Iberische Kwikstaart
Motacilla cinereocapilla iberiae · Spanish Wagtail
Datum | 13 January 2024 |
---|---|
Locatie | Frankrijk en Spanje |
Fotograaf | Maarten Wielstra |
Bekeken | 3679 × |
Met het vroege voorjaar in aantocht zou het leuk zijn als we beter letten op de onopvallende roepvarianten van Iberische Kwikstaart. Onopvallend qua klank, maar in sonogram zijn er m.i. goed herkenbare roepjes. Het plaatje laat links (even voor de context) een makkelijk te herkennen (op gehoor musachtige), rauwe roep van Iberische (iberae) zien. In het midden een typisch ´´glad´´ iberae roepje uit Zuid-Frankrijk. Rechts een flava (de onze) uit Noord-Frankrijk. Alle drie de roepjes zijn uit april. Op gehoor klinken het tweede en derde roepje als ´´gewone Gele Kwikstaart´´ en zijn ze wellicht ook niet van elkaar te onderscheiden. Op sonogram hebben veel (de meeste?) gladde iberae roepjes een subterminale ´´m´´. Deze ´´m´´ komt in allerlei uitvoeringen van dit roeptype (hoog, laag, horizontaal, dalend) duidelijk geïsoleerd terug (in het najaar mogelijk wat vertroebeld door extra modulaties erna, wellicht juvenielen - nauwelijks iets over bekend). Bij de ´´flava-groep´´ (de drie noordwestelijke taxa noem ik voor het gemak even zo) ben ik deze roep nog niet tegengekomen. Zowel in voor- als najaar is een veel voorkomend roeptype van de ´´flava-groep´´ die rechts op het plaatje. Nog steeds wordt dit roeptype door verouderde ´´kennis´´ soms aangezien voor een zuidelijk taxon (iberae/cinereocapilla/feldegg) door het aanloopje met wijd uit elkaar staande pootjes en de hoek in het onderste pootje (mogelijk vooral bij juveniele vogels in het najaar zijn de pootjes vaak evenwijdiger, iets dat bij zuidelijke taxa niet of nauwelijks lijkt voor te komen). Ook de eenvoudige, subterminale modulatie werd nogal eens onnodig in verband gebracht met een zuidelijk beest. Vooral in het najaar kunnen ´´flava-groep´´ beesten erg hobbelig zijn. Soms over de gehele lengte van het dalende stuk, maar vaak wel heel willekeurig en overwegend ondiep gemoduleerd. Zie ook rauwe flava voor de echt lastige beesten. Op het plaatje niet heel goed te zien, maar bij een meer horizontaal samengetrokken sonogram is de ''m'' (midden) meer centraal in het sonogram en de modulatie van flava (rechts) meer richting het uiteinde. Als je op xenocanto door de sonogrammen heen scrollt valt het verschil tussen beide taxa op dit punt al goed op. Tot zover weer even het periodieke braaksel van mijn bevindingen van de afgelopen jaren m.b.t. de wat minder opzichtige roeptypen. Spannende en minder spannende kwikstaartroepjes kunnen altijd gestuurd worden naar maarten.wielstra@gmail.com. Ik zal hier dan met plezier en op provisorische wijze op antwoorden ;) Iberae often shows an isolated subterminal m-shape in the smooth call type. I haven't found this exact same call type in Northwest European (sub)species (yet) and it also seems absent in cinereocapilla and feldegg. I therefore suspect this call type to be a useful addition to the identification of iberae. |
Discussie
Maarten Wielstra
·
22 January 2024 20:39
Iberae moet zijn iberiae
Ben Wielstra
·
25 January 2024 11:09
Ik zet het maar even hier onder: een lezing van Per Alstrom getiteld "Bird identification and taxonomy: what we knew 50 years ago and what we know today".
Jan Hein van Steenis
·
25 January 2024 23:29
Heel leuk! Van dat gezeur van Western vs Eastern Yellow Wagtail zijn we binnenkort hopelijk af: daarna kunnen we onze eigen favoriete indeling kiezen.
Wim Wiegant
·
25 January 2024 23:37
Jan Hein, de lezing is van alles: mooi, interessant, informatief...,
maar leuk...?
Jelle Scharringa
·
26 January 2024 08:51
Dodelijk saai zou ik zeggen, het zijn gewoon Gele Kwikstaarten..
Maarten Wielstra
·
26 January 2024 08:58
Een aantal jaar geleden zou iemand niet zijn eigen initiaal willen en kunnen zien in een op een afbeelding van een op het oor niet afwijkend roepje. Dit maakt het leven onnodig complex en zielig. Zeker als er dan ook nog ooit een lezing over zou komen!
Jan Hein van Steenis
·
26 January 2024 09:14
@Wim: ik vind "interessant en informatief" leuk, het zal wel een afwijking zijn...
Arnoud B van den Berg
·
26 January 2024 16:26
Lezing van Alström waarin vogeldeterminatie en taxonomie van de jaren 70 (begintijd Dutch Birding) met die van nu worden vergeleken lijkt me inderdaad interessant: trek je ook vast weer eens bezoekers van ver weg (Groningen, België, VK). Iets voor volgend jaar?
Peter de Knijff
·
26 January 2024 18:33
Maar dit is toch min of meer hetzelfde verhaal van een paar jaar geleden? Zeker de tweede helft van zijn praatje was, op een paar suggesties na, erg oud nieuws.
Maarten Wielstra
·
28 January 2024 06:13, gewijzigd 28 January 2024 06:16
Eigenlijk zijn ze toch wel op geluid te doen, nu ik wat aan het luisteren ben. Je pikt ze er zo tussen uit! In de link een opname waarbij veel stabiele-gladde-of hoe je het ook noemen wilt-roepjes te horen zijn. Het zou mij niets verbazen als dit allemaal Noordwestelijke beesten zijn. Ertussen hoor je af en toe iets rauws (bijv. rond 1, 5 en 16 sec), neigend naar de typische roep van Iberische, maar...anders. Dit zijn precies die m-roepjes.
Maarten Wielstra
·
20 April 2024 23:08
In Bretagne is dezer dagen de m-roep opgenomen bij een fenotypische Iberische. Dwaalgast aldaar. Dat kan bij ons ook!
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.