze ook in Georgië (nabij Tblisi) ik had daar vorig jaar April 2 Rietgorzen met vergelijkbare snavels
Eric Jan Alblas
·
23 March 2022 11:55
Hallo Lennart,
Van de Rietgorzen die wij zagen in Shirvan is deze foto volgens mij het beste voorbeeld van een caspia. Deze komt ook exact overeen met de foto van een caspia die staat in HWPB (pagina 559). De Rietgors waar je naar linkt behoort ook duidelijk tot de diksnavelige groep, en zou heel goed een incognita kunnen zijn. Deze wordt in HWPB omschreven als 'having a slightly smaller bill than pyrrhuloides (still quite strong and bulbous) and very subte darker plumage'. De dunsnavelige Rietgorzen die wij zagen zijn waarschijnlijk overwinterende schoeniclus, dus de vogels die ook in Nederland voorkomen. Zonder verder onderzoek is het natuurlijk moeilijk te zeggen of deze aannames kloppen.
Peter de Knijff
·
23 March 2022 14:03
Uit de tot nu toe bekende genetische gegevens van Rietgorzen (vier verschillende studies) lijkt er eerder sprake te zijn van een kruisbekachtige phenotypische aanpassing dan van een duidelijke genetische differentiatie. Kortom, ik zou mijn hoop op een split ietewat temperen.
Ben Wielstra
·
23 March 2022 18:47
Lennart Verheuvel
·
23 March 2022 20:19, gewijzigd 23 March 2022 20:24
Ha Eric Jan, dank voor de info! Jij bent beter op de hoogte van alle verschillende ondersoorten dan ik dus ik heb mijn linkje voorlopig even aangepast naar een onzekere incognita! Split of niet, in elk geval zijn ze het bekijken waard die rietgorzen.
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.